Nytænkning i produktionen sparer CO2 på cementfabrik

Jagten på energioptimering hos Aalborg Portland, har afdækket en ny idé, som yder et væsentligt bidrag til cementfabrikantens reduktionsmål.

Tre medarbejdere ved en af Aalborg Portlands cementovne, som nu er forbundet i et energireduceringsprojekt. Foto: Aalborg Portland.

06.03.2020

CSR.dk

Hvert år investerer Aalborg Portland i projekter, der skal reducere energiforbruget i den energikrævende cementproduktion. Sidste år afdækkede virksomheden et hidtil ukendt potentiale, som nu er i gang med at blive ført ud i livet.

Aalborg Portland opdagede nemlig, at overskudsvarme fra deres største cementovn, der producerer grå cement, kan overføres til virksomhedens fem ovne, der producerer hvid cement. Nu er den første af de ”hvide ovne” blevet koblet på.

De foreløbige beregninger viser, at Aalborg Portland sparer ca. 6.400 megawatt-timer om året på den ene ovn. Det har i den grad motiveret til at skalere projektet til de øvrige hvide cementovne, som giver et samlet besparingspotentiale på hele 30 gigawatt-timer om året.

For at forstå vigtigheden af dette tiltag, kan man omregne de 30 gigawatt-timer over 7.800 danske husstandes gennemsnitlige elforbrug om året. Det svarer også til at brænde 3.500 tons kul af.

Læs også: FLSmidth lancerer strategi for CO2-reduktion

Man kan også se på det i relation til Aalborg Portlands CO2-målsætning. Ifølge en mail fra virksomheden til CSR.dk, regner man med at løsningen medfører en CO2-reduktion på 0,5% af alle emissioner. Det svarer til omkring 1,5% af de 30% virksomheden vil reducere sine udledninger med inden 2030.

For at realisere projektet har Aalborg Portland i samarbejde med rådgivere og maskinbyggere konstrueret et sindrigt system af rør og ledninger, som leder overskudsvarmen videre fra ovn til ovn. Det nye forsyningsnetværk er konstrueret af mere end 250 meter fuldt isolerede rør, der vejer ca. 70 ton rør og dertil ca. 60 tons bærende stålkonstruktioner.

”Vi har arbejdet intensivt med at reducere vores CO2-aftryk i mange år. Selv de lavest hængende frugter kan have en stor effekt i et produktionsanlæg af vores størrelse, og derfor søger vi at optimere i alle afkroge af vores produktion og vores organisation,” forklarer produktionsdirektør Søren Konstmann Lausen.

”Vi er slet ikke færdige med at optimere, og der er stadig et potentiale for yderligere energieffektivisering og ikke mindst for udnyttelse af overskudsvarme, så vi forventer at kunne løfte sløret for flere bæredygtige tiltag i produktionen i den nærmeste fremtid,” fortsætter han.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V