06.03.2020  |  Klima, miljø og energi

Nytænkning i produktionen sparer CO2 på cementfabrik

Jagten på energioptimering hos Aalborg Portland, har afdækket en ny idé, som yder et væsentligt bidrag til cementfabrikantens reduktionsmål.

Hvert år investerer Aalborg Portland i projekter, der skal reducere energiforbruget i den energikrævende cementproduktion. Sidste år afdækkede virksomheden et hidtil ukendt potentiale, som nu er i gang med at blive ført ud i livet.

Aalborg Portland opdagede nemlig, at overskudsvarme fra deres største cementovn, der producerer grå cement, kan overføres til virksomhedens fem ovne, der producerer hvid cement. Nu er den første af de ”hvide ovne” blevet koblet på.

De foreløbige beregninger viser, at Aalborg Portland sparer ca. 6.400 megawatt-timer om året på den ene ovn. Det har i den grad motiveret til at skalere projektet til de øvrige hvide cementovne, som giver et samlet besparingspotentiale på hele 30 gigawatt-timer om året.

For at forstå vigtigheden af dette tiltag, kan man omregne de 30 gigawatt-timer over 7.800 danske husstandes gennemsnitlige elforbrug om året. Det svarer også til at brænde 3.500 tons kul af.

Læs også: FLSmidth lancerer strategi for CO2-reduktion

Man kan også se på det i relation til Aalborg Portlands CO2-målsætning. Ifølge en mail fra virksomheden til CSR.dk, regner man med at løsningen medfører en CO2-reduktion på 0,5% af alle emissioner. Det svarer til omkring 1,5% af de 30% virksomheden vil reducere sine udledninger med inden 2030.

For at realisere projektet har Aalborg Portland i samarbejde med rådgivere og maskinbyggere konstrueret et sindrigt system af rør og ledninger, som leder overskudsvarmen videre fra ovn til ovn. Det nye forsyningsnetværk er konstrueret af mere end 250 meter fuldt isolerede rør, der vejer ca. 70 ton rør og dertil ca. 60 tons bærende stålkonstruktioner.

”Vi har arbejdet intensivt med at reducere vores CO2-aftryk i mange år. Selv de lavest hængende frugter kan have en stor effekt i et produktionsanlæg af vores størrelse, og derfor søger vi at optimere i alle afkroge af vores produktion og vores organisation,” forklarer produktionsdirektør Søren Konstmann Lausen.

”Vi er slet ikke færdige med at optimere, og der er stadig et potentiale for yderligere energieffektivisering og ikke mindst for udnyttelse af overskudsvarme, så vi forventer at kunne løfte sløret for flere bæredygtige tiltag i produktionen i den nærmeste fremtid,” fortsætter han.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere