23.12.2020  |  Klima, miljø og energi

Nyt EU-regelsæt skal sætte skub i den grønne omstilling

En ny EU-taksonomi, der forventes at træde i kraft i løbet af 2022, skal forsøge at dirigere pengestrømmene mod bæredygtige aktiviteter.

Som et led i EU’s målsætning om at være CO2-neutral senest i 2050 lægges der nu pres på investorer, banker og pensionskasser med to nye regelsæt udstukket af EU. Intention er, at tvinge flere virksomheder i en miljøvenlig retning. 

Det skriver Finans. 

Regelsættene er primært målrettet investorer og indebærer, at der i langt højere grad skal redegøres for miljøhensynet i en investering, samt at de data virksomhederne indberetter skal opgøres ud fra en række specifikke standarder,  der giver mere ensartethed i dataene.

»Med taksonomien vil man give bankerne incitament til at låne ud til bæredygtige formål. På den måde vil man forsøge at dirigere pengestrømmene mod bæredygtige aktiviteter,« siger Mikkel Palsby, risikoansvarlig i Merkur Andelskasse, der kun udlåner penge til socialt ansvarlige virksomheder.

Læs også: Kun få danske virksomheder kigger der, hvor det gør mest ondt, når de skal opgøre deres CO2-regnskab

Eksperter forventer at taksonomien vil få en afgørende betydning for den grønne omstilling, da der sandsynligvis vil opstå en øget motivation, når omstillingen bliver gjort økonomisk rentabelt. Samtidig kan det blive sværere for en virksomhed uden en grøn profil at låne penge eller udlånsrenten kan risikere at blive højere end de grønne konkurrenters.

I en undersøgelse foretaget af Finans for nyligt viser tal, at mere end halvdelen af de 100 største, danske virksomheder ikke har nogen målsætninger for CO2-reduktion, og over en tredjedel oplyser ingen tal for CO2-udledning.

Taksonomien forventes at træde i kraft i løbet af 2022.

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere