Nyt projekt bygger bro mellem socialt udsatte og lokale virksomheder
Blå Kors og KFUM's Sociale Arbejde står for et nyt projekt, der skal hjælpe virksomheder med at tage et socialt ansvar og samtidig give udsatte borgere en indgang til arbejdsmarkedet.
Mange af de mennesker, som kommer i Danmarks væresteder og varmestuer, har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet.
Det er erfaringen hos organisationerne Blå Kors Danmark og KFUM's Sociale Arbejde, som derfor er gået sammen om et fælles projekt, der gennem småjobs hos lokale virksomheder skal give netop de mennesker en mulighed for at bidrage på deres vilkår.
Projektet hedder 'Lokalsjakket' og er støttet med knap 9,2 millioner kroner af Den A.P. Møllerske Støttefond - det er man glad for hos Blå Kors.
Læs også: Dansk blomsterforretning sætter fokus på alternativ rekruttering
”Der er mange virksomheder, som gerne vil tage et socialt ansvar, men som har svært ved at håndtere småansættelser af socialt udsatte på grund af de mange regler. Med projektet går vi ind og giver vores brugere mulighed for at komme i gang med småjobs samtidig med, at vi frigør virksomhederne fra det administrative,” siger Sven Madsen, som er kvalitetschef og sektorleder for væresteder i Blå Kors Danmark.
En del af et arbejdsfællesskab
'Lokalsjakket' er målrettet mennesker på kontanthjælp og førtidspension, som har sociale eller psykiske udfordringer, der gør, at de ikke kan varetage et almindeligt job i en virksomhed.
Og en undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) fra 2017 viser, at de gerne vil i arbejde. 79 procent af respondenterne, som er socialt udsatte og uden job, svarer, at de ønsker et.
Læs også: Fleksjobbere giver virksomhed værdi og vækst
Det kan man også mærke hos KFUM’s sociale arbejde, fortæller udviklingschef Michael Aagaard Seeberg.
”Vores erfaring er, at brugerne af værestederne ofte har et ønske om at bidrage med at løse konkrete og overskuelige opgaver og tjene deres egne penge. De ønsker som alle andre at bidrage til fællesskabet og blive anerkendt for deres bidrag.”
Projektet løber over en treårig periode og vil omfatte mindst 700 af værestedernes brugere, som skal matches med lokale virksomheder, der har brug for at få løst praktiske opgaver såsom viceværtsopgaver, maling af træværk, pleje af grønne områder samt oprydning og afrydning.
'Lokalsjakket' tager udgangspunkt i otte væresteder og varmestuer rundt om i landet.
Det drejer sig om Blå Kors Danmarks væresteder i fem byer - Den Blå Oase i Aabenraa, Grace i København, Det Blå Sted i Aarhus, Blå Kors Varmestue i Herning og Den Sociale Café Hjerterummet i Aalborg - samt tre af KFUM's Sociale Arbejdes væresteder, Livsværkstederne i Gellerup, Café Grenaa og Café Finns Paraply i Esbjerg.
- HCL