10.05.2022 | Klima, miljø og energi
Nyt projekt skal vise vej mod Power-to-X i hovedstadsområdet
Region Hovedstaden er gået sammen med Aalborg Universitet og tænketanken Grøn Energi om at få kortlagt muligheder og grundlag for at placere et eller flere Power-to-X anlæg i hovedstadsområdet – og udnytte overskudsvarmen til fjernvarme.
Produktionen af grønt brændstof i Power-to-X anlæg (PtX) bliver en vigtig brik i den grønne omstilling. Hvis det skal ske på en omkostningseffektiv måde, hvor energien udnyttes til fulde, er det vigtigt, at PtX-anlæggene placeres klogt, så overskudsvarmen fra produktionen af de grønne brændstoffer kan udnyttes via fjernvarmesystemet.
Læs også: Power-to-x kan blive Danmarks næste eksporteventyr
Region Hovedstaden har derfor taget initiativ til et nyt projekt, som skal undersøge, hvor PtX-anlæg bedst kan placeres i regionen. Det ser regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) frem til:
”Det er vigtigt, at vi sammen tager de rigtige skridt og tænker helhedsorienteret, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling. Vi skal skabe sammenhængende og kloge energisystemer, hvor vi udnytter overskudsvarmen fra f.eks. PtX-anlæggene til opvarmning. Derfor er det afgørende, at vi finder de bedste placeringer for Power-to-X anlæggene, så de kan bidrage til Region Hovedstadens grønne fremtid,” siger han.
Klog energiplanlægning er afgørende
Netop betydningen af, at tænke i sammenhængende, kloge energisystemer med PtX-anlæg i symbiose med fjernvarme, stod centralt, da et hold af danske topforskere i energiplanlægning fra Aalborg Universitet sidste år udgav Varmeplan Danmark 2021. En omfattende analyse og kortlægning af, hvordan Danmark kan omstille varmeforsyningen til 100 % grøn energi.
Varmeplan Danmark 2021 skal ses som en køreplan for en grøn omstilling af Danmarks varmeforsyning og derfor glæder det professor i energiplanlægning Henrik Lund, at han og forskerholdet fra Aalborg nu får mulighed for at tage konkrete skridt, og udbygge deres projekt i Region Hovedstaden:
"I Danmark, har vi en stor tradition for energiplanlægning. Det skal vi fortsætte med, hvis vi skal hurtigt og klogt i mål med den grønne omstilling. Vi er glade for, at vores arbejde med blandt andet Varmeplan Danmark nu kan danne afsæt for konkret energiplanlægningsarbejde – og med dette projekt kan vi bidrage til at bygge bro mellem den overordnede planlægning og de konkrete skridt frem," siger Henrik Lund.
Fjernvarme og PtX er oplagte dansepartnere
PtX-anlæg kan på effektiv vis konvertere grøn el til andre former for energi som brint, metanol og kerosin. Det kan mindske brugen af fossile energikilder i transportsektoren og industrien. Udnyttes overskudsvarmen fra PtX-processen samtidigt, kan den fortrænge brugen af fossile brændsler og biomasse i den danske varmeforsyning.
Samspillet mellem Power-to-X og fjernvarme er med andre ord helt oplagt at udnytte, og det er bevæggrunden for, at fjernvarmens tænketank Grøn Energi har involveret sig i projektet:
Læs også: Danfoss: De mest ambitiøse kunder skal være dine partnere
"Danmark har en fantastisk mulighed for at blive en førende nation inden for effektive Power-to-X anlæg – netop fordi vi har så megen fjernvarme. Udnyttelsen af overskudsvarmen via fjernvarme er nemlig fantastisk godt for både økonomien i anlæggene og for miljøet. Den gevinst betyder, at vi flere steder i landet allerede nu ser PtX-anlæg skyde frem med fjernvarmen som dansepartner. Det er også ambitionen i Region Hovedstaden, og det vil vi enormt gerne være en del af," siger leder af Grøn Energi Jesper Koch.
Projektet forventes afsluttet i 2023.
- EHS
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Menneskerettigheder

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.