Power-to-x kan blive Danmarks næste eksporteventyr
Den såkaldte power-to-x teknologi, hvor grøn strøm omdannes til brint, rummer et gigantisk potentiale. Men der mangler en konkret plan for, hvordan vi kommer i gang, mener eksperter.
I tirsdags landede en dansk strategi for power-to-x (ptx). Det skriver Børsen.
Når strøm fra vindmøller og solceller omdannes til grøn brint gennem elektrolyse, kaldes det power-to-x. Grøn brint kan direkte eller forædlet bruges til at reducere CO2-udledningen i sektorer, som er svære at elektrificere. Brint kan f.eks. anvendes direkte til biler, tung vejtransport eller i produktionen af stål og cement. Brinten kan også gennem syntese omdannes til flydende grønne brændsler som e-ammoniak og e-metanol, der potentielt kan bruges som brændstof til f.eks. skibe og fly.
Power-to-x har potentialet til at blive et gigantisk eksporteventyr. Hvis Danmark kan opnå en elektrolysekapacitet på 4-6 gigawatt i 2030 venter en produktionsværdi på et tocifret milliardbeløb. Tyskland har allerede meldt sig som storimportør af grøn brint i fremtiden, hvor den blandt andet skal bruges til at gøre kemiske processer og stålproduktion grønnere.
Læs også: Udvikling af grønt brændstof bliver holdt nede af høje afgifter
I aftalen er der afsat en støttepulje på 1,25 mia. kr., som udviklerne kan få del i gennem et udbud. Det skal statsstøttegodkendes i EU og ventes tidligst at blive afholdt i 2023.
“Det er rigtigt positivt. Ingen tvivl om det. Når det er sagt, håber vi stadig, at det kan lade sig gøre at få det implementeret i starten af 2023 i stedet for hen mod slutningen,” siger Emil Vikjær-Andresen, chef for ptx hos European Energy.
Han er enig med Anders Nordstrøm, vicedirektør for ptx hos Ørsted, i, at teknologien rummer store muligheder, og at det er rigtig positivt, at planen er landet. De mener dog også, at der stadig mangler konkrete handlingsplaner for hvordan f.eks. udbygningen af havvind, landvind og solenergi kan accelereres. Samtidig er det vigtigt med strategier for at få sat gang i efterspørgslen blandt potentielle kunder til de grønne brændsler.
“Der er lagt op til yderligere aftaler på disse områder i ptx-strategien, hvilket vi finder rigtig positivt,” afslutter Anders Nordstrøm.
- MTN