Nyt redskab skal sikre mod social dumping

Bygherrer og entreprenører har udviklet et nyt dokumentationsredskab, der skal opdage og sikre mod social dumping i byggebranchen. Det kommer dog ikke til at ændre på brugen af arbejdsklausuler i f.eks. Københavns Kommune.

FBSA’s sekretariat har sammen med bygherrer og entreprenører udviklet et redskab, der skal bekæmpe social dumping i byggebranchen. .

02.10.2017

CSR.dk

Sekretariatet bag Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) har med hjælp fra en række bygherrer og entreprenører udviklet et kontrol- og dokumentationsværktøj, der skal modvirke social dumping i byggebranchen.

Redskabet indeholder en række spørgsmål, som entreprenører og bygherrer kan stille deres leverandører for at sikre sig bedst muligt mod social dumping.

Vil ikke fjerne kædeansvaret fra arbejdsklausulerne
Virksomhederne, der har været med til at udvikle kontrolsystemet, håber, at det kan være med til at fjerne kædeansvaret fra arbejdsklausulerne. CSR-chef i Københavns Kommune, David Salomonsen, ser dog ikke det forebyggende værktøj som en erstatning:

”Københavns Kommune har truffet en politisk beslutning om at have en arbejdsklausul med et kædeansvar i alle kommunens kontrakter. Jeg ser imidlertid det nye kontrol- og dokumentationsredskab som et stærkt værktøj til at både bygherrer og entreprenører i alle led af kæden kan arbejde med at identificere og nedbringe risikoen for, at der sker overtrædelser af arbejdsklausulen”, siger David Salomonsen til FBSA.

Læs også: Britiske fagforeninger raser: PensionDanmark bag social dumping i Storbritannien

Forebyggende og let at bruge
En af de virksomheder, der har støttet FBSA i udviklingen af kontrolsystemet, er tømrevirksomheden Skou Gruppen. Ifølge direktør Martin Skou Heidemann er der brug for værktøjet – bl.a. fordi det ikke er tilstrækkeligt med 3F’s og Dansk Byggeris møder, som skal afholdes inden for 48 timer efter en opstået mistanke om social dumping på byggepladsen.

”Disse møder er for konfrontatoriske og bagudrettede. De duer ikke, hvis man fx som entreprenørvirksomhed gerne vil vise bygherren, at man gør sig umage med at undgå social dumping – og det kan det nye redskab”, siger Martin Skou Heidemann. 

Han lægger derudover vægt på, at redskabet er let at bruge, hvilket gør det håndgribeligt for blandt andre små virksomheder at kæmpe mod social dumping:

”Jeg er overbevist om, at mange i branchen gerne vil bekæmpe social dumping. Men når man spørger, hvad det konkret indebærer, har ikke mindst de mindre virksomheder svært ved at svare. Med det nye redskab kan enhver håndværker gå skemaet igennem med sin underentreprenør og tage dialogen om, hvorvidt forholdene er i orden”, forklarer Martin Skou Heidemann.

Læs også: Tre fjerdedele i byggeriet er omfattet af en sundhedsordning

Det nye kontrolværktøj bliver fremlagt for FBSA’s medlemmer i løbet af efteråret og forventes offentliggjort i starten af 2018.

Ud over Skou Gruppen har Metroselskabet, MT Højgaard, Øens Murerfirma samt Københavns og Odense Kommune været med til at udvikle redskabet.

-CHM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V