02.10.2017  |  Strategi & ledelse

Nyt redskab skal sikre mod social dumping

Bygherrer og entreprenører har udviklet et nyt dokumentationsredskab, der skal opdage og sikre mod social dumping i byggebranchen. Det kommer dog ikke til at ændre på brugen af arbejdsklausuler i f.eks. Københavns Kommune.

Sekretariatet bag Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) har med hjælp fra en række bygherrer og entreprenører udviklet et kontrol- og dokumentationsværktøj, der skal modvirke social dumping i byggebranchen.

Redskabet indeholder en række spørgsmål, som entreprenører og bygherrer kan stille deres leverandører for at sikre sig bedst muligt mod social dumping.

Vil ikke fjerne kædeansvaret fra arbejdsklausulerne
Virksomhederne, der har været med til at udvikle kontrolsystemet, håber, at det kan være med til at fjerne kædeansvaret fra arbejdsklausulerne. CSR-chef i Københavns Kommune, David Salomonsen, ser dog ikke det forebyggende værktøj som en erstatning:

”Københavns Kommune har truffet en politisk beslutning om at have en arbejdsklausul med et kædeansvar i alle kommunens kontrakter. Jeg ser imidlertid det nye kontrol- og dokumentationsredskab som et stærkt værktøj til at både bygherrer og entreprenører i alle led af kæden kan arbejde med at identificere og nedbringe risikoen for, at der sker overtrædelser af arbejdsklausulen”, siger David Salomonsen til FBSA.

Læs også: Britiske fagforeninger raser: PensionDanmark bag social dumping i Storbritannien

Forebyggende og let at bruge
En af de virksomheder, der har støttet FBSA i udviklingen af kontrolsystemet, er tømrevirksomheden Skou Gruppen. Ifølge direktør Martin Skou Heidemann er der brug for værktøjet – bl.a. fordi det ikke er tilstrækkeligt med 3F’s og Dansk Byggeris møder, som skal afholdes inden for 48 timer efter en opstået mistanke om social dumping på byggepladsen.

”Disse møder er for konfrontatoriske og bagudrettede. De duer ikke, hvis man fx som entreprenørvirksomhed gerne vil vise bygherren, at man gør sig umage med at undgå social dumping – og det kan det nye redskab”, siger Martin Skou Heidemann. 

Han lægger derudover vægt på, at redskabet er let at bruge, hvilket gør det håndgribeligt for blandt andre små virksomheder at kæmpe mod social dumping:

”Jeg er overbevist om, at mange i branchen gerne vil bekæmpe social dumping. Men når man spørger, hvad det konkret indebærer, har ikke mindst de mindre virksomheder svært ved at svare. Med det nye redskab kan enhver håndværker gå skemaet igennem med sin underentreprenør og tage dialogen om, hvorvidt forholdene er i orden”, forklarer Martin Skou Heidemann.

Læs også: Tre fjerdedele i byggeriet er omfattet af en sundhedsordning

Det nye kontrolværktøj bliver fremlagt for FBSA’s medlemmer i løbet af efteråret og forventes offentliggjort i starten af 2018.

Ud over Skou Gruppen har Metroselskabet, MT Højgaard, Øens Murerfirma samt Københavns og Odense Kommune været med til at udvikle redskabet.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere