Nyt redskab skal sikre mod social dumping

Bygherrer og entreprenører har udviklet et nyt dokumentationsredskab, der skal opdage og sikre mod social dumping i byggebranchen. Det kommer dog ikke til at ændre på brugen af arbejdsklausuler i f.eks. Københavns Kommune.

FBSA’s sekretariat har sammen med bygherrer og entreprenører udviklet et redskab, der skal bekæmpe social dumping i byggebranchen. .

02.10.2017

CSR.dk

Sekretariatet bag Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) har med hjælp fra en række bygherrer og entreprenører udviklet et kontrol- og dokumentationsværktøj, der skal modvirke social dumping i byggebranchen.

Redskabet indeholder en række spørgsmål, som entreprenører og bygherrer kan stille deres leverandører for at sikre sig bedst muligt mod social dumping.

Vil ikke fjerne kædeansvaret fra arbejdsklausulerne
Virksomhederne, der har været med til at udvikle kontrolsystemet, håber, at det kan være med til at fjerne kædeansvaret fra arbejdsklausulerne. CSR-chef i Københavns Kommune, David Salomonsen, ser dog ikke det forebyggende værktøj som en erstatning:

”Københavns Kommune har truffet en politisk beslutning om at have en arbejdsklausul med et kædeansvar i alle kommunens kontrakter. Jeg ser imidlertid det nye kontrol- og dokumentationsredskab som et stærkt værktøj til at både bygherrer og entreprenører i alle led af kæden kan arbejde med at identificere og nedbringe risikoen for, at der sker overtrædelser af arbejdsklausulen”, siger David Salomonsen til FBSA.

Læs også: Britiske fagforeninger raser: PensionDanmark bag social dumping i Storbritannien

Forebyggende og let at bruge
En af de virksomheder, der har støttet FBSA i udviklingen af kontrolsystemet, er tømrevirksomheden Skou Gruppen. Ifølge direktør Martin Skou Heidemann er der brug for værktøjet – bl.a. fordi det ikke er tilstrækkeligt med 3F’s og Dansk Byggeris møder, som skal afholdes inden for 48 timer efter en opstået mistanke om social dumping på byggepladsen.

”Disse møder er for konfrontatoriske og bagudrettede. De duer ikke, hvis man fx som entreprenørvirksomhed gerne vil vise bygherren, at man gør sig umage med at undgå social dumping – og det kan det nye redskab”, siger Martin Skou Heidemann. 

Han lægger derudover vægt på, at redskabet er let at bruge, hvilket gør det håndgribeligt for blandt andre små virksomheder at kæmpe mod social dumping:

”Jeg er overbevist om, at mange i branchen gerne vil bekæmpe social dumping. Men når man spørger, hvad det konkret indebærer, har ikke mindst de mindre virksomheder svært ved at svare. Med det nye redskab kan enhver håndværker gå skemaet igennem med sin underentreprenør og tage dialogen om, hvorvidt forholdene er i orden”, forklarer Martin Skou Heidemann.

Læs også: Tre fjerdedele i byggeriet er omfattet af en sundhedsordning

Det nye kontrolværktøj bliver fremlagt for FBSA’s medlemmer i løbet af efteråret og forventes offentliggjort i starten af 2018.

Ud over Skou Gruppen har Metroselskabet, MT Højgaard, Øens Murerfirma samt Københavns og Odense Kommune været med til at udvikle redskabet.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle