Odenses mest miljøvenlige aktør kåres
Fazer Food Services, Ikea Odense og Odense Fødevarefællesskab er nominerede til Odense Bæredygtighedspris 2012. Vinderen er fundet og afsløres af Odense Bæredygtighedsråd onsdag.
Der er spænding til det sidste, inden sløret løftes på onsdag for, om det er Fazer Food Services, Ikea Odense eller Odense Fødevarefællesskab, der vinder Odense bæredygtighedspris 2012.
En svær beslutningsproces er gået forud. Prisen har nemlig haft en lang række højt kvalificerede indstillinger, og det glæder borgmester og formand for Odense Bæredygtighedsråd Anker Boye sig over:
Det var dejligt igen i år at se, at der er så mange forskellige aktører, der arbejder seriøst med bæredygtighed i Odense. Der var jo både indstillet virksomheder, organisationer og projekter, og bæredygtighedsrådets formandskab blev sat på en hård opgave, da vinderen skulle findes.
Læs også: Scandic Odense vandt bæredygtighedsprisen i 2011
Anker Boye glæder sig til at høre de nomineredes egen historie og selvfølgelig til at overrække diplomet til prisvinderen. Det sker ved et arrangement på Odense Rådhus, hvortil alle er velkomne. Her vil der blive serveret klimavenlig mad, og et kammerensemble fra Odense Symfoniorkester vil underholde med Mozarts Strygekartet.
Ved arrangementet vil de tre nominerede til bæredygtighedsprisen Fazer Food Services, Ikea Odense og Odense Fødevarefællesskab selv fortælle om deres grønne initiativer.
Miljøbevidste Fazer Food Services
Fazer Food Services driver kantiner med stort fokus på bæredygtige tiltag såsom økologi, sundhed og miljø. Virksomheden har gennemført et projekt, som på under et halvt år har resulteret i, at over 90 procent af dens personalekantiner har modtaget Fødevarestyrelsens økologiske spisemærke i bronze. Dette næsten tredoblede antallet af økologiske kantiner på landsplan. Økologi behøver desuden ikke at betyde dårlig økonomi, for omlægningen var omkostningsfri for Fazers kunder. Pengene blev blandt andet fundet ved at tænke i sæsonvarer, handle lokalt, reducere spild og justere lidt på madens sammensætning.
Socialt ansvar hos Ikea
Ikea Odense har i en årrække haft fokus på bæredygtighed gennem arbejde med miljø og socialt ansvar (CSR). Virksomheden har en etnisk blandet medarbejdergruppe, ansatte på sociale kontrakter og fokus på medarbejdersundhed. Derudover er Ikea involveret i lokale sociale projekter med blandt andre Red Barnet og børneafdelingen på Odense Universitetshospital. Ikea arbejder innovativt med eksempelvis reduktion af energiforbrug, vandforbrug og affaldsmængder til glæde for miljø og økonomi.
Odense Fødevarefællesskab og lokal økologi
Odense Fødevarefællesskab er en økologisk indkøbsforening, der samarbejder med fynske landmænd. Foreningens formål er at gøre lokalproducerede, sæsonbetonede økologiske fødevarer tilgængelige for dens medlemmer til rimelige priser, og det er blandt andet til gavn for miljø, biodiversitet, klima og lokal handel. Foreningen drives på frivillig basis af medlemmerne. Fødevarefællesskabet er åbent for alle, er aktivt i det odenseanske byliv og er rammen om en lang række sociale aktiviteter. Foreningen har oplevet en støt stigende medlemstilgang siden etableringen i 2011.