03.06.2015 | Klima, miljø og energi
Olieproducenter i Europa vil have klare rammer for prisen på udledninger
Fem europæiske olie- og gasproducenter har kastet sig ind i klimadebatten. Det møder kritik fra kulindustrien og deres amerikanske kollegaer.
Europæiske olie- og gasproducenter har sammen udsendt en erklæring, hvor de beder regeringerne om at blive enige om en model for carbon pricing ved COP21.
Lederne af fem af Europas største olie- og gasproducenter har i fællesskab udsendt en erklæring, hvor de beder regeringerne om at blive enige om en model for carbon pricing (prisen på udledningen af drivhusgasser) ved COP21 mødet i Paris i slutningen af 2015.
Et sådant aktivt indspark i klimadebatten er et hidtil uset fænomen fra olie- og gasvirksomhedernes side. De forklarer deres udspil med, at de har brug for klare, stabile, langsigtede rammebetingelser og følger den seneste tids kommentarer fra nogle af virksomhedernes administrerende direktører om, at producenterne bør være en del af debatten om aftalen om at begrænse udledningen af drivhusgasser.
Læs også: Grøn energi overgår brunkul i Tyskland
I en artikel i Bloomberg Business antydes det dog, at der kan være andre bevæggrunde. For det første har der de seneste måneder kørt kampagner som opfordrede institutionelle investorer til at skille sig af med deres investeringer i fossile brændstoffer. For det andet er olie- og gasproducenterne presset af det stigende momentum i den europæiske debat om og investeringer i vedvarende energikilder, en debat hvor disse virksomheder stort set ikke har en rolle at spille.
Kritik fra kulindustien
Initiativet fra de fem virksomheder bag brevet, BP Plc, Eni SpA, Royal Dutch Shell Plc, Total SA and BG Group Plc, er ikke blevet lige vel modtaget i alle kredse. Kulindustrien har f.eks. reageret med en udtalelse om, at mange af verdens lande ikke har andre muligheder end at satse på kul i de kommende årtier.
Læs også: Forbruget af kul steg i 2013
Amerikanske olieselskaber som Exxon Mobil Corp. and Chevron Corp. har valgt ikke at deltage i initiativet med udtalelser om, at de ikke har tænkt sig at fake it i forhold til klimaforandringer som Exxon Mobils direktør har udtrykt det. Det forklares af Bloomberg Business med europæiske regeringer, virksomheder og forbrugeres langt stærkere holdninger og handlinger på klimaområdet, end det er tilfældet i USA.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.
Menneskerettigheder

Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.
Klima, miljø og energi

Novo Nordisk får ros for klimaindsats
Danmarks største medicinalselskab er langt i deres arbejde med at reducere CO2-udledninger. Det er ikke tilfældigt.
Kommunikation

Døgnåbent: Verdensmålsudstilling har verdenspremiere i København
Fra 10. juli kan københavnere og turister blive klogere på FN’s Verdensmål og få inspiration til, hvordan man selv kan støtte op om målene. Alt det kræver er en tur ind om Kongens Nytorv.
Kommunikation

Dine gamle sneakers kan redde en bid af regnskoven
Et nyt initiativ fra The Athlete’s Foot giver kunderne rabat på nye sko samtidigt med, at kampen mod rydningen af regnskoven i Ecuador får en hjælpende hånd
Supply chain

Udbredelse af nordiske kriterier skal mindske plastaffald fra Europas hospitaler
Danske Regioner og Nordisk Råds danske delegation vil udbrede nye miljøkriterier ved indkøb af produkter til hospitaler i hele Europa.