Olieproducenter i Europa vil have klare rammer for prisen på udledninger

Fem europæiske olie- og gasproducenter har kastet sig ind i klimadebatten. Det møder kritik fra kulindustrien og deres amerikanske kollegaer.

Europæiske olie- og gasproducenter har sammen udsendt en erklæring, hvor de beder regeringerne om at blive enige om en model for ’carbon pricing’ ved COP21..

03.06.2015

CSR.dk

Lederne af fem af Europas største olie- og gasproducenter har i fællesskab udsendt en erklæring, hvor de beder regeringerne om at blive enige om en model for ’carbon pricing’ (prisen på udledningen af drivhusgasser) ved COP21 mødet i Paris i slutningen af 2015. 

Et sådant aktivt indspark i klimadebatten er et hidtil uset fænomen fra olie- og gasvirksomhedernes side. De forklarer deres udspil med, at de har brug for klare, stabile, langsigtede rammebetingelser og følger den seneste tids kommentarer fra nogle af virksomhedernes administrerende direktører om, at producenterne bør være en del af debatten om aftalen om at begrænse udledningen af drivhusgasser.  

Læs også: Grøn energi overgår brunkul i Tyskland

I en artikel i Bloomberg Business antydes det dog, at der kan være andre bevæggrunde. For det første har der de seneste måneder kørt kampagner som opfordrede institutionelle investorer til at skille sig af med deres investeringer i fossile brændstoffer. For det andet er olie- og gasproducenterne presset af det stigende momentum i den europæiske debat om og investeringer i vedvarende energikilder, en debat hvor disse virksomheder stort set ikke har en rolle at spille.

Kritik fra kulindustien
Initiativet fra de fem virksomheder bag brevet, BP Plc, Eni SpA, Royal Dutch Shell Plc, Total SA and BG Group Plc, er ikke blevet lige vel modtaget i alle kredse. Kulindustrien har f.eks. reageret med en udtalelse om, at mange af verdens lande ikke har andre muligheder end at satse på kul i de kommende årtier. 

Læs også: Forbruget af kul steg i 2013

Amerikanske olieselskaber som Exxon Mobil Corp. and Chevron Corp. har valgt ikke at deltage i initiativet med udtalelser om, at ’de ikke har tænkt sig at ’fake it’ i forhold til klimaforandringer’ – som Exxon Mobils direktør har udtrykt det. Det forklares af Bloomberg Business med europæiske regeringer, virksomheder og forbrugeres langt stærkere holdninger og handlinger på klimaområdet, end det er tilfældet i USA.  

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V