29.04.2021  |  Samfund

Om to år kender vi fremtidens grønne arbejdsmarked

To tænketanke har fået fondsmidler til det første projekt i verden, der vil kortlægge og beskrive, hvad der skal til, for at arbejdsmarkedet kan følge med til en grøn omstilling.

Vi ved, at Danmark kommer til at mangle både faglært og akademisk uddannet arbejdskraft til den grønne omstilling – i værste fald 100.000 ansatte i 2030 til at varetage grønne job.

Uden relevant arbejdskraft kan den grønne omstilling ganske enkelt ikke realiseres og udviklingen går i stå. Dels fordi virksomhederne får svært ved at rekruttere den arbejdskraft, de har behov for, til at udvikle, producere, sælge og implementere deres grønne produkter og services. Dels fordi vi i Danmark får sværere ved at bidrage med de grønne løsninger, der er brug for, til at skalere omstillingen i Danmark såvel som globalt.

Det er nu, der skal handles
Det er baggrunden for at den grønne tænketank CONCITO og Tænketanken Mandag Morgen et gået sammen om et projekt, der skal kortlægge fremtidens grønne arbejdsmarked og beskrive, hvad der skal til, for at arbejdsmarkedet kan følge med til en grøn omstilling.

Læs også: Danmark skal handle langt mere strategisk i forhold til grøn eksport

”Det er nu vi skal sætte ind, hvis vi ikke skal ende i en situation, hvor det er manglen på kompetent arbejdskraft, der bremser den grønne omstilling,” siger direktør for CONCITO, Christian Ibsen.

Projektet er så vidt vides det første af sin art i verden. Målet er, at projektet kan bidrage til at vise både danske beslutningstagere og udlandet, hvordan at den grønne omstilling og tilvejebringelsen af arbejdskraften til den kan gå hånd i hånd.

Arbejdet sættes i gang i august 2021 og projektet er sat til at løbe over to år. Det første år af projektperioden vil blive brugt primært til det omfattende analysearbejde og det andet år til forankring af resultaterne og til at skabe konkrete handlingsorienterede initiativer på basis af den nye viden.

”Det her er en af de vigtigste byggesten, der skal til for at lykkes med den grønne omstilling ved siden af finansiering, politiske handlekraft og engagement fra alle dele af det danske samfund. Danmark har altid markeret sig på, at der ikke er en modsætning mellem at tænke grønt og bevare eller skabe nye arbejdspladser. Men det kræver, at vi uddanner og efteruddanner til et grønt arbejdsmarked, og at vi begynder den proces nu”, siger strategidirektør i Tænketanken Mandag Morgen, Lisbeth Knudsen.

Finansiering og følgegruppe på plads
Projektet har en økonomisk ramme på godt 6 millioner kroner, som leveres af Novo Nordisk Fonden, Industriens Fond og PensionDanmark.

”Vi vil gerne bidrage til, at der skabes ny viden og debat om, hvordan vi kan styrke uddannelse og kompetencer blandt både den faglærte og akademisk uddannede arbejdsstyrke og på den måde være med til at fremtidssikre det danske arbejdsmarked,” siger Berith Bjørnholm, Senior Vice President, Education & Outreach hos Novo Nordisk Fonden.

Læs også: Partnerskab skal fremme åbenhed og inklusion på arbejdsmarkedet

PensionDanmark ser desuden muligheder for at integrere resultaterne i sit eget arbejde.

”Vores medlemmer spiller en vigtig rolle i realiseringen af de ambitiøse danske grønne målsætninger. Derfor er det afgørende, at vi får kortlagt, hvilke kompetencer, der er behov for på fremtidens grønne arbejdsmarked. Så kan vi med hjælp fra de efteruddannelsesfonde, som PensionDanmark administrerer, sørge for at efteruddannelsesindsatsen målrettes de nye grønne jobmuligheder for vores medlemmer og dermed fremtidssikre gode danske arbejdspladser,” siger adm. direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.  

Som et centralt element i projektet er der desuden etableret en følgegruppe som foreløbig består af Dansk Industri, Dansk Erhverv, Dansk Arbejdsgiverforening, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Akademikernes Centralorganisation, Ingeniørforeningen IDA, 3F, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Københavns Kommune, Danfoss, TEKNIQ Arbejdsgiverne, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier og Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere