16.01.2023  |  Supply chain

Om syv år skal TDC NETs forsyningskæde være emissionsfri

Internationalt klimamålsprogram har netop godkendt TDC NETs klimamålsætning om net-zero i 2030. Det er vigtigere at læne sig ud efter et ambitiøst mål end at holde igen, mener bæredygtighedsdirektør.

Over hele verden søger virksomheder, der gerne vil reducere sit klimaaftryk, at få blåstemplet deres klimamålsætninger af det internationale Science Based Targets initiative. 

Og nu er det den danske udbyder af digital infrastruktur, TDC NETs, tur til at se indad og igangsætte den bæredygtige omstilling. SBTi har nemlig netop godkendt en handlingsplan, der skal gøre koncernen net-zero i 2030.

Ifølge TDC NETs bæredygtighedsdirektør, Peter Søndergaard Andersen, indebærer det at sætte et ambitiøst mål selvfølgelig en risiko for ikke at komme helt i mål.

Læs også: Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål

”Der er meget, vi ikke ved endnu, for der er syv år til, vi skal være i mål. Men vi vil hellere læne os ud efter målet, end slet ikke at sætte det. Risikoen er, at vi når 95 procent i stedet for 100 procent, og så er vi stadig meget langt. Når det er sagt, er det vigtigt for os at nå hver decimal,” siger Peter Søndergaard Andersen, bæredygtighedsdirektør hos TDC NET.

Besværlige Scope 3
For at nå målsætningen fortæller Peter Søndergaard Andersen, at koncernen følger udledningerne i Scope 1 og 2 tæt med månedlig overvågning, og kvartalsvis rapportering af validerede data til selskabets ejere. 

”Der skal vi forklare og sammenligne udviklingen fra kvartal til kvartal og fortælle, hvorfor det går i den ene eller anden retning,” siger Peter Søndergaard Andersen og forklarer at det nærved konstante fokus på data også gør det muligt at reagere hurtigt på udsving."

Han tilføjer, at det til gengæld er mere ”tricky” at gøre på samme måde med Scope 3-udledningerne, da de ligger eksternt i forsyningskæden.

”Så er der Scope 3, som er ude i værdikæden, og det er mere usikkert. Men vi har en baseline, vi arbejder med – og så arbejder vi på at automatisere databehandlingen på den del, således at vi bliver mindre personafhængige, men også potentielt undgår manuelle fejl.”

Vil inspirere andre
Et øget offentligt fokus kombineret med kommende lovkrav fra blandt andet EU har ifølge Peter Søndergaard Andersen sat bæredygtighedsrapportering på toppen af dagsordenen for især store virksomheder som TDC NET.

Samtidig fortæller han, at ressourceforbruget til netop bæredygtighedsrapportering er stigende – og i TDC NET involverer dette og den grønne omstilling både finansafdelingen og kollegaer på tværs af organisationen, fordi tingene hænger sammen og kræver fælles indsats at løfte.

Læs også: Salling Group investerer milliarder i grøn strøm: ”Det er handling ikke ord, der gælder”

”Noget af det, der har været vigtigt for os, er, at rapportering ikke kommer til at stå i vejen for handling. Så vi er fokuserede på at få et rapporterings-setup, der understøtter vores rejse og udvikling i stedet for, at vi kun bruger ressourcer på at fortælle, hvad vi har gjort,” siger han.

TDC NET er en meget energitung virksomhed, fordi netværket kræver enorme mængder elektricitet. Derfor er der også en mulighed for at gøre en stor forskel på energiforbruget, mener Peter Søndergaard Andersen.

Det er blandt andet grunden til, at koncernen offentliggør det årlige forbrug af energi.

”Vi offentliggør også, hvor meget data vi har transporteret med den energimængde, vi har brugt. Det er ligesom vores service. Så det er en måde at måle på, om vi er blevet mere eller mindre effektive,” siger Peter Søndergaard Andersen.

Det skal alt sammen være med til at inspirere andre til at følge trop, understreger bæredygtighedsdirektøren.

”At være digital og grøn går for os hånd i hånd, og vi håber også, vi kan hjælpe til i andre sektorer med den grønne omstilling, fordi de digitale løsninger tilbyder utroligt mange muligheder for mange af de brancher og sektorer, som måske har svært ved at omstille sig.”

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere