Salling Group investerer milliarder i grøn strøm: ”Det er handling ikke ord, der gælder”
Det var et rent tilfælde, at Salling Group havde en grøn energiplan klar, da energikrisen i år rykkede ind i Europa. Nu er den til gavn på både den klimamæssige og økonomiske bundlinje.
Med en investering på 2,4 milliarder kroner tager Salling Group et stort skridt mod et rent og grønt energiforbrug. For pengene får detailgiganten både varmepumper, moderne kølemidler og 570 solcelleanlæg på tværs af sine butikker, varehuse, lagre og hovedkontorer i Danmark, Tyskland og Polen.
”Vi er ikke ude efter at se smart ud eller lyde smart. Vi er ude på at gøre noget, som også gør en forskel. Så det er et meget oprigtigt forsøg på rent faktisk at bidrage,” siger Salling Groups finansdirektør Anders Hagh til Dansk Erhverv Magasinet.
Men man kommer ikke udenom, at det er tale om aldeles heldig timing fra Salling side, anerkender Anders Hagh. For med Ruslands indtog i Ukraine og en energikrises indtog i Europa blev den store investering i egen produktion af vedvarende energi pludselig en meget bedre forretning, end nogen hos Salling havde forestillet sig.
Læs også: ESG-rapportering vinder frem: I Europa presser investorerne på
”Den tyvstart vi fik ved at have lagt planen, inden verden gik af lave, tror jeg, kommer os til gavn nu. Det var lidt heldigt, for det vidste vi ikke på daværende tidspunkt,” fortæller Anders Hagh.
”Hvis der er noget som helst godt, der er kommet ud af den krise, vi er i nu, så er det, at der er kommet en økonomisk case i at gøre det rigtige for klimaet,” tilføjer han.
Flere valg til forbrugerne
Allerede inden udgangen af 2022 vil i alt 139 solcelleanlæg komme i drift, svarende til en produktion på 9,3 GWh. Når udrulningen af de planlagte 570 solcelleanlæg er afsluttet i 2028, vil 25 procent af Salling Groups energiforbrug være dækket af solcelleenergi.
”Vi er meget tilfredse med, at vi på bare ni måneder lykkes med at installere solcelleanlæg, der kan producere to procent af vores samlede el-forbrug, og i løbet af de næste år vil andelen stige markant”, siger Henrik Vinther Olesen, der er CSR-direktør i Salling Group, i en pressemeddelelse.
Som en del af sit arbejde vil Salling Group også gøre det nemmere for sine kunder at gennemskue et produkts værdikæde og dens klimabelastningen. For selvom kunderne ønsker at træffe grønne valg og efterspørger grønne produkt, kan det stadig være svært at lure, hvilket produkt egentlig er mest bæredygtig.
Læs også: Efterspørgslen stiger på biodiversitetskreditter, men der er ikke enighed om effekten
”Hvis tomater, der kan vokse uden opvarmning om sommeren, varmes op i et drivhus om vinteren, er det klart, at klimaaftrykket af vintertomaten er højere. Kører man dem op fra Spanien, kan man tro, at klimaaftrykket er stort, fordi lastbilen skal køre fra Spanien, men det kan være, den er lavere, fordi du så undgår at skulle varme et drivhus op på Fyn,” forklarer Anders Hagh.
Fødevarestyrelsen har oprettet en arbejdsgruppe på tværs af dansk erhvervsliv, der skal tackle netop denne formidlingsudfordring, som Salling Group deltager i. Det endelige mål er at udvikle et enkelt og entydigt klimamærke, så kunder lettere kan navigere i retning af et klimavenligt valg.
”Kompleksiteten i nogle af de valg er ekstremt svær. Det er derfor, at vi samarbejder på tværs af leverandører og detailhandel for at få en mærkning, som kan bruges på produkter og i alle butikker. Det arbejde bakker vi fuldstændig op om, fordi vi tror på det,” afslutter finansdirektøren.
- KCP