19.10.2017 | Klima, miljø og energi
Organisationer opfordrer banker til at sikre mål i Paris-aftalen
Den finansielle sektor skal stoppe med at finansiere udvinding af klimaskadelige gasser og i stedet forpligte sig til de overordnede mål i Paris-aftalen. Sådan lyder opfordringen fra en række organisationer, der har sendt et åbent brev til en sammenslutning af banker.
Står det organisationer som BNP Paribas og Rabobank, bør den finansielle sektor udelukke finansiering til alle typer af projekter, der vedrører fossile brændstoffer.
Bankerne må gøre mere for at indfri målene i den globale klimaaftale, herunder stoppe med at finansiere udvinding af klimaskadelige gasser.
Læs også: Verdens største banker ser stort på fossile brændstoffer
Sådan lyder opfordringen fra en række organisationer, som i et åbent brev kræver, at den finansielle sektor tager ansvar for målene i Paris-aftalen. Modtageren er en sammenslutning af banker og andre finansielle institutioner, som til deres årlige møde den 24. oktober skal diskutere social ansvarlighed og klimaindsats.
I brevet henviser organisationerne til de såkaldte Equator Principles. Disse principper er en række forpligtelser, som de i alt 91 finansielle institutioner har underskrevet med henblik på at sikre en social og bæredygtig finansiering af infrastrukturprojekter, skriver globalnyt.dk.
Blandt de finansielle institutioner er franske BNP Paribas, HSBC fra Storbritannien og hollandske Rabobank samt Eksport Kredit Fonden fra Danmark.
Den finansielle sektor bør revidere ækvatorprincipper
Organisationerne bag det åbne brev tæller blandt andet Greenpeace International, 350.org og Rainforest Action Network.
Sammen opfordrer de sektoren til at revidere ækvatorprincipperne, hvilket betyder, at de fuldt ud skal respektere indfødte folks rettigheder og styrke forpligtelserne til at tage hensyn til konsekvenserne af klimaforandringer i de projekter, som bankerne finansierer.
De tilskynder derfor, at de finansielle institutioner udelukker finansiering til alle typer af projekter, der vedrører fossile brændstoffer, skriver globalnyt.dk.
Organisationen, som står i spidsen for det åbne brev er hollandske BankTrack. Her sår man tvivl om, hvorvidt bankerne vil anerkende deres rolle og gribe til handling, hvad angår finansieringen af tjæresand og kulkraftværker, når de mødes den 24. oktober.
Læs også: Globale investorer underskriver fælles klimabrev
Ikke desto mindre er organisationernes åbne brev en del af en voksende bevægelse mod fossile brændstoffer, hvor man blandt andet kigger på de finansielle institutioners rolle i store infrastrukturprojekter, der modarbejder målene i Paris-aftalen og i sidste ende truer indfødte folks rettigheder.
- EL
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.