19.10.2017 | Klima, miljø og energi
Organisationer opfordrer banker til at sikre mål i Paris-aftalen
Den finansielle sektor skal stoppe med at finansiere udvinding af klimaskadelige gasser og i stedet forpligte sig til de overordnede mål i Paris-aftalen. Sådan lyder opfordringen fra en række organisationer, der har sendt et åbent brev til en sammenslutning af banker.
Står det organisationer som BNP Paribas og Rabobank, bør den finansielle sektor udelukke finansiering til alle typer af projekter, der vedrører fossile brændstoffer.
Bankerne må gøre mere for at indfri målene i den globale klimaaftale, herunder stoppe med at finansiere udvinding af klimaskadelige gasser.
Læs også: Verdens største banker ser stort på fossile brændstoffer
Sådan lyder opfordringen fra en række organisationer, som i et åbent brev kræver, at den finansielle sektor tager ansvar for målene i Paris-aftalen. Modtageren er en sammenslutning af banker og andre finansielle institutioner, som til deres årlige møde den 24. oktober skal diskutere social ansvarlighed og klimaindsats.
I brevet henviser organisationerne til de såkaldte Equator Principles. Disse principper er en række forpligtelser, som de i alt 91 finansielle institutioner har underskrevet med henblik på at sikre en social og bæredygtig finansiering af infrastrukturprojekter, skriver globalnyt.dk.
Blandt de finansielle institutioner er franske BNP Paribas, HSBC fra Storbritannien og hollandske Rabobank samt Eksport Kredit Fonden fra Danmark.
Den finansielle sektor bør revidere ækvatorprincipper
Organisationerne bag det åbne brev tæller blandt andet Greenpeace International, 350.org og Rainforest Action Network.
Sammen opfordrer de sektoren til at revidere ækvatorprincipperne, hvilket betyder, at de fuldt ud skal respektere indfødte folks rettigheder og styrke forpligtelserne til at tage hensyn til konsekvenserne af klimaforandringer i de projekter, som bankerne finansierer.
De tilskynder derfor, at de finansielle institutioner udelukker finansiering til alle typer af projekter, der vedrører fossile brændstoffer, skriver globalnyt.dk.
Organisationen, som står i spidsen for det åbne brev er hollandske BankTrack. Her sår man tvivl om, hvorvidt bankerne vil anerkende deres rolle og gribe til handling, hvad angår finansieringen af tjæresand og kulkraftværker, når de mødes den 24. oktober.
Læs også: Globale investorer underskriver fælles klimabrev
Ikke desto mindre er organisationernes åbne brev en del af en voksende bevægelse mod fossile brændstoffer, hvor man blandt andet kigger på de finansielle institutioners rolle i store infrastrukturprojekter, der modarbejder målene i Paris-aftalen og i sidste ende truer indfødte folks rettigheder.
- EL
Klima, miljø og energi

Store virksomheder finder det udfordrende at arbejde med SDG-mål
Ved DVCA’s årlige topmøde i november diskuterede investorer og rådgivere omkring dansk erhvervsliv de problematikker, der opstår ved at inkorporere og arbejde med FN’s 17 verdensmål.
Klima, miljø og energi

Nyt samarbejde skal forvandle rejeskaller til hundegodbidder
Teknologisk Institut indleder nyt samarbejde, der skal omdanne restprodukter fra rejeproduktionen til bæredygtigt foder til hunde. Det vil kræve ny teknologi, men også give mange fordele.
Klima, miljø og energi

Landstrømsekspert: ”Danmark er bagud, men vi har ikke tabt”
Danske PowerCon har inden længe 10 store landstrømsanlæg i drift, men ingen af dem er i Danmark. ”Der mangler måske noget medfinansiering”, siger medstifter Peter C. Knudsen om investeringerne i de fleksible anlæg, som kan gøre en stor forskel for ikke mindst krydstogtindustrien.
Kommunikation

Nordeas kunder kan nu aflæse deres CO2-aftryk på mobilen
Nordeas kunder kan nu få et indblik i deres CO2-aftryk via mobilbanken. Formålet er at inspirere til at handle mere klimavenligt.
Klima, miljø og energi

BMW Group melder sig ind i grønt shippingsamarbejde
BMW Group ønsker at gøre deres maritime transport mere bæredygtig, og i 2030 er målet udelukkende at gøre brug af nuludledningsfragtskibe. Derfor har selskabet netop meldt sig ind i alliancen "Getting to Zero Coalition".
Klima, miljø og energi

SAS klar med effektiv Airbus til gavn for miljøet
SAS har præsenteret selskabets nyeste og mest CO2-besparende fly, en Airbus A350, som led i en strategi, der skal gøre virksomhedens flåde mere klimavenlig inden 2023. Transportministeren er godt tilfreds.