Overvældende interesse for Vejles store plastprojekt: - Det ligger virkelig folk på sinde
Plastprojektet Reflow har nu været i gang i et halvt år, og det er blevet taget godt imod, fortæller projektkoordinator
Vejle er i gang med at diske op med løsninger til verdens plast-problemer i det EU-finasierede projekt kaldet Reflow.
Det handler om at reducere, genanvende og genbruge plastik, så materialet ikke ender op i natur, dyr og mennesker.
Interessen for Vejles deltagelse i projektet er overvældende. Det fortæller Ann Louise Slot, projektkoordinator i Reflow.
- Jeg er blevet kontaktet af så mange mennesker, som gerne vil være en del af projektet. Det er helt almindelige borgere, der har taget sagen i egen hånd og er begyndt at granulere plastik og smelte det om hjemme hos sig selv. Det er et område, som virkelig ligger folk på sinde. Vi oplever et momentum, for alle er ligesom klar på at gøre noget. Det skal vi udnytte med Reflow, siger Ann Louise Slot.
Hele projektet foregår i Vejles vestby. Reflow-projektet sigter efter to mål. Det ene er, at Vejles borgere får mere viden om at sortere plastik. Den anden del er, at Reflow får skabt nye idéer og testprototyper, der kan bruges til inspiration for andre byer i Danmark og udlandet.
Udnytte interessen
I den første fase af Reflow har man på syv udvalgte steder - herunder ABB-boligforeningen Den Gamle Gård - i Vestbyen analyseret, hvilken slags plastik borgere smider ud. I februar præsenteres resultaterne, og den bliver afgørende for, hvilke konkrete områder, der skal arbejdes videre med.
Mere end halvdelen af al plastaffald i Danmark sendes i dag til forbrænding. Ann Louise Slot fortæller, at bedre sortering og dermed mere genanvendelse bliver et stort omdrejningspunkt i projektet.
Men det er ikke let, for der findes mange former for plast.
- Det kan være rigtig svært at gennemskue for forbrugeren, om det er plastik, som kan genanvendes eller ej. Det skal helst være rene fraktioner, men tag for eksempel en kødpakke, den består af flere forskellige typer sammensat plast og er derfor ikke ren. Det er derfor også enormt vigtigt, at plastindustrien er begyndt at undersøge løsninger til, hvordan vi får renere fraktioner, fortæller hun.
Reflow arbejder med en bred palette af både universitet, politikere, plastindustri, virksomheder, iværksættere og forbrugere. Og det er projektets store styrke, at mange samfundslag involveres, fortæller projektkoordinatoren.
Mennesker driver udviklingen
Det er meningen, at almindelige borgere tager del i Reflow. I år planlægges workshops i FabLab i Spinderihallerne, hvor borgere inviteres til at være med til at knuse plastik, smelte det om til nye typer og eksperimentere med bioplast.
Netop borgerinddragelsen er vigtig, hvis projektet skal lykkes.
- Det er mennesker, som driver forandringerne, og vi skal være med til at give folk en bevidstehed, så vi bedre kan tage bæredygtige valg. Det er fuldstændig afgørende for projektet, at vi har ildsjæle som Tove Knudsen fra Den Gamle Gård. Hun spreder viden om affaldsortering i sit lokalområde og gør en stor forskel for, at vi ændrer vaner, fortæller hun.
Reflow løber indtil 2022, og Vejle blev udvalgt, fordi man allerede er langt med affaldsortering og har arbejdet med resilens under 100 Reslient Cities. Ud over er Amsterdam, Berlin, Paris, Cluj-Napoca (Rumænien) og Milano en del af projektet. Byerne har hvert deres fokusområde.