Pensionskasser kræver klimahandling fra olieselskaber

En stribe danske og udenlandske pensionsselskaber vil forsøge at presse to af verdens største oliefirmaer til at tage stilling til klimaforandringerne og Parisaftalen.

To amerikanske olieselskaber skal tvinges til at tage stilling til klimakampens betydning for deres forretninger, mener flere danske pensionskasser. Foto: Flickr/Soliven Melindo.

20.05.2016

CSR.dk

De to amerikanske oliekæmper Chevron og Exxon skal tvinges til at tage stilling til kampen mod de globale temperaturstigninger sådan som den er blevet skitseret i Parisaftalen, der var resultatet af COP21-konferencen i den franske hovedstad i december sidste år.

Læs også: Norge: oliejob forsvinder i tusindtal

Og det vil en række af de største danske pensionskasser sammen med deres udenlandske kolleger gøre deres til sker, når de to olieselskaber i næste uge holder generalforsamlinger, skriver Børsen.

En af de helt centrale nøgler til at begrænse den gennemsnitlige temperaturstigning på verdensplan til de efterhånden berømte 2 grader, eller endda 1,5, som Parisaftalen også taler om, er et mindsket forbrug af fossile brændstoffer, hvilket selvsagt vil gå ud over omsætningen i bl.a. olieindustrien.

Det er der imidlertid mange af sektorens aktører, der ikke har taget stilling til, og som desuden også modsætter sig resolutioner, der vil tvinge dem til at komme med en redegørelse for de økonomiske konsekvenser i relation til netop Parisaftalen. Og det er flere af de danske pensionskasser, der har investeringer i selskaberne, altså klar til at skubbe på for at ændre.

"Den måde vi tror, at vi kan udøve størst indflydelse, det er ved først at få selskaberne til at tage klimaproblemerne alvorligt og derefter få dem til at fortælle, hvordan de vil håndtere, at vi skal bruge mindre fossil energi fremover," siger adm. direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen, til Børsen.

Støtte til Parisaftalen
På internationalt plan har investeringsselskaber med en samlet portefølje på over 40.000 mia. kr. meldt ud, at de vil gøre deres for at presse de to olieselskaber i retning af en anerkendelse af klimaproblematikken, selvom selskaberne modsætter sig det.

Ud over PKA regner Pensiondanmark, Nordea Liv & Pension og PFA også med at stemme for resolutionerne.

"Vi påtænker at stemme for forslaget. Vi arbejder i øjeblikket med at implementere Paris-aftalen i vores tilgang til investeringer, og vi synes, det giver god mening at støtte forslaget," siger koncernfinansdirektør i PFA, Anders Damgaard.

Andre selskaber som Industriens Pension og Unipension vil over for Børsen ikke afsløre deres stemmepolitik, men begge oplyser dog, at de er tilhængere af Parisaftalen og dens målsætninger.

Læs også: Olieproducenter i Europa vil have klare rammer for prisen på udledninger

"Derfor beder vi virksomheder, vi investerer i, om at tilpasse deres forretningsstrategi til en fremtid, hvor der udledes væsentligt mindre CO2. Det gør vi både gennem dialog og ved at støtte klimaresolutioner, hvor vi vurderer, det kan have en positiv effekt," siger adm. direktør i Unipension Jens Munch Holst.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online