16.06.2020 | Klima, miljø og energi
Plastindustrien: Plastemballage-forslag fra EU giver ikke klare grønne gevinster
Indhold fra partner Hvad er dette?
Et flertal i Folketinget har givet Regeringen mandat til at støtte et EU-budget, hvor en del af Danmarks fremtidige EU-kontingent er baseret på mængden af ikke-genanvendt plastemballage. Plastindustrien mener, at forslaget ikke giver grønne gevinster.
For at løse dele af de økonomiske udfordringer i kølvandet på Brexit og coronakrisen har Europa-Kommissionen foreslået, at EU’s medlemslande fremover skal betale 0,80 euro pr. kilo ikke-genanvendt plastemballage. Et smalt flertal i Folketingets Europaudvalg har netop givet Regeringen mandat til at støtte op om forslaget.
Baseret på 2016-data fra Eurostat vurderes det, at Danmark bliver pålagt at skulle betale et årligt beløb i omegnen af 107 millioner euro.
Brancheorganisationen Plastindustrien er bekymret for de grønne konsekvenser af forslaget, hvis Danmark vælger at betale regningen ved at pålægge plastemballage en direkte ekstra afgift.
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, forklarer:
- Der er mange klimamæssige fordele ved plastemballage, da den er let at transportere, forlænger fødevarens holdbarhed og forebygger madspild, som er en stor CO2-synder. Hvis plastemballage fremover bliver pålagt en ekstra afgift oveni gebyret til det kommende producentansvar, så vil det få mange aktører til at fravælge plasten til fordel for alternative materialer, som kan have en langt større negativ indvirkning på CO2-udledning og ressourceforbrug.
Hun fortsætter:
- Vi er helt enige om, at vi skal genanvende mere plastemballage i Danmark, og vores virksomheder knokler for at fremstille emballage, der kan genanvendes. Der er dog også brug for flere betydelige private og offentlige investeringer i infrastruktur til affaldshåndtering. Med det her EU-forslag risikerer vi, at der bliver flyttet midler væk fra de nødvendige investeringer til at dække et hul i EU’s økonomi.
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, siger afslutningsvis:
- Det forekommer utidigt ikke at holde fokus på det kommende producentansvar på al emballage, som virkelig kan gøre en grøn forskel. I stedet bruger man energi på at opfinde en helt ny økonomisk anordning, som ikke nødvendigvis sætter mere gang i genanvendelsen, men bare skaber dobbeltregulering uden incitament og skader danske plastvirksomheder.
Klima, miljø og energi

Plastindustrien efterlyser kandidater til Plastprisen 2021
Hvert år hædrer Plastindustrien en person, en virksomhed eller et produkt, som gør en ekstraordinær indsats for at bidrage positivt til plastbranchens fremtid. Der er mulighed for at indstille kandidater til Plastprisen frem til den 31. marts 2021.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Fremtidens bæredygtige plastemballage: Se optagelser af konferencens oplæg
Missede du online konferencen 'Fremtidens bæredygtige plastemballage', eller har du lyst til at se et eller flere af oplæggene igen? Fortvivl ikke - vi har nu gjort optagelser af alle konferencens oplæg tilgængelige.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Plastindustrien og IDA i fælles opråb: Handlingsplan for cirkulær økonomi skal være mere ambitiøs
Regeringens udkast til en handlingsplan for cirkulær økonomi mangler ambitioner. Det er meldingen fra Plastindustrien og IDA, som opfordrer til, at handlingsplanen bliver udvidet.
Indhold fra partner
Kommunikation

Hvem skal vinde prestigefyldt kompositpris i 2021?
Plastindustriens Kompositsektion leder efter mulige kandidater til Danish Composite Award. Der er åben for indstilling af kandidater frem til og med den 21. januar 2021.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Aarhus Kommune deler ud af erfaringer med bæredygtig plaststrategi
Ny vejledning fra Aarhus Kommune og Plastindustrien skal hjælpe andre offentlige – og private – indkøbere med at træffe rigtige og bæredygtige valg på plastområdet.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Unik fødevareemballage i genanvendt plast vinder Plastprisen 2020
Plastprisen 2020 går til Evolve by Faerch, der er en unik fødevarebakke i plast fremstillet af genanvendte flasker og bakker. Holstebro-virksomheden har designet emballagen, så den også kan genanvendes til nye bakker i fødevarekvalitet.
Indhold fra partner