Podcast: DI vil gøre offentlige indkøb grønnere
Hvert år køber det offentlige ind for 360 milliarder kroner, og Dansk Industri mener, at 80% af de offentlige indkøb skal være grønne og bæredygtige. Hvordan bliver de det? Hør svarene fra Jakob Scharff og Alexandra Thempler fra Dansk Industri.
Dansk Industri har skabt et udspil, hvis formål er, at 80% af de offentlige indkøb skal være grønne og bæredygtige. Men hvem har egentlig ansvaret for, at det offentlige fokuserer på grønne og bæredygtige indkøb? Og hvordan ved offentlige indkøbere, om en indkøbsaftale er bæredygtig?
De to gæster fra DI, Jakob Scharff og Alexandra Thempler, henholdsvis branchedirektør og konsulent har begge mange gode bud på løsninger, der kan gøre offentlige indkøb grønnere. Dansk Industri ser sig selv som det samlende led, der skal være med til at løfte opgaven. De mener også, at Staten spiller en stor rolle og at den politiske opbakning skal være stærkere. For det handler om, at skabe konkrete og fælles værktøjer, så de offentlige indkøbere har samme referenceramme og fælles standarder, og de ved hvornår et indkøb reelt er bæredygtigt.
Samtidig er der også udfordringer, hvis man kigger på det fra virksomhedernes side. Især de små virksomheder, som måske har grønne og innovative løsninger, kan rende ind i et problem, når de skal være med i offentlige udbud.
Det kan Steffen Max Høgh tale med om. I design- og indretningsvirksomheden HOLMRIS B8, hvor han er CSR-direktør, er de tidligere stødt på udfordringer omkring offentlige indkøb.
Virksomheden har en god og grøn løsning, hvor de sætter kommunens gamle møbler i stand og sender dem retur med fornyet garanti til konkurrencedygtige priser. Men udfordringen var, at HOLMRIS B8, på det tidspunkt, var de eneste , der tilbød dette. Og derfor kunne opgaven ikke konkurrenceudsættes, hvilket den jo skal, når det handler om offentlige indkøb.
Lyt med når vi diskuterer grønne, offentlige indkøb i Bæredygtig Business.