Pressede olieselskaber investerer i at trække CO2 ud af luften
Olieselskaberne Chevron og Occidental Petroleum samt miniselskabet BHN har investeret i teknologi, der skal trække kulstof ud af atmosfæren. Det er et lille canadisk firma, der står bag teknologien, som potentielt kan hjælpe med klimapuslespillet.
Kan det lade sig gøre, at fjerne eksisterende CO2 fra atmosfæren? Det er et lille canadisk firma, Carbon Engineering, i gang med at undersøge, og firmaet hævder, at det er lige ved at have et gennembrud. Det er noget, som den pressede fossile brændstof-industri er interesseret i at finde ud af, og flere store selskaber har derfor investeret i projektet.
Det skriver The New York Times.
Læs også: Aktive investorer går efter olieselskaberne
Der er tale om de amerikanske oliegiganter Chevron og Occidental Petroleum samt det australske mineselskab BHP. Selskaberne er interesseret i, at opretholde deres nuværende relevante position.
”Klimaforandringer bliver ikke længere set på som et mindre problem. Det er en forretningsrisiko, som kræver et forretningssvar”, siger Fiona Wild, BHP’s ansvarlige for bæredygtighed og klimaforandringer, til The New York Times.
BHP har investeret knap 40 millioner kroner i den canadiske virksomhed.
Innovativ teknologi skal gøre verden grønnere
Teknologien går ud på, at enorme vifter suger store mængder luft ind i en beholder. Undervejs bliver kulstoffet sorteret fra gennem et net, og efter tilsætning af andre kemikalier bliver CO2-blandingen til små, hvide kugler.
Når kuglerne bliver opvarmet til mere end 1600 grader, bliver de omdannet til gas. Gassen kan så enten sprøjtes ned i jorden, hvor det er harmløst, medmindre det bliver lækket tilbage ud i atmosfæren, eller det kan omdannes til et syntetisk brændstof, der kan erstatte for eksempel benzin.
Der skal blot ét af disse vifte-anlæg til for at fjerne en million tons CO2 fra atmosfæren årligt, siger direktøren for Carbon Engineering, Steve Oldham, til The New York Times.
Carbon Engineering er stadig kun på test-niveau, men støtterne bag projektet mener, at det kan komme til at spille en stor rolle i kampen mod klimaforandringerne.
Men det bliver meget dyrt
Det syntetiske brændstof vil være noget dyrere end konventionel benzin. Og selve teknologien er også en dyr forretning.
Hvert år udleder jordens befolkning omkring 33 milliarder tons kulstof, og dermed kan et vifte-anlæg kun fjerne en lille brøkdel af den samlede udledning.
Prisen for at trække blot ét ton kulstof ud af atmosfæren er omkring 650 kroner.
Det vil kræve flere billioner dollars, hvis man skal trække så meget CO2 ud af atmosfæren, at det kan stoppe klimaforandringerne, forklarer Oldham til The New York Times
Kritikkere: Det er et PR-stunt
Hverken Chevron eller Occidental Petroleum vil oplyse om, hvor stort et beløb de har investeret. Og flere kritikere mener, at det er et PR-stunt fra olieselskabernes side.
“Det er småpenge for de her gutter. Jeg ser ikke nogen åbenbaring”, siger Dan Becker, direktør for Safe Climate Campaign, en miljøorganisation i Washington.
Men det er ikke alle, der er enige i kritikken.
”Det kan være greenwashing og hvad så?”, siger professor i energipolitik ved Oxford Universitet, Dieter Helm, til The New York Times.
Læs også: Gigantisk mismatch mellem oliegiganters branding og faktiske investereringer
Han mener, at man uanset motivet kan glæde sig, hvis der bruges penge på forskning og udvikling indenfor områder, hvor man kan isolere CO2.
- SDN