12.03.2021  |  Klima, miljø og energi

Professor: Retssager mod fossilindustrien vil føre til kursfald

Klimaretssager er generelt i kraftig vækst og olie- og benzinvirksomhederne forventes at komme under samme pres som tobaksindustrien var i 1990’erne.

Flere og flere sager om klimaforandringer lander hos domstolene verden over. Alene i 2020 blev der indgivet 1.550 sager i 38 lande, hvilket er næsten en fordobling i antallet af retssager siden 2017, hvor 884 sager blev indledt i forskellige 24 lande, ifølge FN’s Miljøprogram og Columbia Law School.

Det skriver Verdens Bedste Nyheder.

Ofte er det regeringer, der af grupper i befolkningen anklages for at ikke at handle i overensstemmelse med de pågældendes landes klimamål, men søgsmål mod virksomheder forekommer i stigende grad. Her kan det være offentlige myndigheder, der lægger sag an med anklager om at fossilindustrien har gjort skade på klima, miljø eller menneskerettigheder, og at det betyder, at borgerne lider skade. 

Læs også: Domstolene behandler flere og flere sager relateret til klima

I Baltimore kører der lige nu en sådan sag. Den bliver hjulpet på vej af undersøgelser af f.eks. Exxon, som har vist at virksomheden tidligt kendte, skjulte og modarbejdede den bekræftede sammenhæng mellem fossile brændstoffer og klimaforandringer.  

”Anklagernes ammunition er især påstandene om, at olie- og benzinvirksomhederne har vildledt offentligheden med deres markedsføring, hvilket minder om retssagerne mod tobaksindustrien fra 1990’erne, hvor tobaksvirksomheder blev sagsøgt for at have skjult informationer om de skadelige bivirkninger ved rygning,” skriver Verdens Bedste Nyheder.

Læs også: Otte tidligere børnearbejdere har lagt sag an mod nogle af verdens største chokoladeproducenter

Daniel Farber, som er juraprofessor ved University of California, Berkeley vurderer, at sådanne retssager vil svække olieindustrien, hvad end de vinder eller taber sagerne.

Hvis domstolene kræver, at olieselskabernes dokumenter og hemmeligheder bliver delt med offentligheden, kan det resultere i massiv dårlig omtale og medføre fald i industriens aktieværdi.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere