Projekt skal kvalitetssikre vores drikkevand

Er det ikke på tide at gøre måling af drikkevandskvalitet mere tidssvarende? spørger artiklens forfatter som leder et projekt, der skal føre til en mere systematisk overvågning og give hurtigere måleresultater.

08.08.2008

CSR.dk

Af Hans-Jørgen Albrechtsen, Lektor, Projektleder af SENSOWAQ, DTU Miljø

Når drikkevandskvalitet måles i dag, udtages der vandprøver på stikprøvebasis. Vandprøven bringes til laboratoriet, hvor den analyseres - ofte med tidskrævende analyser, hvor det for fx mikrobiologiske analyser tager to til tre døgn før resultaterne foreligger. Med andre ord, resultaterne foreligger først flere dage efter, at vandet er brugt eller drukket.

Sker der så en mikrobiologisk forurening som i Køge i januar sidste år, kan det vare længe inden forureningen opdages, og med svartider på flere døgn kan det være særdeles vanskeligt at vurdere, om de tiltag, der bliver gjort for at afhjælpe forureningen, rent faktisk virker. Ydermere er der kun krav om, at der skal udtages ganske få prøver i løbet af året for at overvåge drikkevandskvaliteten, og aktuelt blev forureningen i Køge da heller ikke opdaget ved hjælp af analyserne, men fordi forbrugerne blev syge. Med en lav prøvetagningsfrekvens vil mange kortvarige forureninger givetvis blive overset, og længerevarende forureninger vil blive opdaget sent. I nogle tilfælde tror vi måske, at vi er blevet syge af noget vi har spist, mens det i virkeligheden er en kortvarig forurening af drikkevandet, der har skylden.

Et nyt strategisk forskningsprojekt
Nu bliver der imidlertid gjort en indsats for at udvikle mere tidssvarende metoder til at overvåge drikkevandskvaliteten. Med en bevilling fra Det Strategiske Forskningsråd på otte millioner kr., og med væsentlige bidrag fra de involverede industripartnere, blev projektet SENSOWAQ – Sensors for Monitoring and Control of Water Quality startet sidste år. Projektet har til formål at udvikle sensorer til at måle og monitere vandkvalitet og vil forløbe over de næste fire år.

Projektets vision er at udvikle sensorer, som kan monteres på vandledningerne (in-line), måle kontinuert, give hurtige analyse-svar (real-time) og sende resultatet (on-line) til en alarmfunktion, fx på vandværket. Et videre perspektiv er så, at signalet fra sensorerne kan benyttes til aktivt at styre vandforsyningen, fx til at lukke boringer, omdirigere vandstrømme eller at hindre eller begrænse at en ringe vandkvalitet spredes i ledningsnettet.

Desværre er der i dag ingen eller kun meget få sensorer, der kan måle kvalitetsparametre, fx indhold af pesticider eller mikrobielle forureninger. Derfor vil udvikling af nye sensorer give vandindustrien et nødvendigt løft på vandkvalitetssiden.

Samarbejde mellem universiteter, forskningsinstitutioner og industri
Konsortiet, der skal gennemføre projektet, består af tre universiteter, tre forskningsinstitutioner, seks private firmaer, og tre slutbrugere, nemlig vandforsyninger. Spidskompetencer og faglig viden bringes derfor i anvendelse og omsættes i praksis for at udvikle produkter, der vil give bedre vandkvalitet. Desuden deltager et tysk universitet, som giver mulighed for, at projektet kan hjemtage central international viden. Firmaernes og vandforsyningernes deltagelse viser projektets relevans, og sikrer, at projektet kan etablere en stærk platform for bruger-dreven innovation.

Projektets fokusområder
Projektet er opdelt i to dele. En del har fokus på at udvikle sensorer for pesticider (med hovedfokus på BAM), arsen og metaller. Den anden del har fokus på at udvikle sensorer for mikroorganismer, dels specifikke indikatororganismer som E. coli og Enterococcaceae, dels generel mikrobiel aktivitet. Desuden arbejdes med detektorer for korrosion, herunder biokorrosion, det vil sige korrosion forårsaget af mikroorganismer.

Hvad er en sensor?
En sensor består i princippet af en sensordel og en platform, der omdanner detektionen til et elektrisk signal.

Selve sensordelen detekterer, registrerer eller ’sanser’ den parameter, der ønskes målt, fx et pesticid, en bakterie eller temperatur. I SENSOWAQ undersøges en række forskellige detektionsprincipper. Disse detektionsprincipper omfatter for eksempel immunosensorer eller biosensorer, der er baseret på antistoffer, som binder sig til specifikke stoffer – i SENSOWAQ benyttes dette princip til at måle for pesticidnedbrydningsstoffet BAM, der er et af de hyppigste pesticider i danske vandforsyninger.

Et andet detektionsprincip er baseret på biosensorer af helceller, hvor mikroorganismer benyttes som det ’sansende’ element. Der benyttes for eksempel gensplejsede bakterier, som, når de udsættes for specifikke stoffer, udsender lys eller stopper med at udsende lys. Dette lyssignal kan så registreres som mål for tilstedeværelsen af det stof, som helcelle-biosensoren er følsom for.

Ved at påvise visse enzymer, som udelukkende forekommer hos bestemte bakterier som fx E. coli, giver det mulighed for at påvise disse bakterier. Kan enzymet fx spalte et molekyle, så der frigives et farvestof, er der på denne måde mulighed for at påvise de specifikke bakterier ved at måle mængden af frigivet farvestof. Desuden kan mikroorganismer - eller specifikke gener, der er karakteristiske for de enkelte arter eller grupper - detekteres med molekylære metoder, baseret på DNA- eller RNA-metoder.

Alle levende celler indeholder ATP (adenosin-tri-phosphat), som transporterer energi rundt i cellerne. Øges en vandprøves indhold af ATP er det et tegn på, at bakteriemængden eller bakterieaktiviteten er blevet forøget – og det kan tyde på en forurening. ATP kan bringes til at reagere med et enzym, der reagerer med luciferin (der er den proces, der får ildfluer til at lyse), hvorved der udsendes lys, hvilket således kan fungere som et detektionsprincip.

I projektet vil der blive arbejdet med at udvikle forskellige detektionsprincipper, og den helt store udfordring vil være, at kunne detektere de lave koncentrationer, der er karakteristiske for drikkevand.

Sensorplatforme
Det er imidlertid ikke tilstrækkeligt at få de forskellige detektionsprincipper til at virke og til at være tilstrækkeligt følsomme - det skal også være muligt at få ’sansningen’ omdannet til et signal – og helst et elektrisk signal, der er proportionalt med koncentrationen af det stof, der detekteres. Til at løse dette problem kræves en platform, der fungerer som interface eller kobling mellem ’sansningen’ og et elektrisk signal. En af de ideer, der i projektet undersøges til at løse dette problem, er anvendelse af cantilever-teknologi.

En cantilever er en meget lille fjeder eller bjælke i nanoskala, der bøjer, når den kommer i kontakt med stoffer, som den er følsom overfor. Coates overfladen af cantileveren med molekyler som reagerer specifikt med den parameter, der måles for, vil bøjningen afhænge af, om coating reagerer med de stoffer, den er følsom overfor. Kan bøjningen måles optisk, og kan der således skabes en sensor i nano-skala. Dette er nok den aktivitet i projektet med størst risiko, idet det er usikkert, om dette princip bliver færdigudviklet i projektperioden – på den anden side rummer denne aktivitet et meget stort og spændende potentiale.

Andre platforme, der arbejdes med i projektet er for eksempel optisk teknologi, baseret på optiske fibre til helcelle-biosensorer, PCR-teknologi til DNA- og RNA-detektion og fotomultipliere samt automatiserede prøvetagnings- og filtreringsystemer til kvantificering af ATP.

Formidling af resultater
Projektet er nu kommet godt i gang, og når resultaterne begynder at tikke ind vil de blive formidlet til både branchen og det internationale videnskabelige samfund gennem artikler og ved projektdeltagernes aktive deltagelse i offentlige møder. Projektets hjemmeside www.Sensowaq.dk vil også løbende blive opdateret. I det omfang der gøres helt nye opfindelser, vil det imidlertid tage lidt længere tid inden de når ud til offentligheden, da patentrettighederne først skal sikres.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Dansk Industri
Seminar
Biodiversitets rolle i det bæredygtige byggeri

Som en del af den grønne omstilling og New European Bauhaus gentænker vi fremtidens byggede og beboede miljøer

Dato

24.04.2024

Tid

15:00

Sted

Industriens Hus H.C. Andersens Boulevard 18 1553 København V