Rapport afslører massiv plastikforurening fra Coca-Cola og Pepsi
En ny rapport fra NGO’en Tearfund afslører, at plastikaffald fra fire drikkevaregiganter forurener massivt i fattige områder i udviklingslande. Det er både skadeligt for klimaet og for beboerne i områderne.
83 fodboldbaner. Så meget plads kan Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé og Unilever i fællesskab dække i plastik hver eneste dag, afslører en ny rapport fra NGO’en Tearfund. Det skriver The Guardian.
Læs også: Ny podcast udstiller et presset Zanzibar
De fire drikkevaregiganter er sammen ansvarlige for en halv million ton plastikforurening i seks udviklingslande hvert eneste år.
NGO’en har regnet ud, at afbrændingen af plastikindpakning produceret af virksomhederne udleder 4,6 millioner ton CO2, svarende til udledningen fra to millioner biler.
For at finde frem til de bekymrende resultater har Tearfund analyseret markedet i Brasilien, Mexico, Kina, Indien, Filippinerne og Nigeria. I disse lande bliver kartoner og flasker efter brug enten smidt på jorden eller brændt.
”Dette massive plastikforureningsaftryk er en krise i sig selv, men bidrager også til klimakrisen”, står der i rapporten, der tilføjer, at de fire virksomheder sjældent eller slet ikke nævner CO2-udledningen fra håndteringen af deres produkter, når de fremlægger deres forpligtelser vedrørende klimaændringer.
Resulterer i sygdom og død
Det er Coca-Cola, der står for størstedelen af klimaaftrykket i de seks lande. Firmaet står for 200.000 ton plastikaffald i de seks lande årligt.
Den globale plastikproduktion er i vækst, og det forudses, at den fordobles over de næste 10-15 år.
I lav- og middelklassesamfund bliver plastikaffaldet ikke håndteret ordentligt og hober sig op i gaderne, hvilket resulterer i miljøødelæggelse, sygdom og død. Mellem 400.000 og en million mennesker i udviklingslande dør hvert år af plastik- og affaldsrelaterede sygdomme.
”De her virksomheder sælger plastik i fuld bevidsthed om, at det vil blive brændt eller dumpet i udviklingslandene og ødelægge landskaber, bidrage til klimaændringer og skade sundheden hos verdens fattigste mennesker”, siger Dr. Ruth Valerio, director of global advocacy and influencing, Tearfund.
NGO’en beder virksomhederne om at nedsætte produktionen og salget af engangs-plastikindpakning og at skifte til genanvendelige og genopfyldelige modeller.
Læs også: Masseeksperiment afslører danskernes plastikvaner
Alle fire virksomheder har allerede igangsat forskellige strategier for, hvordan de får nedsat plastikproduktionen.
- SMF