02.04.2020 | Klima, miljø og energi
Rapport afslører massiv plastikforurening fra Coca-Cola og Pepsi
En ny rapport fra NGO’en Tearfund afslører, at plastikaffald fra fire drikkevaregiganter forurener massivt i fattige områder i udviklingslande. Det er både skadeligt for klimaet og for beboerne i områderne.
83 fodboldbaner. Så meget plads kan Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé og Unilever i fællesskab dække i plastik hver eneste dag, afslører en ny rapport fra NGO’en Tearfund. Det skriver The Guardian.
Læs også: Ny podcast udstiller et presset Zanzibar
De fire drikkevaregiganter er sammen ansvarlige for en halv million ton plastikforurening i seks udviklingslande hvert eneste år.
NGO’en har regnet ud, at afbrændingen af plastikindpakning produceret af virksomhederne udleder 4,6 millioner ton CO2, svarende til udledningen fra to millioner biler.
For at finde frem til de bekymrende resultater har Tearfund analyseret markedet i Brasilien, Mexico, Kina, Indien, Filippinerne og Nigeria. I disse lande bliver kartoner og flasker efter brug enten smidt på jorden eller brændt.
”Dette massive plastikforureningsaftryk er en krise i sig selv, men bidrager også til klimakrisen”, står der i rapporten, der tilføjer, at de fire virksomheder sjældent eller slet ikke nævner CO2-udledningen fra håndteringen af deres produkter, når de fremlægger deres forpligtelser vedrørende klimaændringer.
Resulterer i sygdom og død
Det er Coca-Cola, der står for størstedelen af klimaaftrykket i de seks lande. Firmaet står for 200.000 ton plastikaffald i de seks lande årligt.
Den globale plastikproduktion er i vækst, og det forudses, at den fordobles over de næste 10-15 år.
I lav- og middelklassesamfund bliver plastikaffaldet ikke håndteret ordentligt og hober sig op i gaderne, hvilket resulterer i miljøødelæggelse, sygdom og død. Mellem 400.000 og en million mennesker i udviklingslande dør hvert år af plastik- og affaldsrelaterede sygdomme.
”De her virksomheder sælger plastik i fuld bevidsthed om, at det vil blive brændt eller dumpet i udviklingslandene og ødelægge landskaber, bidrage til klimaændringer og skade sundheden hos verdens fattigste mennesker”, siger Dr. Ruth Valerio, director of global advocacy and influencing, Tearfund.
NGO’en beder virksomhederne om at nedsætte produktionen og salget af engangs-plastikindpakning og at skifte til genanvendelige og genopfyldelige modeller.
Læs også: Masseeksperiment afslører danskernes plastikvaner
Alle fire virksomheder har allerede igangsat forskellige strategier for, hvordan de får nedsat plastikproduktionen.
- SMF
Klima, miljø og energi

Flexible Energy Denmark: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre
Et nyligt afviklet digitaliseringsprojekt viser, at der er stor værdi i at frisætte energi- og forbrugsdata på tværs af energisystemer – en smart styring af energiforbruget har nemlig vist besparelser på mindst 5 procent og nogle steder over 30 procent.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.