20.03.2020 | Samfund
Ny podcast udstiller et presset Zanzibar
Der er en bagside af medaljen, når tusindvis af turister hvert år strømmer til øen Zanzibar. En ny podcast fra Københavns Universitet undersøger de problemer, der opstår i forbindelse med den massive turisme.
Øen Zanzibar ud for Tanzania i Østafrika er almindeligt kendt for sit azurblå vand, hvide strande og palmetræer – den perfekte destination for en drømmerejse.
Læs også: Kampagne skal give indsigt i danskernes syn på grønne rejser
Men rejsedestinationen er begyndt at være presset af de mange tusind turister, der hver år strømmer til øen. I 2019 besøgte over en halv million mennesker øen.
Gæsterne medbringer godt nok penge og muligheder, men også bjerge af skrald og hårde arbejdsbetingelser for indbyggerne.
Antropolog Emil Morell fra Københavns Universitet har rejst rundt på øen for at undersøge konsekvenserne af de mange turister, og har i den forbindelse skabt podcasten ”Paradis under pres”, hvor han i tre episoder undersøger og udstiller, hvor galt, det står til.
De resultater, Emil Morell er kommet frem til, er skræmmende, påpeger han selv.
Turistindtægter forlader øen
Blandt andet kommer 80 procent af Zanzibars affald fra turisterne, og første episode af podcasten undersøger, hvordan indbyggerne håndterer den store mængde affald, de medbringer.
Rent økonomisk sender de mange besøgende en masse penge i omløb, men undersøgelser viser, at 53 procent af turistindtægterne forlader øen igen.
Samtidig er indbyggerne bange for, at den lokale historie og kulturarv går tabt.
Derudover går de fleste jobs ikke til øens indbyggere, men til udefrakommende, hvilket skyldes de lokales manglende engelskkundskaber, der kan føres tilbage til et hullet uddannelsessystem og kulturelle udfordringer.
Læs også: TUI opdaterer hotelkoncept med fokus på bæredygtighed
Podcasten kan høres på Københavns Universitets hjemmeside.
- SMF
Klima, miljø og energi

Svensk tekstilvirksomhed sikrer en transparent leverandørkæde igennem egne fabrikker
At have sine egne fabrikker og dermed mere kontrol over sin produktion er en stor fordel, når det kommer til arbejdet med bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Flyproducenten Boeing udvikler fly der kan flyve på ren bio-brændstof
Boeing bidrager til at flysektoren kan nå IATAs mål om reducere CO2-udledninger forårsaget af luftfart til halvdelen af 2005-niveauet inden 2050.
Kommunikation

Nye bæredygtighedskrav til finansielle virksomheder: EU’s taksonomi får store konsekvenser for byggeri og ejendomsinvesteringer
Første del af EU's klassifikationssystem for afrapportering af bæredygtige investeringer og aktiviteter har fokus på klima og CO2-reduktion. I første omgang er rapportering frivillig, men fra 1. januar 2022, er det et lovkrav for finansielle markedsaktører og store virksomheder at redegøre for deres investeringers indvirkning på miljøet. Ekspert i EU's taksonomi, Alexander Kaae Petersson fra Sweco, fortæller her om de nye krav til investeringer i nybyggeri og renovering, som EU håber, vil bidrage markant til den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Maersk indgår samarbejde med NGO i kampen mod plastik i verdenshavene
Det ultimative mål er at nå en reduktion på 90% af den havplast der flyder rundt inden 2040.
Strategi & ledelse

Det handler om at komme derhen hurtigt nok - ikke om hvem, der kommer først
Vanen tro offentliggjorde Corporate Knights sin årlige liste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder på Davos-mødets første dag.
Strategi & ledelse

JYSK sætter mål for mere bæredygtig bomuld
Ved udgangen af 2024 vil al bomuld til JYSKs tekstilprodukter enten være genanvendt eller indkøbt med større krav til bæredygtighed.