20.03.2020 | Samfund
Ny podcast udstiller et presset Zanzibar
Der er en bagside af medaljen, når tusindvis af turister hvert år strømmer til øen Zanzibar. En ny podcast fra Københavns Universitet undersøger de problemer, der opstår i forbindelse med den massive turisme.
Øen Zanzibar ud for Tanzania i Østafrika er almindeligt kendt for sit azurblå vand, hvide strande og palmetræer – den perfekte destination for en drømmerejse.
Læs også: Kampagne skal give indsigt i danskernes syn på grønne rejser
Men rejsedestinationen er begyndt at være presset af de mange tusind turister, der hver år strømmer til øen. I 2019 besøgte over en halv million mennesker øen.
Gæsterne medbringer godt nok penge og muligheder, men også bjerge af skrald og hårde arbejdsbetingelser for indbyggerne.
Antropolog Emil Morell fra Københavns Universitet har rejst rundt på øen for at undersøge konsekvenserne af de mange turister, og har i den forbindelse skabt podcasten ”Paradis under pres”, hvor han i tre episoder undersøger og udstiller, hvor galt, det står til.
De resultater, Emil Morell er kommet frem til, er skræmmende, påpeger han selv.
Turistindtægter forlader øen
Blandt andet kommer 80 procent af Zanzibars affald fra turisterne, og første episode af podcasten undersøger, hvordan indbyggerne håndterer den store mængde affald, de medbringer.
Rent økonomisk sender de mange besøgende en masse penge i omløb, men undersøgelser viser, at 53 procent af turistindtægterne forlader øen igen.
Samtidig er indbyggerne bange for, at den lokale historie og kulturarv går tabt.
Derudover går de fleste jobs ikke til øens indbyggere, men til udefrakommende, hvilket skyldes de lokales manglende engelskkundskaber, der kan føres tilbage til et hullet uddannelsessystem og kulturelle udfordringer.
Læs også: TUI opdaterer hotelkoncept med fokus på bæredygtighed
Podcasten kan høres på Københavns Universitets hjemmeside.
- SMF
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.