15.02.2023 | Klima, miljø og energi
Rapport: Bilindustrien er massivt bagud med den grønne omstilling
Ny rapport viser, at der er behov for drastisk og omfattende, global handling for at undgå, at bilindustrien overskrider FN’s klimapanels grænse på 1,5 grader i global opvarmning.
Ifølge Kearney er det ikke nok kun at nedbringe den CO2, der kommer fra produktion. Det kræver en omfattende global indsats på tværs af bilproducenter. Arkivfoto.
Elbilproducenterne Polestar og Rivian er gået sammen om en ‘Pathway Rapport’, der konkluderer, at bilindustrien står til at overskride FN’s klimapanels mål om at holde den globale opvarmning på 1,5 grader med mindst 75 procent inden 2050.
Det skriver Polestar i en pressemeddelelse.
Rapporten, der er udarbejdet af det globale management-konsulentfirma Kearney, viser, at personbiler aktuelt står for 15 procent af alle CO2-udledninger på verdensplan.
Læs også: Producent vil sætte plantebaserede gummihjul på vejene
Så hvis alle udledninger skal reduceres med 43 procent inden 2030, som er klimapanelets målsætning, er der lang vej igen for bilindustrien.
Industrien vil blandt andet have brugt hele sit CO2e-budget allerede i 2035, hvis der ikke øjeblikkeligt gribes ind, viser rapporten.
Men trods den dystre udsigt, håber Angela Hultberg, bæredygtighedsdirektør hos Kearney, at rapporten giver anledning til konkret handling blandt de globale bilproducenter.
”Vi har set på forskellige scenarier og forskellige datapunkter, og konklusionen er, at uanset hvordan man kigger på det, er vi alt for langt fra målet. Vi håber meget, at rapporten kan være et springbræt til at fokusere på områder, hvor der er enighed og finde specifikke initiativer i industrien. Det vil kræve en kollektiv indsats at løse nogle af de aktuelle problemer, og vi ser frem til at se, hvad producenterne vil gøre i den nærmeste fremtid,” siger hun.
Kan ændre kurs
Ifølge rapporten har bilindustrien nemlig stadig har en chance for at komme på rette spor – derfor har Kearney med udgangspunkt i det nuværende årti skitseret en række tiltag, som bilproducenterne kan iværksætte fra nu og frem til 2030.
Det handler blandt andet om øget brug af vedvarende energikilder i elnettet og mindskning af CO2 i forsyningskæderne. Og her understreges der i rapporten, at det ikke er tilstrækkeligt kun at opnå et eller to af niveauerne.
Læs også: Første bilproducent tilslutter sig SteelZero-initiativet
”For det første er industrien nødt til at fremskynde overgangen til elbiler ved at investere i produktionskapaciteten, ligesom det er nødvendigt at indføre en fast slutdato for salget af fossilbiler på verdensplan. For det andet skal der udbygges vedvarende energiforsyning til de globale elnet, som gør det muligt for elbiler at udnytte deres fulde potentiale gennem grøn opladning. For det tredje skal forsyningskæderne afkarboniseres ved at skifte til materialer med lavt kulstofindhold og ved at investere i vedvarende energiløsninger til forsyningskæderne,” lyder det i pressemeddelelsen fra Polestar.
Kearney-rapporten er blevet delt med flere af verdens førende bilproducenter sammen med en invitation til et møde i slutningen af januar for at diskutere områder for fælles handling.
- HCL
Strategi & ledelse

Sponsorat fører til nyt fokus i Rockwool
Som regel gør sponsorater en forskel for modtageren og føles godt for afsenderen. Men nogle gange skaber de også forandring hos den der giver.
Klima, miljø og energi

Sidste udkald for at Danmark kan nå sit klimamål for 2025
Kun en hurtig, ekstra indsats for at nedbringe klimaaftrykket fra transport, landbrug og energisektoren kan sikre, at vi når klimalovens 2025-mål. Den nuværende politik mangler dermed 2,4 mio. tons reduktioner, viser en ny analyse fra den grønne tænketank CONCITO.
Klima, miljø og energi

NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem
I år tester NorthSide en digital løsning, der kan være med til at reducere fremtidens affaldsmængder og CO2-udledning. De titusindvis af kaffekopper, der er i brug på festivalen, bliver ikke kun vasket og genbrugt, men også sporet digitalt, så miljø- og CO2-gevinster kan optimeres og dokumenteres.
Strategi & ledelse

If siger farvel til kunder med dårlig ESG-rating
Forsikringsselskabet If vælger nu at sige farvel til kunder, som ikke kan efterleve principperne for bæredygtig adfærd i FN's Global Compact. Samtidig viser en opgørelse, at langt størstedelen af Ifs erhvervskunder performer rigtig godt inden for ESG.
Medarbejder

Undersøgelse: Bureaubiz’ læsere mangler kompetenceløft indenfor ESG hos bureauer
Hos onlinemediet Bureaubiz’ bureauarbejdende læsere oplever en tredjedel, at de mangler vigtige kompetencer for at kunne rådgive kunder om ESG og bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Jysk er nu GRS-certificeret som virksomhed
Jysk har gennem flere år solgt GRS-certificerede produkter med genanvendte materialer, og med en GRS-certificering som virksomhed sætter boligkæden nu øget fokus på arbejdet.