13.03.2017  |  Samfund

Rapport: Cirkulær økonomi kan spare 11 procent af verdens vandforbrug - mindst

Ved at anvende en cirkulær model for forbrug, kan verden skære mindst 11 procent af behovet for ferskvand, siger hollandsk rapport. Masser af forretningsmuligheder i en ny strategi.

Det globale behov for ferskvand ventes at stige med omkring 2 procent om året over de næste årtier, og med en antagelse om, at forsyningen er nogenlunde stabil, så vil det føre til flere situationer med vandmangel adskillige steder på kloden, i høj grad på grund af det lineære forbrugsmønster, der lige nu er aktuelt i sektoren.

Læs også: Dansk vandteknologi besøger Det Hvide Hus

Sådan lyder det indledningsvist i en ny rapport fra den hollandske investeringsbank ING, der derfor peger på behovet for en mere cirkulær tilgang til udfordringen. Her er tanken kort fortalt, at man erstatter den eksisterende take, make and waste-tilgang med en reduce, re-use and retention-model, der lukker kredsløbet i vandsystemet og gør det regenerativt så vandet bevarer sin kvalitet og kan blive brugt cirkulært adskillige gange.

I rapporten ”Less is more: circular economy solutions to water shortages” har ING sammen med partneren Deltares undersøgt de cirkulære potentiale i seks regioner: det nordlige Indien, Californien, Ghana, De Forenede Arabiske Emirater, Bangladesh og Holland.

Konklusionen er at den cirkulære økonomi godt nok ikke er i stand til at fuldstændig at eliminere problemerne med vandmangel, men at den har potentiale til at spare over 400 mia. m3 vand alene i de seks regioner, heraf langt størstedelen i Indien. Det svarer til 11 procent af det globale vandbehov og næsten hele forbruget i USA. På verdensplan kan man kun gisne om, hvad det kan blive til.

Videre peger rapporten på, at en udrulning af principperne i den cirkulære økonomi kræver en gennemgribende ændring væk fra de nuværende, lineære vandsystemer. På den baggrund er en bred vifte af forretningsmuligheder for virksomheder inden for vandforsyningskæderne, eksempelvis omkring effektive vandingsteknikker, bæredygtig pumpning, vandrensning og genanvendelse.

Læs også: Grundfos skal løse global vandkrise

“Rapporten understreger det store potentiale, der ligger i den cirkulære økonomi i forhold til at reducere trykket på vores vandressourcer. (…) Vi skal dog også holde os for øje, at ingen af elementerne i den cirkulære model kan blive implementeret i isolation. Der er en stribe forhindringer for fremskridt, i form af eksempelvis implementeringsomkostninger, regulativ kontrol, gratis rettigheder og hele vandcyklussen fra forsyning til behov og forbrug generelt, der skal forbedres for en cirkulær vandsektor kan blive effektiv og skabe positive resultater”, siger Gerben Hieminga fra ING Economics Department.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere