13.03.2017 | Samfund
Rapport: Cirkulær økonomi kan spare 11 procent af verdens vandforbrug - mindst
Ved at anvende en cirkulær model for forbrug, kan verden skære mindst 11 procent af behovet for ferskvand, siger hollandsk rapport. Masser af forretningsmuligheder i en ny strategi.
Vores anvendelse af vand skal være langt mere cirkulær, siger hollandsk rapport. Det vil kunne spare store mængder vand i fremtiden.
Det globale behov for ferskvand ventes at stige med omkring 2 procent om året over de næste årtier, og med en antagelse om, at forsyningen er nogenlunde stabil, så vil det føre til flere situationer med vandmangel adskillige steder på kloden, i høj grad på grund af det lineære forbrugsmønster, der lige nu er aktuelt i sektoren.
Læs også: Dansk vandteknologi besøger Det Hvide Hus
Sådan lyder det indledningsvist i en ny rapport fra den hollandske investeringsbank ING, der derfor peger på behovet for en mere cirkulær tilgang til udfordringen. Her er tanken kort fortalt, at man erstatter den eksisterende take, make and waste-tilgang med en reduce, re-use and retention-model, der lukker kredsløbet i vandsystemet og gør det regenerativt så vandet bevarer sin kvalitet og kan blive brugt cirkulært adskillige gange.
I rapporten ”Less is more: circular economy solutions to water shortages” har ING sammen med partneren Deltares undersøgt de cirkulære potentiale i seks regioner: det nordlige Indien, Californien, Ghana, De Forenede Arabiske Emirater, Bangladesh og Holland.
Konklusionen er at den cirkulære økonomi godt nok ikke er i stand til at fuldstændig at eliminere problemerne med vandmangel, men at den har potentiale til at spare over 400 mia. m3 vand alene i de seks regioner, heraf langt størstedelen i Indien. Det svarer til 11 procent af det globale vandbehov og næsten hele forbruget i USA. På verdensplan kan man kun gisne om, hvad det kan blive til.
Videre peger rapporten på, at en udrulning af principperne i den cirkulære økonomi kræver en gennemgribende ændring væk fra de nuværende, lineære vandsystemer. På den baggrund er en bred vifte af forretningsmuligheder for virksomheder inden for vandforsyningskæderne, eksempelvis omkring effektive vandingsteknikker, bæredygtig pumpning, vandrensning og genanvendelse.
Læs også: Grundfos skal løse global vandkrise
“Rapporten understreger det store potentiale, der ligger i den cirkulære økonomi i forhold til at reducere trykket på vores vandressourcer. (…) Vi skal dog også holde os for øje, at ingen af elementerne i den cirkulære model kan blive implementeret i isolation. Der er en stribe forhindringer for fremskridt, i form af eksempelvis implementeringsomkostninger, regulativ kontrol, gratis rettigheder og hele vandcyklussen fra forsyning til behov og forbrug generelt, der skal forbedres for en cirkulær vandsektor kan blive effektiv og skabe positive resultater”, siger Gerben Hieminga fra ING Economics Department.
-AK
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.