Rapport: Flere europæiske virksomheder krænker medarbejderrettigheder over hele kloden
En række europæiske virksomheder er med til at krænke ansattes rettigheder på fabrikker uden for Europa, viser ny undersøgelse.
Når europæiske virksomheder om få år vil være lovmæssigt forpligtet til at foretage due diligence på menneskerettigheder i deres værdikæde, så bliver forhold som dem, der er beskrevet i ITUC's nylige rapport Global Rights Index 2022, endog meget relevante.
Rapporten viser nemlig, at virksomheder som Nestlé, H&M og AB InBev overtræder rettigheder, som virksomhedernes ansatte har på fabrikker rundt omkring i verden.
Læs også: 3F vil give ekstra stjerne til restauranter, der har ordentlige arbejdsforhold
Det handler blandt andet om nedskæring i løn, afskaffelse af personalegoder og fyringer.
Det skriver Arbejderen.
Ifølge rapporten har Nestlé blandt andet brugt coronakrisen som belæg for at skære i sine ansattes løn og medarbejdergoder på chokoladefabrikken Vila Velha i Espírito Santo, Brasilien.
Her valgte koncernen at halvere de ansatte madkuponer, et tiltag der først blev implementeret i virksomhedens filial i São Paulo.
Læs også: Vestas oplever succes med opdateret whistleblower-ordning
Hos ITUC’s europæiske afdeling ETUC, er man kritisk over for virksomhedernes måde at behandle sine ansatte på.
”I alt for mange tilfælde mener store brands, at de ikke behøver at overholde arbejdernes og fagforeningsrettigheder uden for Europa. Nogle af Europas rigeste virksomheder knægter rettighederne for nogle af verdens fattigste arbejdere og sætter deres egen profit over mennesker og planetens fremtid. De burde skamme sig”, siger ETUC’s forbundssekretær Isabelle Schömann til Arbejderen.
- HCL