3F vil give ekstra stjerne til restauranter, der har ordentlige arbejdsforhold

Flere steder i Danmark arbejder restaurantpersonale uden ordnede forhold og overenskomst. Nu vil 3F give kunderne mulighed for at vælge restauranter, hvor både mad, service og de ansattes forhold er i topklasse.

3F mener ikke, at restaurantstjerner udelukkende skal afspejle madkvalitet og service. Arbejdsforholdene skal med. Arkivfoto..

07.07.2022

CSR.dk

Danske restauranter og dansk madkultur er berømt over det meste af verden. Men den gastronomiske succes har endnu ikke smittet af på arbejdsforholdene for de kokke og tjenere, der leverer oplevelsen for restaurantgæsterne.

Det vil fagforbundet 3F have lavet om på. Derfor uddeler 3F nu den fjerde stjerne til de Michelin-restauranter, der udover god mad og service også har ordnede forhold og overenskomst for de ansatte.

Læs også: Psykisk arbejdsmiljø er ikke en kampzone

”Jeg tror, at mange restaurant-gæster værdsætter, at personalet i restauranten arbejder på ordentlige vilkår og overenskomst og får en løn, de kan leve af. Vi giver nu kunderne mulighed for at vælge de restauranter, hvor de ansattes arbejdsvilkår har lige så meget topklasse som maden, vinen og servicen”, siger John Frederiksen, der er formand for 3F’s gruppe for Privat Service, Hotel og Restauration, PSHR, og fortsætter:

”Velordnede arbejdsforhold for de ansatte bliver et salgsparameter for restauranterne, og vi håber, at mange restauranter derfor vil vælge at få skabt ordnede vilkår”.

I mandags fik de danske gourmet-restauranter tildelt stjerner af den franske Michelin-guide. I de kommende dage får de restauranter, der også har overenskomst og ordnede forhold for de ansatte, tildelt den fjerde stjerne af 3F.

Læs også: Nu intensiveres indsatsen mod sexchikane på arbejdspladserne

Det sker ved et fysisk diplom, som kan bruges på hjemmesiden og i den generelle markedsføring.

”Vi håber, at de danske Michelin-restauranter vil være frontløbere i bestræbelserne på at skabe ordnede arbejdsforhold i branchen. Mange restauranter og barer tilbyder i dag alt for dårlige løn- og arbejdsfold til de unge og de udlændinge, der leverer kerneydelsen i et restaurantbesøg. Det skal vi have gjort op med, og her må restauranternes superliga gå forrest”, siger John Frederiksen fra 3F.

- HCL

Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Ny ISO-standard skal hjælpe fødevarevirksomheder med at reducere madspild

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

13.10.2025BSR

Sponseret

Stakeholder Engagement in a Changing Business Landscape

13.10.2025CSR.dk

Trivsel er også et spørgsmål om konkurrenceevne

13.10.2025CSR.dk

Løngabet vokser: For andet år i streg stiger lønforskellen på mænd og kvinder

13.10.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Medarbejdertrivsel – nøglen til en bæredygtig og produktiv arbejdsplads

10.10.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Trivsel som konkurrencekraft

03.10.2025Valified

Sponseret

Private label, små oplag, stor ESG-effekt: soSouvenirs formel for fremtiden

29.09.2025Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Byggeriets Samfundsansvar bygger trivsel på Bornholm og bredt i byggeriet med ny bevilling fra Velliv Foreningen

26.09.2025CSR.dk

No Music For Genocide: Hundredvis af kunstnere i fælles boykot af Israel

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
SBT Sector Exchanges: Buildings

In this sector-specific session participants will have the opportunity to go deeper into questions and opportunities regarding the building sector and the SBTi methodology and approach.

Dato

15.10.2025

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Scope 3 Strategy: Regulations, Reporting, and Target Setting

Join our upcoming 2025 Webinar Series: As the first webinar in the series, this session will help participants to understand what the latest regulations and requirements mean for their approach to Scope 3 over the short, medium, and long term. Insights from influential bodies, in addition to business case studies, will demonstrate how aligning with the needs of these key stakeholders can justify investment into more effective data collection, stronger collaboration within value chains, and greater transparency in reporting.

Dato

16.10.2025

Tid

15:00

Sted

Online

JUC SERVICE ApS
Kursus
Sorghåndtering på arbejdspladsen

Dette kursus giver dig konkrete værktøjer til at håndtere sorg i arbejdslivet – både som leder og kollega.

Dato

20.10.2025

Tid

09:30

Sted

JUC, Axelborg - Vesterbrogade 1620 København V

Dansk Standard
Kursus
Arbejdsmiljøledelse - ISO 45001 Diplomkursus

På dette to-dages kursus præsenteres du for indholdet i ISO 45001:2023 standarden og lærer samtidig, hvordan de enkelte krav tolkes og anvendes i praksis.

Dato

21.10.2025

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsforståelse

Få et 360 graders blik på bæredygtighedsverdenen. Opnå et stærkt fundament af viden, indsigter og værktøjer til at arbejde med den grønne omstilling i din virksomhed. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtig virksomhedsudvikling

På dette kursus arbejder vi med integration af bæredygtighed i virksomheders strategi og målsætning, værdikæder og miljøledelsessystemer.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup