07.07.2022 | Medarbejder
3F vil give ekstra stjerne til restauranter, der har ordentlige arbejdsforhold
Flere steder i Danmark arbejder restaurantpersonale uden ordnede forhold og overenskomst. Nu vil 3F give kunderne mulighed for at vælge restauranter, hvor både mad, service og de ansattes forhold er i topklasse.
3F mener ikke, at restaurantstjerner udelukkende skal afspejle madkvalitet og service. Arbejdsforholdene skal med. Arkivfoto.
Danske restauranter og dansk madkultur er berømt over det meste af verden. Men den gastronomiske succes har endnu ikke smittet af på arbejdsforholdene for de kokke og tjenere, der leverer oplevelsen for restaurantgæsterne.
Det vil fagforbundet 3F have lavet om på. Derfor uddeler 3F nu den fjerde stjerne til de Michelin-restauranter, der udover god mad og service også har ordnede forhold og overenskomst for de ansatte.
Læs også: Psykisk arbejdsmiljø er ikke en kampzone
”Jeg tror, at mange restaurant-gæster værdsætter, at personalet i restauranten arbejder på ordentlige vilkår og overenskomst og får en løn, de kan leve af. Vi giver nu kunderne mulighed for at vælge de restauranter, hvor de ansattes arbejdsvilkår har lige så meget topklasse som maden, vinen og servicen”, siger John Frederiksen, der er formand for 3F’s gruppe for Privat Service, Hotel og Restauration, PSHR, og fortsætter:
”Velordnede arbejdsforhold for de ansatte bliver et salgsparameter for restauranterne, og vi håber, at mange restauranter derfor vil vælge at få skabt ordnede vilkår”.
I mandags fik de danske gourmet-restauranter tildelt stjerner af den franske Michelin-guide. I de kommende dage får de restauranter, der også har overenskomst og ordnede forhold for de ansatte, tildelt den fjerde stjerne af 3F.
Læs også: Nu intensiveres indsatsen mod sexchikane på arbejdspladserne
Det sker ved et fysisk diplom, som kan bruges på hjemmesiden og i den generelle markedsføring.
”Vi håber, at de danske Michelin-restauranter vil være frontløbere i bestræbelserne på at skabe ordnede arbejdsforhold i branchen. Mange restauranter og barer tilbyder i dag alt for dårlige løn- og arbejdsfold til de unge og de udlændinge, der leverer kerneydelsen i et restaurantbesøg. Det skal vi have gjort op med, og her må restauranternes superliga gå forrest”, siger John Frederiksen fra 3F.
- HCL
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.