07.07.2022 | Medarbejder
3F vil give ekstra stjerne til restauranter, der har ordentlige arbejdsforhold
Flere steder i Danmark arbejder restaurantpersonale uden ordnede forhold og overenskomst. Nu vil 3F give kunderne mulighed for at vælge restauranter, hvor både mad, service og de ansattes forhold er i topklasse.
3F mener ikke, at restaurantstjerner udelukkende skal afspejle madkvalitet og service. Arbejdsforholdene skal med. Arkivfoto.
Danske restauranter og dansk madkultur er berømt over det meste af verden. Men den gastronomiske succes har endnu ikke smittet af på arbejdsforholdene for de kokke og tjenere, der leverer oplevelsen for restaurantgæsterne.
Det vil fagforbundet 3F have lavet om på. Derfor uddeler 3F nu den fjerde stjerne til de Michelin-restauranter, der udover god mad og service også har ordnede forhold og overenskomst for de ansatte.
Læs også: Psykisk arbejdsmiljø er ikke en kampzone
”Jeg tror, at mange restaurant-gæster værdsætter, at personalet i restauranten arbejder på ordentlige vilkår og overenskomst og får en løn, de kan leve af. Vi giver nu kunderne mulighed for at vælge de restauranter, hvor de ansattes arbejdsvilkår har lige så meget topklasse som maden, vinen og servicen”, siger John Frederiksen, der er formand for 3F’s gruppe for Privat Service, Hotel og Restauration, PSHR, og fortsætter:
”Velordnede arbejdsforhold for de ansatte bliver et salgsparameter for restauranterne, og vi håber, at mange restauranter derfor vil vælge at få skabt ordnede vilkår”.
I mandags fik de danske gourmet-restauranter tildelt stjerner af den franske Michelin-guide. I de kommende dage får de restauranter, der også har overenskomst og ordnede forhold for de ansatte, tildelt den fjerde stjerne af 3F.
Læs også: Nu intensiveres indsatsen mod sexchikane på arbejdspladserne
Det sker ved et fysisk diplom, som kan bruges på hjemmesiden og i den generelle markedsføring.
”Vi håber, at de danske Michelin-restauranter vil være frontløbere i bestræbelserne på at skabe ordnede arbejdsforhold i branchen. Mange restauranter og barer tilbyder i dag alt for dårlige løn- og arbejdsfold til de unge og de udlændinge, der leverer kerneydelsen i et restaurantbesøg. Det skal vi have gjort op med, og her må restauranternes superliga gå forrest”, siger John Frederiksen fra 3F.
- HCL
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.