Nu intensiveres indsatsen mod sexchikane på arbejdspladserne
I en trepartsaftale mellem regeringen, arbejdsgivere og arbejdstagere lægges der via 17 initiativer op til et endeligt opgør med seksuelle krænkelser på arbejdspladsen.
Der er netop indgået en trepartsaftale mellem regeringen, arbejdsgivere og arbejdstagere, som er mundet ud i 17 konkrete initiativer, der skal hjælpe med at komme seksuel chikane på jobbet til livs.
Det skriver Fagbladet 3F.
"Det er stærke initiativer, som parterne er blevet enige om. Initiativer, som alle bidrager til en nødvendig kulturforandring på det danske arbejdsmarked. Det er en vigtig aftale for alle ansatte. Seksuel chikane hører sig ikke til nogen steder – heller ikke på arbejdspladsen, siger Tina Christensen, konstituerede formand i 3F.
Læs også: Danmark opfattes som et af verdens mindst korrupte lande
Flere af initiativerne er direkte rettet mod de unge, som ifølge statistikkerne er særligt udsatte overfor chikane - herunder elever og lærlinge. Der lægges i aftalen op til, at der skal være mulighed for at udelukke virksomheder fra at have lærlinge og elever, hvis de tidligere har været involveret i sexchikane-sager. Samtidig bør ofret have muligheden for at fortsætte sin uddannelse et andet sted.
Desuden lægges der op til, at bøderne for seksuel krænkelse skal være meget højere end det er tilfældet i dag.
Viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Pernille Knudsen hilser aftalen velkommen. Hun understreger, at man fra arbejdsgiverside bakker op om at skabe de kulturændringer, der skal til for at sikre et arbejdsmiljø, der er totalt frit for seksuel chikane.
Her er hovedpunkterne i aftalen:
- Reglerne tydeliggøres, så arbejdsgiveren ikke er i tvivl om sit ansvar og pligter.
- Godtgørelsesniveauet i særlig grove sager om seksuel chikane hæves med 33 procent.
- Elever og lærlinge, som udsættes for seksuel chikane, får en bedre retsstilling.
- Der skal mere fokus på seksuel chikane i arbejdsmiljøarbejdet – også i APV-arbejdet – på den enkelte arbejdsplads.
- Det skal gøres tydeligt i reglerne, at ansatte har pligt til at videregive oplysninger om seksuel chikane i arbejdet, hvis de bliver opmærksomme på det og ikke selv kan løse det.
- Der indføres årlige opgørelser over antallet af Arbejdstilsynets afgørelser og vejledninger om seksuel chikane og mobning.
- Der nedsættes en alliance med alle relevante organisationer, som skal sikre et fortsat fokus på seksuel chikane. Regeringen ønsker at afsætte fem millioner kroner til den alliance i 2023.
- MTN