27.07.2020  |  Menneskerettigheder

Rapport: Køn er essentielt i bekæmpelsen af klimaforandringer og sikkerhedskriser

En samlet FN-rapport viser nu, at ulighed mellem kønnene kan danne rammerne om oplevelsen af landekriser, såvel som muligheden for modstand og bedring.

Køn, klima og sikkerhed er tilsyneladende tæt forbundede, hvor kvinder på frontlinjen med tiltag mod klimaforandringerne spiller afgørende roller i konflikthåndtering og bæredygtig, inkluderende fred. Det konkluderer rapporten ‘Gender, Climate & Security: Sustaining Inclusive Peace on the Frontlines of Climate Change’ af UNEP, UNDP og UNDPPA.

”Ulige adgang til land, økonomiske ressourcer og muligheden for beslutningstagen kan skabe økonomisk stress for hele husholdninger i krisetider, hvilket resulterer i, at kvinder er uforholdsmæssigt mere udsatte for klimarelaterede sikkerhedsrisici”, siger UNEP’s administrerende direktør, Inger Andersen, og fortsætter:

”Klimakrisen strækker sig langt ud over klima i sig selv, og at tackle den mest effektivt kræver svar, der adresserer forbindelserne mellem køn, klima og sikkerhed – vi skal sikre, at ingen bliver efterladt”.

Research støttet af rapporten viser f.eks. at kønsbaseret vold og strukturel ulighed i Chad, Afrika, begrænser fællesskabernes mulighed for at tilpasse sig klimaændringer.

Læs også: Danske C20-selskaber scorer lavt på europæisk ligestillingsrapport

Rapporten gør det desuden klart, at der er akut brug for aktion og hjælp rettet mod køn for at tackle disse sammenhængende kriser. Interventioner fokuseret omkring naturressourcer, miljø og klimaændringer skal f.eks. give betydelige muligheder for kvinders politiske og økonomiske lederpositioner.

”Ligestilling mellem kønnene, klimasårbarhed og statens skrøbelighed er tæt forbundet – vi ved f.eks., at lande med højere værdisæt i en af de tre områder har som regel også en højere ’score’ i de to andre”, siger administrator hos UNDP, Achim Steiner, og uddyber:

”På samme tid er initiativer, der skal styrke kvinder og promovere ligestilling, fortsat meget få. De konkrete eksempler på disse typer initiativer i denne rapport kan tilvejebringe yderligere forskning og mulighed for kvinders roller i fredsopbygning, hvilket er grundlæggende for at hjælpe os i at nå SDG’erne”.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere