Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu

Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.

31.05.2023

CSR.dk

Med en ny udrulningsplan for et fuldt integreret brintnetværk anviser almennyttige forening CIP Fonden nu vejen for, hvordan brint kan blive en af Danmarks største eksportvarer til en værdi af mindst 100 mia. kroner om året. Omkostningerne for en fuld udbygning af en ny brintinfrastruktur i Danmark vil modsat kun udgøre i omegnen af 130 mia. kroner over de næste 20 år. 

Men hvis eksportpotentialet skal indfries, kræver det politisk handling nu.

Danmark står i en helt unik position for at bistå især Nordeuropa med at nedbringe CO2-udledningerne fra den tunge industri, transporten og landbruget de næste årtier. Produktion af grøn brint og de såkaldte Power-to-X-brændsler bliver afgørende og har potentiale til at reducere de globale CO2-emissioner med 1/5 i 2050. Og det kan blive det næste store eksporteventyr for Danmark på linje med vores vindmølleindustri, hvis vi fra start tænker langsigtet og internationalt i opbygningen af markedet.

Derfor fremlægger CIP Fonden nu sin komplette udrulningsplan for en integreret brintinfrastruktur i Danmark med udlandsforbindelser til kernemarkeder i Tyskland, Belgien og Holland. Skal Danmark bevare den grønne førertrøje og sætte sig på et helt vitalt marked for den grønne omstilling, kræver det handling nu, lyder den klare konklusion fra CIP Fonden.

”Klimaet kan ikke vente længere, og det er vores generations valg, om Danmark stadig forbliver det grønne foregangsland, vi i årevis har brystet os af at være. Brint kommer til at spille en nøglerolle i Europas grønne omstilling, og i Danmark har vi exceptionelt gode forudsætninger for at producere grøn brint i Nordsøen og Østersøen til konkurrencedygtige priser. Den brint vil vores nabolande stå i kø for at aftage, så med den rette infrastruktur står vi med et grønt eksporteventyr på i størrelsesordenen 100 mia. kr. om året. Det vil give et vigtigt bidrag til at finansiere fremtidens velfærdssanfund. Derfor er det CIP Fondens klare anbefaling, at vi hurtigst muligt får vedtaget de konkrete rørforbindelser og nødvendige rammevilkår,” siger Anders Eldrup, bestyrelsesmedlem i CIP Fonden.

Danmarkshistoriens største anlægsprojekt
CIP Fonden lægger op til en infrastruktur baseret på tre ben, der tilsammen sikrer en stabil produktion og energiforsyning: Nordsøen, Energiø Bornholm samt den jyske backbone. Alene i Nordsøen er potentialet for vedvarende energi så stort, at CIP Fonden anbefaler at etablere to dedikerede brint-øer, der, sammen med den statsligt besluttede energiø, kan stå for 65 procent af Danmarks samlede brintproduktion.

Læs også: Verdens første brintanlæg vinder hi-messens bæredygtighedspris 2021

Meget hurtigt vil den danske produktion af brint langt overstige det indenlandske forbrug, og allerede i 2030 vil en etableret brintinfrastruktur i Jylland kunne bidrage med en energieksport på op til 10 mia. kr. om året. Derfor spiller infrastrukturens kobling til udlandet ifølge CIP Fonden en nøglerolle i udbygningen.

”Udbygningen af Danmarks brintinfrastruktur er et enormt projekt, og det er afgørende, at den kobles til andre lande, der kan aftage vores brint. Med vores udrulningsplan vil der være tale om Danmarkshistoriens største anlægsprojekt, så det er vigtigt, at dimensioneringen fra start er stor nok til at matche de fremtidige behov – ikke mindst i eksportsammenhæng. Det kræver fleksible rammer i starten, og så er der brug for, at staten påtager sig en del af den risiko, der er ved at investere i kollektiv brintinfrastrukturudbygning med lang tilbagebetalingstid,” siger Charlotte B. Jepsen, ledende partner i CIP Fonden.

CIP Fondens anbefalinger til udrulningen af en dansk brintinfrastruktur er:

  • Danmark skal satse på brintmarkedet nu og investere i en sammenhængende infrastruktur
  • Udbygningen skal fokusere på udlandsforbindelser og offshore-forbindelser, da størstedelen af vores eksport vil komme fra Nordsøen og Østersøen
  • Den nye brintinfrastruktur skal bygges og dimensioneres til fremtidens behov
  • Etableringen kræver fleksible rammer i starten og understøttende vilkår fra staten, som påtager sig en del af risikoen
  • Brintinfrastrukturen skal udbygges i etaper, der kan stå alene og ikke er afhængige af fremtidige beslutninger
  • Der skal træffes beslutninger om kommende forbindelser og tilrettelægges godkendelsesprocesser nu, så der ikke spildes tid på unødig sagsbehandling

CIP Fondens helhedsplan for en brintinfrastruktur i Danmark er blevet til på baggrund af et omfattende fagligt analysearbejde og kortlægning af den nødvendige regulering. Planen anviser omkostninger og etaper for en konkret implementering, så udbygningen af den fornødne brintinfrastruktur i det danske energisystem sker omkostningseffektivt og kommer hele samfundet til gavn.

- EHS

Læs hele rapporten og se en film om projektet her.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online