Samlet overblik over juridiske forhold ved kommunalt ejede vindmøller
Nyt dokument giver overblik over de juridiske aspekter ved kommunalt engagement i vindmølleparker.
Udbygning af vindenergi i Danmark frem mod 2020 er en central del af forårets brede energiaftale. En aftale som netop er blevet konkretiseret med udpegningen af 16 mulige kystnære områder til havvindmølleparker. Mange kommuner har en stor interesse i at understøtte og deltage i udbygningen af vindenergi, men er samtidig usikre på deres rolle og de juridiske forhold. Et nyt responsum af Danmarks professor i energiret, Bent Ole Gram Mortensen kaster lys over de juridiske aspekter.
I responsummet vurderer Bent Ole Gram Mortensen at kommuner kan eje vindmøller uanset formål og uden for egen kommunegrænse. Desuden fokuserer responsummet på:
- Investering og organisering.
- I hvilket omfang kommunalt oprettede indmølleparker er omfattet af de fire ordninger i VE-loven.
- Hvorvidt et kommunalt ejerskab påvirker muligheder for at opnå pristillæg mv.
- Anvendelsen af kommunal garanti.
- Ejerskab af provenuet ved vindmøllerne
- Mulighed for at anvende produktionen i forbindelse med »dokumentation af klimaneutralitet /klimavenlighed
Dele af responsummet vil sikkert være kendt stof for nogle kommuner, mens det for mange vil være en nyhed at kommuner kan eje vindmøller uanset formål og uden for egen kommunegrænse. Samtidig er det første gang at de juridiske aspekter er samlet i et dokument og offentligt tilgængeligt for alle, fortæller Lærke Møller Toftlund fra Energiklyngecenter Sjælland. Hun håber at det vil være en hjælp for alle landets kommuner og styrke vindmølleudbygningen ikke kun i Region Sjælland, men også på nationalt plan.
Energiklyngecenter Sjælland er tovholder for en tværkommunal vindgruppe, der ønsker at etablere fælleskommunale vindmølleparker samt sikre borgerinddragelse og lokalt ejerskab i kommunernes øvrige vindprojekter. De første spørgsmål der har optaget vindgruppen er: Kan kommuner lovligt eje vindmøller?" "Hvem tilkommer et evt. overskud?" Energiklyngecenter Sjælland hjælper gruppen ved at tilføre relevant viden og erfaring samt strukturere idéer og projektforslag. Derfor har Energiklyngecenter Sjælland engageret Bent Ole Gram Mortensen til at udarbejde responsummet, der imødekommer disse spørgsmål.
Responsummet introduceres med en kort sammenfatning.
For spørgsmål vedrørende vindgruppen og dens arbejde kontakt