Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

Kan vi genbruge flere døre, vinduer og gulvbrædder, når vi bygger og renoverer? En ny flerårig indsats fra Realdania skal bidrage til at gøre cirkulært byggeri lettere, mere attraktivt og en mere naturlig del af byggebranchens hverdag.

Foto: Realdania

20.12.2024

CSR.dk

Hvis vi i Danmark skal reducere byggebranchens CO2-udledning, må og skal forbrug og klimaaftryk fra velkendte materialer  reduceres, og vi er nødt til at udvikle og understøtte brugen af biobaserede og andre mere bæredygtige byggematerialer. Vi skal renovere og transformere flere af vores eksisterende bygninger. Og så skal vi genbruge langt flere af de allerede producerede byggematerialer.

En ny flerårig indsats fra den filantropiske forening Realdania med en samlet bevilling på 30 mio. kr. skal nu - i samarbejde med en lang række aktører i byggeriet - bidrage til at accelerere omstillingen til cirkulært byggeri og gøre det lettere og mere attraktivt for byggebranchen at anvende cirkulære metoder i praksis.

"Selv om meget er sket i de senere år er der fortsat et pænt stykke vej før cirkulære metoder er en integreret del af hverdagspraksis i byggeriet. Omstillingen kræver, at byggeriets aktører udfordrer vaner og forholder sig til, hvordan en forandring i adfærd kan skabe værdi - både for klimaet, miljøet og for de professionelle i branchen. Og det kræver en indsats på tværs af byggeriets aktører og interessenter og i hele byggeriets værdikæde," siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Fokus på tre afgørende barrierer

Indsatsen vil bygge videre på erfaringer fra tidligere og nuværende udviklingsprojekter og vil bl.a. fokusere på tre afgørende barrierer for en større udbredelse af cirkulært byggeri:

  1. Tilgængelighed af materialer: En væsentlig udfordring er at skabe sig overblik over, hvor der findes genbrugsmaterialer, i hvilke mængder og hvordan de anskaffes, bearbejdes og distribueres? Indsatsen skal derfor videreudvikle og udbrede værktøjer, der kan hjælpe bygherrer, virksomheder og rådgivere med at skabe overblik over alternativer til indkøb af nye materialer. Og afprøve disse redskaber i konkrete eksempelbyggerier.
  2. Dokumentation af materialer: Usikkerhed om kvaliteten og oprindelsen af genbrugsmaterialer er en væsentlig barriere for at øge genanvendelsen i byggeriet. Et vigtigt skridt mod at løse denne udfordring er at styrke dokumentationen af de genbrugte materialers egenskaber. Det kræver systemer, der sikrer sporbarhed og dokumentation af materialernes kvalitet og oprindelse. Indsatsen vil derfor fokusere på at teste og udbrede eksisterende instrumenter og initiativer, der gør det muligt at dokumentere og validere genbrugsmaterialer.
  3. En ny værdiforståelse af materialer og byggeskik: En overgang til cirkulært byggeri vil ikke kun ændre, hvordan bygninger opføres, men også hvordan de designes og planlægges. Det vil betyde en ny forståelse af materialernes værdi, hvor bygninger og rum ikke kun designes med afsæt ud fra i nye materialer, men også ud fra de materialer, der er tilgængelige til genbrug. Denne omstilling kræver en ændring i både arkitektur og byggeskik, og derfor vil indsatsen arbejde på at fremme en ny værdiforståelse af materialer.

 Nye roller og samarbejder

Der er i Danmark gennemført flere enkeltstående eksempelprojekter efter cirkulære principper og nye virksomheder baseret på genbrug af materialer er opstået. Men kun knap 1 procent af byggematerialer bliver genbrugt direkte, hvor f.eks. et vindue bliver brugt som vindue igen. Hermed ligger Danmark under det europæiske gennemsnit. Viden og erfaringer skal opsamles og formidles bredt i byggeriet, og der mangler værktøjer til at gøre cirkulært byggeri let at gentage. Og så kræver omstillingen, at alle byder ind og påtager sig nye roller, lyder det fra Nina Kovsted Helk:

"Hele værdikæden skal i en mere bæredygtig og cirkulær retning - fra dem, der producerer materialerne, til dem, der indkøber, tegner, planlægger og bygger. Og det kræver, at nogle aktører i værdikæden påtager sig nye roller eller samarbejder på nye måder. Hvor f.eks. nedrivningsvirksomheden bliver 'producent' og leverandør af materialer, og komponenter bevares til genbrug. Det er nødvendigt at branchens aktører arbejder sammen og tænker på tværs. Derfor er det vores mål at opsamle best practice og udvikle konkrete værktøjer, metoder og cases, der kan bidrage til at udbrede et mere cirkulært byggeri", siger Nina Kovsted Helk.

Eksempelbyggerier til inspiration

Som en del af indsatsen er det forventningen, at der skal gennemføres eksempelprojekter, der skal demonstrere, hvordan man praktisk kan arbejde med de tre barrierer: tilgængelighed, dokumentation og ny værdiforståelse. Projekterne skal vise, hvordan barrierer kan overvindes, og hvordan cirkulære løsninger kan implementeres i byggeriet. Eksemplerne vil omfatte alt fra afprøvning af skalerbare materialestrømme til etablering af digitale platforme og nye samarbejdsmodeller i værdikæden.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online