Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

Kan vi genbruge flere døre, vinduer og gulvbrædder, når vi bygger og renoverer? En ny flerårig indsats fra Realdania skal bidrage til at gøre cirkulært byggeri lettere, mere attraktivt og en mere naturlig del af byggebranchens hverdag.

Foto: Realdania

20.12.2024

CSR.dk

Hvis vi i Danmark skal reducere byggebranchens CO2-udledning, må og skal forbrug og klimaaftryk fra velkendte materialer  reduceres, og vi er nødt til at udvikle og understøtte brugen af biobaserede og andre mere bæredygtige byggematerialer. Vi skal renovere og transformere flere af vores eksisterende bygninger. Og så skal vi genbruge langt flere af de allerede producerede byggematerialer.

En ny flerårig indsats fra den filantropiske forening Realdania med en samlet bevilling på 30 mio. kr. skal nu - i samarbejde med en lang række aktører i byggeriet - bidrage til at accelerere omstillingen til cirkulært byggeri og gøre det lettere og mere attraktivt for byggebranchen at anvende cirkulære metoder i praksis.

"Selv om meget er sket i de senere år er der fortsat et pænt stykke vej før cirkulære metoder er en integreret del af hverdagspraksis i byggeriet. Omstillingen kræver, at byggeriets aktører udfordrer vaner og forholder sig til, hvordan en forandring i adfærd kan skabe værdi - både for klimaet, miljøet og for de professionelle i branchen. Og det kræver en indsats på tværs af byggeriets aktører og interessenter og i hele byggeriets værdikæde," siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Fokus på tre afgørende barrierer

Indsatsen vil bygge videre på erfaringer fra tidligere og nuværende udviklingsprojekter og vil bl.a. fokusere på tre afgørende barrierer for en større udbredelse af cirkulært byggeri:

  1. Tilgængelighed af materialer: En væsentlig udfordring er at skabe sig overblik over, hvor der findes genbrugsmaterialer, i hvilke mængder og hvordan de anskaffes, bearbejdes og distribueres? Indsatsen skal derfor videreudvikle og udbrede værktøjer, der kan hjælpe bygherrer, virksomheder og rådgivere med at skabe overblik over alternativer til indkøb af nye materialer. Og afprøve disse redskaber i konkrete eksempelbyggerier.
  2. Dokumentation af materialer: Usikkerhed om kvaliteten og oprindelsen af genbrugsmaterialer er en væsentlig barriere for at øge genanvendelsen i byggeriet. Et vigtigt skridt mod at løse denne udfordring er at styrke dokumentationen af de genbrugte materialers egenskaber. Det kræver systemer, der sikrer sporbarhed og dokumentation af materialernes kvalitet og oprindelse. Indsatsen vil derfor fokusere på at teste og udbrede eksisterende instrumenter og initiativer, der gør det muligt at dokumentere og validere genbrugsmaterialer.
  3. En ny værdiforståelse af materialer og byggeskik: En overgang til cirkulært byggeri vil ikke kun ændre, hvordan bygninger opføres, men også hvordan de designes og planlægges. Det vil betyde en ny forståelse af materialernes værdi, hvor bygninger og rum ikke kun designes med afsæt ud fra i nye materialer, men også ud fra de materialer, der er tilgængelige til genbrug. Denne omstilling kræver en ændring i både arkitektur og byggeskik, og derfor vil indsatsen arbejde på at fremme en ny værdiforståelse af materialer.

 Nye roller og samarbejder

Der er i Danmark gennemført flere enkeltstående eksempelprojekter efter cirkulære principper og nye virksomheder baseret på genbrug af materialer er opstået. Men kun knap 1 procent af byggematerialer bliver genbrugt direkte, hvor f.eks. et vindue bliver brugt som vindue igen. Hermed ligger Danmark under det europæiske gennemsnit. Viden og erfaringer skal opsamles og formidles bredt i byggeriet, og der mangler værktøjer til at gøre cirkulært byggeri let at gentage. Og så kræver omstillingen, at alle byder ind og påtager sig nye roller, lyder det fra Nina Kovsted Helk:

"Hele værdikæden skal i en mere bæredygtig og cirkulær retning - fra dem, der producerer materialerne, til dem, der indkøber, tegner, planlægger og bygger. Og det kræver, at nogle aktører i værdikæden påtager sig nye roller eller samarbejder på nye måder. Hvor f.eks. nedrivningsvirksomheden bliver 'producent' og leverandør af materialer, og komponenter bevares til genbrug. Det er nødvendigt at branchens aktører arbejder sammen og tænker på tværs. Derfor er det vores mål at opsamle best practice og udvikle konkrete værktøjer, metoder og cases, der kan bidrage til at udbrede et mere cirkulært byggeri", siger Nina Kovsted Helk.

Eksempelbyggerier til inspiration

Som en del af indsatsen er det forventningen, at der skal gennemføres eksempelprojekter, der skal demonstrere, hvordan man praktisk kan arbejde med de tre barrierer: tilgængelighed, dokumentation og ny værdiforståelse. Projekterne skal vise, hvordan barrierer kan overvindes, og hvordan cirkulære løsninger kan implementeres i byggeriet. Eksemplerne vil omfatte alt fra afprøvning af skalerbare materialestrømme til etablering af digitale platforme og nye samarbejdsmodeller i værdikæden.

- EHS

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams