28.11.2022  |  Samfund

Rederier: EU-regulering skal være ægte grøn

Man bør se på det samlede klimaaftryk helt fra produktion til forbrænding, når reguleringen af nye grønne brændstoffer til skibe skal på plads. Det mener Danske Rederier, som sammen med en række organisationer har skrevet et åbent brev.

Inden længe skal de sidste detaljer for, hvordan skibsfart skal inkluderes i EU’s kvotehandelssystem (ETS), falde på plads. Derfor forsøger Danske Rederier og en række andre organisationer nu igen at skubbe reguleringen i den grønnest mulige retning.

Det er afgørende, at nye grønne brændstoffers klimabelastning bliver vurderet helt fra produktionen og frem til forbrændingen, advokerer underskriverne af det åbne brev, som Danske Rederier har taget initiativ til. Brevet er nu sendt til medlemmer af Europa-Parlamentet og forhandlere fra de enkelte medlemslande.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”For os er det vigtigt, at den regulering, der gennemføres, bliver ægte grøn. Det kan den kun blive, hvis man vurderer brændstoffer ud fra deres klimabelastning i hele deres livscyklus. Altså helt fra udvinding til raffinering og endelig afbrænding i skibsmotoren,” siger Maria Skipper Schwenn, som er direktør for klima, miljø og sikkerhed i Danske Rederier, i en pressemeddelelse.

Beløn den grønne produktion

Kort fortalt er det nødvendigt, at ETS’en skelner mellem fossile og grønne brændstoffer ved at belønne de brændstoffer med det laveste klimaaftryk i produktionsfasen og ikke kun under forbrænding for at fremme grønne brændstoffer. Med andre ord bør ETS også tage højde for brændslernes livscyklus, argumenterer Danske Rederier.

”Vi snyder først og fremmest klimaet, hvis vi belønner noget, som reelt ikke er grønt. Det har ingen interesse i,” siger Maria Skipper Schwenn.

Læs også: Grøn strøm-certifikater får dumpekarakter

Problemet, mener hun, er bedst demonstreret, når man ser på fremtidens brændstoffer som methanol og ammoniak. Medmindre livscyklus (LCA) er inkluderet, vil ETS’en ikke skelne mellem, om methanol er produceret som et rent electrofuel, hvilket e-methanol er, eller på fossil basis. Det vil sige om det er grøn eller sort methanol.

De udleder begge CO2-udledning ved forbrænding, men e-methanol genbruger CO2 i produktionen af ​​ny e-methanol. Derfor har e-methanol ikke noget klimaaftryk i en livscyklustilgang. Derudover er grønne brændstoffer væsentligt dyrere, og uden LCA vil EU’s kvotehandelssystem ikke tilskynde investeringer i grønne brændstoffer.

Læs også: Find hjælp til mere bæredygtighed i værdikæden

”Vi er i gang med en enorm omstilling indenfor skibsfarten, hvor man skal sejle på nye brændstoffer, som fx metanol: Men der er en verden til forskel om det er produceret grønt eller sort – både klima og prismæssigt. Derfor prøver vi endnu engang at gøre de relevante beslutningstagere opmærksomme på, at det er den rigtige tilgang at se på hele livscyklus for et brændstof,” uddyber Maria Skipper Schwenn.

Medunderskriverne af Danske Rederiers brev er Methanol Institute, World Shipping Council, Swedish Shipowners’ Association, Royal Association of Netherlands Shipowners, og the Renewable Hydrogen Coalition. 

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere