28.11.2022 | Samfund
Rederier: EU-regulering skal være ægte grøn
Man bør se på det samlede klimaaftryk helt fra produktion til forbrænding, når reguleringen af nye grønne brændstoffer til skibe skal på plads. Det mener Danske Rederier, som sammen med en række organisationer har skrevet et åbent brev.
Der er både stor prismæssig og klimamæssig forskel på de to former for skibsbrændstof: grøn og sort metanol. Foto: 123RF
Inden længe skal de sidste detaljer for, hvordan skibsfart skal inkluderes i EU’s kvotehandelssystem (ETS), falde på plads. Derfor forsøger Danske Rederier og en række andre organisationer nu igen at skubbe reguleringen i den grønnest mulige retning.
Det er afgørende, at nye grønne brændstoffers klimabelastning bliver vurderet helt fra produktionen og frem til forbrændingen, advokerer underskriverne af det åbne brev, som Danske Rederier har taget initiativ til. Brevet er nu sendt til medlemmer af Europa-Parlamentet og forhandlere fra de enkelte medlemslande.
”For os er det vigtigt, at den regulering, der gennemføres, bliver ægte grøn. Det kan den kun blive, hvis man vurderer brændstoffer ud fra deres klimabelastning i hele deres livscyklus. Altså helt fra udvinding til raffinering og endelig afbrænding i skibsmotoren,” siger Maria Skipper Schwenn, som er direktør for klima, miljø og sikkerhed i Danske Rederier, i en pressemeddelelse.
Beløn den grønne produktion
Kort fortalt er det nødvendigt, at ETS’en skelner mellem fossile og grønne brændstoffer ved at belønne de brændstoffer med det laveste klimaaftryk i produktionsfasen og ikke kun under forbrænding for at fremme grønne brændstoffer. Med andre ord bør ETS også tage højde for brændslernes livscyklus, argumenterer Danske Rederier.
”Vi snyder først og fremmest klimaet, hvis vi belønner noget, som reelt ikke er grønt. Det har ingen interesse i,” siger Maria Skipper Schwenn.
Læs også: Grøn strøm-certifikater får dumpekarakter
Problemet, mener hun, er bedst demonstreret, når man ser på fremtidens brændstoffer som methanol og ammoniak. Medmindre livscyklus (LCA) er inkluderet, vil ETS’en ikke skelne mellem, om methanol er produceret som et rent electrofuel, hvilket e-methanol er, eller på fossil basis. Det vil sige om det er grøn eller sort methanol.
De udleder begge CO2-udledning ved forbrænding, men e-methanol genbruger CO2 i produktionen af ny e-methanol. Derfor har e-methanol ikke noget klimaaftryk i en livscyklustilgang. Derudover er grønne brændstoffer væsentligt dyrere, og uden LCA vil EU’s kvotehandelssystem ikke tilskynde investeringer i grønne brændstoffer.
Læs også: Find hjælp til mere bæredygtighed i værdikæden
”Vi er i gang med en enorm omstilling indenfor skibsfarten, hvor man skal sejle på nye brændstoffer, som fx metanol: Men der er en verden til forskel om det er produceret grønt eller sort – både klima og prismæssigt. Derfor prøver vi endnu engang at gøre de relevante beslutningstagere opmærksomme på, at det er den rigtige tilgang at se på hele livscyklus for et brændstof,” uddyber Maria Skipper Schwenn.
Medunderskriverne af Danske Rederiers brev er Methanol Institute, World Shipping Council, Swedish Shipowners’ Association, Royal Association of Netherlands Shipowners, og the Renewable Hydrogen Coalition.
- KCP
Klima, miljø og energi

Flexible Energy Denmark: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre
Et nyligt afviklet digitaliseringsprojekt viser, at der er stor værdi i at frisætte energi- og forbrugsdata på tværs af energisystemer – en smart styring af energiforbruget har nemlig vist besparelser på mindst 5 procent og nogle steder over 30 procent.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.