Regeringen vil have vigtig klimateknologi hurtigere i gang
Et nyt klimaudspil fra regeringen skal skabe klarhed over udbud og sikre effekt i 2029 i stedet for 2030. Green Power Denmark ser det som et nødvendigt våben i klimakampen, mens man hos DI ser det som positivt, at udbuddet nu samles yderligere.
At fange og gemme CO2 væk i undergrunden er udset til at være en central del af vejen til at nå Danmarks klimamål, og nu vil regeringen have hastigheden op.
Med et udspil lægges der op til en ny plan for de næste milliardudbud på området, som skal sikre klarhed om teknologien. Samtidig skal det sikre, at der leveres i 2029 i stedet for i 2030.
Det skriver Ritzau.
Læs også: Folketinget lander aftale om CO2-lagring
"Vi skal have nedsat risikoen for, at vi ikke når ambitionerne. Det her er regeringens svar," siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard mandag på et pressemøde.
Det er en taktik, man ser som nødvendig ifølge Green Power Denmark.
"Det vil føre til negative emissioner, hvor man populært sagt trækker CO2 ud af atmosfæren. Hvis det lykkes, og økonomien hænger sammen, kan Danmark blive et foregangsland på endnu en grøn teknologi, som verden vil efterspørge," siger Jan Hylleberg, viceadministrerende direktør i Green Power Denmark, i en pressemeddelelse.
Han mener samtidig, at regeringen også bør fokusere på såkaldt biogen CO2, som kommer fra biomassefyrede kraftvarmeværker.
"Der et behov for et særskilt politisk fokus på at skabe rammer for og afsætte midler til anvendelse af den biogene CO2. Det giver ikke mening, at vi begraver den biogene CO2, som er en begrænset ressource. Sker det, risikerer vi at forsinke den grønne omstilling af skibe og fly. Vi skal ikke kun fokusere på vores klimamål i 2030, men også tiden efter, hvor vi for alvor skal gøre tung transport grøn," siger Jan Hylleberg.
Fuld opbakning
Der er de seneste år aftalt flere puljer med milliarder, som skal sikre, at der kommer gang i CCS-industrien. De løber op i knap 40 milliarder kroner.
En del af dem er dog allerede udmøntet, så det er cirka 27 milliarder, der nu skal besluttes en ny strategi for.
Læs også: Naturlig CO2-lagring kan give havgræs bærende rolle i den grønne omstilling
Her vil regeringen i stedet for flere mindre dryp samle dem til to store udbud på henholdsvis cirka 10,5 og 16,3 milliarder kroner.
Og den udmeldning viser, at man har lyttet til CCS-industrien, mener Anne Højer Simonsen, der er vicedirektør i Dansk Industri (DI).
"Den tætte dialog er afgørende for at styrke vejen til et CCS-marked, der er uafhængigt af staten. Det har vores fulde opbakning," siger hun i en pressemeddelse og fortsætter:
"Vi har tidligere peget på behovet for én samlet CCS-pulje, og det får vi heldigvis nu. Det er afgørende for at Danmark når sine klimamål samtidig med, at vi etablerer en konkurrencedygtig CCS-industri langs hele værdikæden."
- HCL