14.11.2019  |  Klima, miljø og energi

Regeringen vil udlægge klimavenlig asfalt

En rapport fra Vejdirektoratet viser, at en ny type klimavenlig asfalt over ti år kan spare 184.000 tons CO2. Derfor har regeringen besluttet, at der skal klimavenlig asfalt på statsvejene i 2020.

Vejdirektoratet har på fire vejstrækninger testet en ny type asfalt, der skal reducere vejens rullemodstand og dermed nedbringe CO2-udledningen fra trafikken.

Læs også: Ny transportminister med stor klimaopgave

Luftforureningen mindskes ved sparet brændstof, hvilket sker uden at forringe asfaltens holdbarhed og uden at gå på kompromis med trafiksikkerheden.

Vejdirektoratets evaluering viser gode resultater. Hvis asfalten udlægges fra 2020 vil man frem til 2030 kunne spare 184.000 tons CO2-udledning fra trafikken.

Faktaboks

  • Den klimavenlige asfalt blev i 2018 udlagt på dele af Helsingørmotorvejen, Østjyske motorvej, Sydmotorvejen og Skovvejen.
  • Asfalten har været testet på fire teststrækninger i landet med meget gode resultater. De konkrete forsøg viser, at udlægningen af asfalt har ført til en nettogevinst pr. offentlig investeret kr. på mellem 1,4 og 2,9 kr. Der er således god samfundsøkonomi i at udlægge den. Den klimavenlige asfalt er omkring 10 procent dyrere end standard asfalt, men dette tjener sig grundet den gode samfundsøkonomi hjem.
  • Asfalten har sin fordel på strækninger med meget trafik, men selv på strækninger med en daglig trafik ned til 2.000 køretøjer pr. døgn vil det kunne betale sig at udlægge den.

Kilde: Vejdirektoratet

Asfalten synes desuden at være mere hårdfør over tid end de to andre støjreducerende asfalttyper, der benyttes i dag. Det betyder, at den klimavenlige asfalt over tid også giver en bedre støjreduktion for naboerne.

”Den klimavenlige asfalt har vist sig at have rigtig mange fordele. Det gælder både for miljøet og for trafikanterne, som oplever sparede udgifter til brændstof, samtidig med, at de får en bedre køreoplevelse, der støjer mindre for naboerne”, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) og konkluderer, at det derfor er en asfalttype, der fremadrettet bør satses på.

Læs også: Scania og Volvo vil have elveje i stor skala nu

Ministeren vil bede Vejdirektoratet om at udlægge asfalten på de danske statsveje i 2020. Dette skal foregå i den takt, som Vejdirektoratet havde planlagt at udskifte asfalten. Desuden vil han arbejde for, at der afsættes midler til, at Vejdirektoratet også efter 2020 kan udlægge klimavenlig asfalt.

-SMP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere