15.10.2015 | Klima, miljø og energi
Regeringens klimamand retter skarp kritik
Regeringens egen klimarådgiver revser regeringen for mangel på ambitioner. For skal den grønne omstilling lykkes, er det et langsigtet projekt slår han fast.
Der bliver ikke gjort nok for det danske klima. Det mener regeringens klimarådgiver. Foto: Flickr/Thomas Rousing.
Regeringens egen klimarådgiver giver regeringens grønne politik en overhaling og retter kritik af de svækkede klimamål. Det skriver Dagbladet Information.
Det er økonomiprofessor og formand for regeringens klimaråd Peter Birch Sørensen, der i dagens avis i klare vendinger kritiserer regeringen for at stække ambitionerne og dermed gøre den grønne omstilling mere besværlig end nødvendigt.
"Jeg tror ikke, man har gjort sig helt klart, hvor stor en omstilling der faktisk er tale om, hvis vi skal tage 2050-målsætningen alvorligt. Der skal laves nogle store investeringer, og hvis vi udskyder dem for længe, skal de gennemføres i et meget forceret tempo senere, og så kan det blive urealistisk at nå målet, eller det kan blive uforholdsmæssigt dyrt", siger han til avisen.
Læs også: Avis: Regeringen vil spare 340 millioner på miljøet
At han udtaler sig nu er i sig selv usædvanligt, da klimarådet først skal komme med sine anbefalinger til november, men klimarådet har følt sig nødsaget til allerede nu at komme med en advarsel.
Klimarådgiveren går særligt i rette med klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt såkaldte grønne realisme, der blandt andet dækker om færre krav til 2020-, 2030- og 2035-målene om færre fossile brændstoffer.
Læs også: Dansk Energi: Bekymring frem mod COP21
Kritikken falder på samme dag som erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen er ude og sige, at erhvervslivets interesser vejer tungere end klimamål.
"I Danmark, når vi taler om miljøet, har vi haft enorme ambitioner om at være frontløber. Men det har skabt udfordringer for danske selskaber. Selvfølgelig bliver vi nødt til at udvikle nye løsninger. Men selskaberne skal kunne betale for det og samtidig være konkurrencedygtige", sagde Troels Lund Poulsen ved en konference og fortsatte:
"Det er klart, at det er en balancegang, fordi nogle af de nye grønne teknologier, vi har investeret i også begynder at skabe arbejdspladser. Men det kan ikke nytte noget at være grøn, hvis du går konkurs".
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.