27.08.2019 | Samfund
Rent vand redder økonomien
Indhold fra partner Hvad er dette?
Da PlanBørnefonden og Poul Due Jensens Fond gik sammen om at sikre vandforsyning til tre landsbyer i Togo, var det bl.a. for at forbedre sundheden for børnene og deres familier. Men projektet har fået en uventet bonuseffekt. I dag udnytter kvinderne i landsbyerne det rene vand til at forøge deres salg af fødevarer på byens marked.
Tilbage i 2015 startede PlanBørnefonden og Poul Due Jensens Fond et projekt, der skulle sikre rent vand til de tre landsbyer Haïto, Baya-Copé og Guèdèglèlè i Togos sydlige Plateaux-region. Målet var at sikre de lokale skolebørn og deres familier et bedre helbred, hvilket bl.a. blev sikret ved at bygge brønde med vandpumper i byerne og opstille toiletter på skolerne. Men nu, hvor byerne har nydt godt af vandforsyningen i noget tid, viser det sig, at det rene vand har ført en uventet fordel med sig.
“Med vand fra den nye pumpe laver vi sojaost og den lokale drik tchoukoutou. Før brugte vi vandet fra floden og produkterne fordærvedes hurtigt. Med vand fra brønden holder produkterne bedre,” forklarer en af kvinderne fra vandkomitéen i Guèdèglèlè. Hver af de tre landsbyer har en vandkomité bestående af 4-6 medlemmer, som bl.a. står for at vedligeholde de nye vandsystemer og sikre, at indbyggerne i landsbyen betaler for vandet.
Bedre produkter = bedre bundlinje
Produkter som sojaosten og drikken tchoukoutou bliver solgt på markedet i Guèdèglèlè, hvor folkene fra de omkringliggende landsbyer også handler. Udover at sikre en længere holdbarhed og kvalitet af produkterne end det flodvand, der blev brugt før, giver det rene vand også mulighed for at øge produktiviteten, forklarer de kvindelige medlemmer af vandkomitéen i Guèdèglèlè.
“Nu kan man lave sojaost to gange om dagen, hvis man vil. Før kunne man ikke tilberede det to gange på en dag, da vi skulle gå langt efter vand og kun havde mulighed for at hente én gang om dagen. Nu kan man lave sojaost om morgenen, og når du ser, at det sælger godt på markedet, kan du gå hjem og lave en portion mere, da der er vand lige ved siden af”.
Den soyabaserede ost fra Guèdèglèlé holder sig længere, nu hvor de lokale kan bruge rent vand til produktionen.
De handlende kvinder i Guèdèglèlè sørger for at bruge den større omsætning fra markedet på en fornuftig måde. De har etableret små låne-sparegrupper, som de selv administrerer. Her kan kvinderne tage små lån med lav rente til at investere i deres små forretninger og forbedre deres produktivitet. En stor del af overskuddet fra salget på markederne investerer de i låne-sparegrupperne. Siden projektet med vandforsyningen startede i 2015, er antallet af låne-sparegrupper i Guèdèglèlè steget fra en til fire med i alt 120 medlemmer.
Udover at have løftet saniteten og økonomien i de tre landsbyer har det rene vand også medført noget, som er svært at sætte kroner og øre på, men som har stor værdi for kvinderne, der før skulle gå langt til den nærmeste flod for at hente vand.
“Der er mere frihed nu,” forklarer de tre kvinder i Guèdèglèlès vandkomité, der nu henter vand tæt på deres hjem i landsbyen.
Projektet i de tre landsbyer er det første fælles projekt i det langsigtede samarbejde mellem PlanBørnefonden og Poul Due Jensens Fond. Siden har yderligere syv landsbyer fået adgang til rent drikkevand gennem en ny forsøgsordning med solcelledrevne vandsystemer. I slutningen af 2020 forventes det, at i alt 20 landsbyer i Togos Plateaux-region har fået adgang til rent drikkevand gennem PlanBørnefondens samarbejde med Poul Due Jensens Fond.
Strategi & ledelse

Solceller skal bekæmpe ungdomsarbejdsløshed i Benin
Med støtte fra Danske Commodities mfl. vil PlanBørnefonden få unge kvinder ind på arbejdsmarkedet i Benin og samtidig bidrage til den grønne omstilling.
Indhold fra partner
Menneskerettigheder

”Jeg ønsker ikke at være en dreng, men jeg ønsker, at jeg kunne gøre det samme som drenge”
Den 8. marts er Kvindernes Kampdag, hvor vi hylder kvinder, der kæmper for deres rettigheder. Vores ungdomsambassadør Hinda Olad er én af dem. Du kender hende muligvis fra en DR3-dokumentar. Lige om lidt er Hinda også vært i et nyt program på Radio LOUD om ligestilling.
Indhold fra partner
Samfund

Effektivt samarbejde begrænser smittespredning blandt Etiopiens flygtninge
Adgang til rent vand, oplysning og sanitetsprodukter. Det er hjørnestenene i den indsats PlanBørnefonden med støtte fra Poul Due Jensens Fond lige nu gør for at stoppe spredningen af COVID-19 i Etiopiens flygtningelejre.
Indhold fra partner
Samfund

Dansk teknologi kan skaffe vand til verdens fattigste
Ifølge FN’s verdensmål nr. 6 skal alle mennesker på kloden have adgang til rent drikkevand i 2030. Det kræver nye løsninger. Derfor er PlanBørnefonden og Poul Due Jensens Fond gået sammen om at teste soldrevne vandpumper, der kan skaffe vandforsyning til selv de mest fjerntliggende landsbyer i fattige lande.
Indhold fra partner
Menneskerettigheder
Stærke kvinder og piger kæmper for en bedre verden
Der er stadig lang vej for at sikre ligestilling mellem kønnene. Her kan du møde fem piger og kvinder, der kæmper for en bedre verden for alle.
Indhold fra partner
Samfund

Danmark svigter pigers uddannelse
En ny rapport fra UNESCO viser, at Danmark halter efter sammenlignelige lande, når det kommer til at sikre ligestilling i uddannelse gennem udviklingsarbejdet.
Indhold fra partner