28.10.2022  |  Klima, miljø og energi

Rentista og Elis har et fælles fokus på tøjs levetid og cirkularitet

Indhold fra partner Hvad er dette?

Hos Rentista kan kvinder leje eksklusivt tøj i god kvalitet i stedet for at købe billig ”fast fashion” – og på Elis’ (tidl. Berendsen) svanemærkede vaskeri i Kastrup vaskes tøjet skånsomt, så det kan cirkuleres igen og forhåbentlig få et længere liv.

Fast fashion skaber et overforbrug af tøj, og de billigste stykker tøj bliver i gennemsnit kun brugt 7-8 gange ifølge McKinsey & Company. Hvorfor ikke deles om lækkert tøj i bedre kvalitet i stedet og sikre, at det bruges langt flere gange? Dét er tankegangen bag virksomheden Rentista, hvor kvinder kan leje festtøj, designerkjoler og smart hverdagstøj fra eksklusive brands – og når lejeperioden er slut, skal de sende tøjet tilbage til Rentista, så det kan blive vasket eller renset og udlejet til andre kvinder. For at forlænge tøjets levetid gør Rentista en stor indsats for løbende at reparere og fjerne pletter i tøjet – ligesom Rentista har fokus på at indkøbe tøj, der kan holde til at blive brugt og cirkuleret flere gange. Og nu har Rentista startet et samarbejde med tekstilservicevirksomheden Elis, der året rundt skal sørge for at vaske eller rense det brugte tøj skånsomt på et svanemærket vaskeri.

Anne Marie Preisler, partner i Rentista, siger: ”Hos Rentista vil vi give kvinder én stor og fælles garderobe, hvor de kan leje flot og smart tøj i stedet for at eje det – det giver mere mening end brug-og-smid-væk-kulturen. Tøjet sendes til og fra vores kunder i nylonbokse, der kan bruges flere gange for at reducere mængden af affald. Og vi ønsker kun at samarbejde med ansvarlige leverandører som f.eks. Elis, der er ambitiøse og har en klar holdning til klima og miljø. Elis har en cirkulær tankegang ligesom os, og vi har en fælles grundforståelse for, hvordan man skal passe og pleje tøj for at forlænge levetiden. Så vi inspirerer og løfter hinanden, og vi ser Elis som en vigtig partner.”

Svanemærkede vaskerier med reduceret ressourceforbrug

At Elis’ vaskerier er svanemærkede betyder, at hele tekstilservicen (ikke kun vaskemidler) overholder Svanemærkets krav om at minimere miljø- og klimapåvirkningen. Siden 90’erne har Elis’ vaskerier kontinuerligt målt og reduceret vand-, energi- og kemiforbruget – og kravene i Svanemærket skærpes løbende, så Elis kontinuerligt må forbedre deres præstationer for at dokumentere, at de opfylder de nye, skærpede krav. Som Anne Marie Preisler fortæller, er det én af flere fordele ved samarbejdet med Elis:

”En virksomhed som Rentista må bruge meget tid på logistik, så det er rigtig vigtigt, at vi har en god samarbejdspartner indenfor rens og vask, der kan hjælpe med at frigive vores tid til andet. Vi er super tilfredse med samarbejdet med Elis, som også afhenter og leverer tøjet direkte hos os – og deres service har betydet, at vi har kunnet effektivisere vores interne arbejdsgange væsentligt. Lige fra starten har Elis været enormt lyttende og imødekommende, og de har kastet sig engagerede ind i samarbejdet med en god forståelse for vores logistik”, siger Anne Marie Preisler og fortsætter:

”Vi gik bevidst efter at finde en samarbejdspartner med svanemærkede vaskerier, som havde en ansvarlig holdning til forbruget af kemikalier, vand og energi i vaske- og renseprocessen. Her er Elis virkelig på forkant og opdaterede, så vi kan stole på og føle os trygge ved, at vores tøj altid bliver håndteret ansvarligt hos Elis”.

Et samarbejde, hvor 2 cirkler mødes

Elis er landets største tekstilservicevirksomhed, og hele Elis’ forretningsmodel er cirkulær, da Elis udlejer, vasker og distribuerer tekstiler til danske arbejdspladser, som Elis løbende reparerer og cirkulerer blandt mange forskellige brugere, hvilket forlænger tekstilernes levetid markant. Elis’ ambition er at opnå 100 % cirkulære tekstiler i 2030, og et af Elis’ primære verdensmål er nr. 12: Ansvarligt forbrug og produktion – så det er naturligt, at Elis følger den cirkulære tankegang om at holde værdifulde produkter og ressourcer i kredsløb. Sara Lauridsen, der er kundeservicechef hos Elis’ vaskeri i Kastrup, fortæller:

”Mange af de tekstiler, som vi i Elis udlejer til og cirkulerer blandt vores kunder, er bl.a. arbejdstøj, sengetøj, duge og andet linned, som erhvervslivet har behov for i deres daglige drift – så det er jo en anden type tekstiler end det tøj, som Rentista selv har indkøbt og udlejer til deres kunder. Men her i Kastrup-afdelingen vasker og renser vi også borgeres eget, private tøj med den omhu og opmærksomhed, som det kræver – så her har vi et setup, der passer optimalt til Rentistas type af tekstiler og logistik, og i vores samarbejde er det 2 cirkler, der mødes og flettes ind i hinanden. Så det er værdifuldt at sparre med Rentista om, hvordan vi sammen kan forlænge tekstilers levetid og gøre det endnu bedre fremover”.

Du kan læse mere om Elis’ cirkulære forretningsmodel og Elis’ indsats for at give kasserede tekstiler et nyt liv i artiklen her

Om Rentista:

  • Rentista blev stiftet i 2020 af Anne Marie Preisler og Charlotte Alring.
  • Hos Rentista kan du leje tøj månedsvist eller for en weekend (torsdag-søndag).
  • Rentista samarbejder med tøjbrands, som har en klar holdning til kvalitet, pasform og æstetik.

Læs mere om Rentista her

Mere fra Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S

www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere