RESSOURCERÆKKERNE

Urbaniseringen er en aktuel tendens, der rummer både potentialer og udfordringer. Vi flytter i stigende grad væk fra landdistrikterne og mod de store byer, der støt bliver større. Nye spændende boligområder udvikles omkring de store byer, men hvad sker der med de fraflyttede boliger? Når de tomme boliger ikke videresælges, efterlades de ofte til forfald og i sidste ende nedrivning. Det resulterer i, at en stor materialemængde går til spilde.

20.10.2017

CSR.dk

Men vi ser et kæmpe potentiale i også at medbringe de nagelfaste materialer, når vi flytter til byen - og genanvende dem i de nye boliger, der bygges. Det kan medvirke til at nyopførte boliger kan reducere deres CO2-regnskab med op til 70 procent i konstruktionsfasen, fordi de genanvendte byggematerialer allerede har haft et liv i en anden sammenhæng.

Ressourcerækkerne bliver Danmarks første boligområde opført af materialer fra de forladte boliger!

Affald eksisterer ikke
Ørestad Syd er Københavns nye udviklingsområde, og derfor et område med en hel unik mulighed for at definere rammerne for, hvordan vi ser livet i fremtidens København. Her er valget mellem livet i storbyen eller livet i tæt forbindelse til vild natur elimineret. Som del af et hastigt voksende København og nabo til det fredede naturområde Kalvebod Fælled, er det blevet muligt at få kvaliteter fra begge verdener.

Fremtidens København bør være et København der tager klimaforandringerne alvorligt. Udnytter vi alle de ressourcer, vi i forvejen har til rådighed, kan vi tage et af de største skridt mod bekæmpelsen af klimaforandringer. Hos Lendager Group mener vi derfor, at fremtidens byer skal bygges på en tankegang om, at affald ikke eksisterer - og at materialer, bygninger, byer og mennesker betragtes som ressourcer, der altid repræsenterer en værdi. Det er nemlig en tankegang, der rummer potentialet for at skabe større værdi økonomisk, miljømæssigt og socialt.

Hos Lendager Group har alle ressourcer værdi
Ressourceeffektivitet og en optimeret udnyttelse af ressourcer, i bred forstand, er projektets hovedgreb. Vi har arbejdet med at udfordre og undersøge hvad en grundig udfoldelse af begrebet ressourcer kan tilføre af værdi og kvalitet, når der bygges nyt. Vi er kommet frem til fem forskellige indsatsområder: materialer, energi, vand, biodiversitet og livskvalitet.

Et markant og innovativt greb i bebyggelsen er således at genbruge teglfacader fra efterladte boliger direkte i den nye bebyggelse. Ved at skære facaderne på de efterladte boliger op, og montere dem i stålrammer, kan de bruges som facademoduler i den nye bebyggelse.

Materialer
Byggeaffald repræsenter i dag et kæmpe felt af uudnyttede ressourcer, og det vil vi med Ressourcerækkerne lave om på. Vi vil sikre, at de værdifulde byggematerialer flytter med, når borgerne flytter til byerne. Ved at genanvende murene fra de forladte huse til nye facadekomponenter, sparer man CO2 og råmaterialer. Desuden får man oven i købet en ny bygning. der har historie og karakter fra “fødslen”.

Energi
Vi har en ambition om at gøre det nemmere at bo billigt og mere ressourceeffektivt i de nye københavnerboliger. Gennem en bearbejdning af bygningskroppen alene, er det muligt at sænke energiforbruget til drift af boligerne.

Det betyder, at beboerne i Ressourcerækkerne får billigere boliger at bo i - uden at der kræves en indsats af dem i dagligdagen!

Vand
Vi har også udarbejdet en mere bæredygtig løsning, når det gælder vandtilførslen. Det betyder, at grundvand til toiletskyl erstattes med regnvand, der opsamles fra solceller på rækkehuse og øvrige ubenyttede ”rene” tagflader. Regnvand fra tagterrasser opsamles til brug til vanding af planter. Denne intensive udnyttelse af regnvand udmunder i en klar økonomisk besparelse på driftsudgifterne for beboerne.

Livskvalitet
Livskvaliteten i Ressourcerækkerne er udviklet ud fra devisen ”fællesskabet trives bedst, hvis der er plads til individet” - ligesom Upcycle Studios. Det handler om et stærkt fællesskab og naboskab, der ikke går ud over individets muligheder for privatliv og egen udfoldelse. Og det handler om deleøkonomi. De seneste års opblomstring af deleøkonomien beviser, at det ikke kun er enormt praktisk at lade ressourcer, der ellers står ubrugte hen, blive sat i brug af andre end ejeren - det giver også en økonomisk gevinst for alle parter.

Biodiversitet
I Ressourcerækkerne indarbejdes en stærkt forøget biodiversitet i forhold til almindelige boligbyggerier. Vi ønsker at øge livsglæden for beboerne og forstærke følelsen af at bo i pagt med naturen, men også sørge for, at bebyggelsen giver mere tilbage til omgivelserne, end det tager. Vi har derfor valgt at genfortolke de tidligere ubebyggede arealers grønne elementer som taghaver, gårdhaver, grønne tage og vertikale beplantninger. Det giver grobund for et varieret dyreliv, hvor bebyggelse og natur ikke er hinandens modsætninger. Snarere en helhed til glæde og gavn for alle.

Vi vil med indarbejdelsen af naturen som et gennemgående tema i hele bebyggelsen gøre forståelsen af naturlige synergier og cyklusser til en indgroet del af beboernes dagligdag. Det medfører ikke kun en masse friske grøntsager, men også at beboerne får en øget miljøbevidsthed.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige byer

I verdens jagt på et bedre klima, renere luft og sundere mennesker, er klodens byer altafgørende. Her fortæller danske og udenlandske eksperter og partnere på CSR.dk om ny teknologi, tendenser og målsætninger, der skal skubbe udviklingen i den bæredygtige retning.

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online