RESSOURCERÆKKERNE

Urbaniseringen er en aktuel tendens, der rummer både potentialer og udfordringer. Vi flytter i stigende grad væk fra landdistrikterne og mod de store byer, der støt bliver større. Nye spændende boligområder udvikles omkring de store byer, men hvad sker der med de fraflyttede boliger? Når de tomme boliger ikke videresælges, efterlades de ofte til forfald og i sidste ende nedrivning. Det resulterer i, at en stor materialemængde går til spilde.

20.10.2017

CSR.dk

Men vi ser et kæmpe potentiale i også at medbringe de nagelfaste materialer, når vi flytter til byen - og genanvende dem i de nye boliger, der bygges. Det kan medvirke til at nyopførte boliger kan reducere deres CO2-regnskab med op til 70 procent i konstruktionsfasen, fordi de genanvendte byggematerialer allerede har haft et liv i en anden sammenhæng.

Ressourcerækkerne bliver Danmarks første boligområde opført af materialer fra de forladte boliger!

Affald eksisterer ikke
Ørestad Syd er Københavns nye udviklingsområde, og derfor et område med en hel unik mulighed for at definere rammerne for, hvordan vi ser livet i fremtidens København. Her er valget mellem livet i storbyen eller livet i tæt forbindelse til vild natur elimineret. Som del af et hastigt voksende København og nabo til det fredede naturområde Kalvebod Fælled, er det blevet muligt at få kvaliteter fra begge verdener.

Fremtidens København bør være et København der tager klimaforandringerne alvorligt. Udnytter vi alle de ressourcer, vi i forvejen har til rådighed, kan vi tage et af de største skridt mod bekæmpelsen af klimaforandringer. Hos Lendager Group mener vi derfor, at fremtidens byer skal bygges på en tankegang om, at affald ikke eksisterer - og at materialer, bygninger, byer og mennesker betragtes som ressourcer, der altid repræsenterer en værdi. Det er nemlig en tankegang, der rummer potentialet for at skabe større værdi økonomisk, miljømæssigt og socialt.

Hos Lendager Group har alle ressourcer værdi
Ressourceeffektivitet og en optimeret udnyttelse af ressourcer, i bred forstand, er projektets hovedgreb. Vi har arbejdet med at udfordre og undersøge hvad en grundig udfoldelse af begrebet ressourcer kan tilføre af værdi og kvalitet, når der bygges nyt. Vi er kommet frem til fem forskellige indsatsområder: materialer, energi, vand, biodiversitet og livskvalitet.

Et markant og innovativt greb i bebyggelsen er således at genbruge teglfacader fra efterladte boliger direkte i den nye bebyggelse. Ved at skære facaderne på de efterladte boliger op, og montere dem i stålrammer, kan de bruges som facademoduler i den nye bebyggelse.

Materialer
Byggeaffald repræsenter i dag et kæmpe felt af uudnyttede ressourcer, og det vil vi med Ressourcerækkerne lave om på. Vi vil sikre, at de værdifulde byggematerialer flytter med, når borgerne flytter til byerne. Ved at genanvende murene fra de forladte huse til nye facadekomponenter, sparer man CO2 og råmaterialer. Desuden får man oven i købet en ny bygning. der har historie og karakter fra “fødslen”.

Energi
Vi har en ambition om at gøre det nemmere at bo billigt og mere ressourceeffektivt i de nye københavnerboliger. Gennem en bearbejdning af bygningskroppen alene, er det muligt at sænke energiforbruget til drift af boligerne.

Det betyder, at beboerne i Ressourcerækkerne får billigere boliger at bo i - uden at der kræves en indsats af dem i dagligdagen!

Vand
Vi har også udarbejdet en mere bæredygtig løsning, når det gælder vandtilførslen. Det betyder, at grundvand til toiletskyl erstattes med regnvand, der opsamles fra solceller på rækkehuse og øvrige ubenyttede ”rene” tagflader. Regnvand fra tagterrasser opsamles til brug til vanding af planter. Denne intensive udnyttelse af regnvand udmunder i en klar økonomisk besparelse på driftsudgifterne for beboerne.

Livskvalitet
Livskvaliteten i Ressourcerækkerne er udviklet ud fra devisen ”fællesskabet trives bedst, hvis der er plads til individet” - ligesom Upcycle Studios. Det handler om et stærkt fællesskab og naboskab, der ikke går ud over individets muligheder for privatliv og egen udfoldelse. Og det handler om deleøkonomi. De seneste års opblomstring af deleøkonomien beviser, at det ikke kun er enormt praktisk at lade ressourcer, der ellers står ubrugte hen, blive sat i brug af andre end ejeren - det giver også en økonomisk gevinst for alle parter.

Biodiversitet
I Ressourcerækkerne indarbejdes en stærkt forøget biodiversitet i forhold til almindelige boligbyggerier. Vi ønsker at øge livsglæden for beboerne og forstærke følelsen af at bo i pagt med naturen, men også sørge for, at bebyggelsen giver mere tilbage til omgivelserne, end det tager. Vi har derfor valgt at genfortolke de tidligere ubebyggede arealers grønne elementer som taghaver, gårdhaver, grønne tage og vertikale beplantninger. Det giver grobund for et varieret dyreliv, hvor bebyggelse og natur ikke er hinandens modsætninger. Snarere en helhed til glæde og gavn for alle.

Vi vil med indarbejdelsen af naturen som et gennemgående tema i hele bebyggelsen gøre forståelsen af naturlige synergier og cyklusser til en indgroet del af beboernes dagligdag. Det medfører ikke kun en masse friske grøntsager, men også at beboerne får en øget miljøbevidsthed.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige byer

I verdens jagt på et bedre klima, renere luft og sundere mennesker, er klodens byer altafgørende. Her fortæller danske og udenlandske eksperter og partnere på CSR.dk om ny teknologi, tendenser og målsætninger, der skal skubbe udviklingen i den bæredygtige retning.

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams