08.12.2015 | Klima, miljø og energi
Rigmænd og lande på vej med penge til ren energi
To annonceringer i løbet af COP21 vil sende milliarder i retning af vedvarende energi i de kommende år. Både nogle af verdens rigeste mænd og nationalstater, herunder Danmark, er med på vognen.
En stribe statsledere, med USAs Barack Obama i spidsen, præsenterede Misson Innovation ved COP21 i Paris i sidste uge. Foto: Gobierno de Chile.
Det er nogle af klodens mest indflydelsesrige og ikke mindst velhavende mennesker, der i løbet af den sidste uges tid har brugt klimatopmødet i Paris, COP21, til at annoncere to ambitiøse initiativer, der hver især vil betyde massive investeringer i forskning og udvikling af vedvarende energikilder på verdensplan.
Læs også: Billioner på vej væk fra kulinvesteringer
På den politiske front melde en sammenslutning af over 20 nationer, heriblandt Danmark, Sverige, USA, Kina, Tyskland og England, i sidste uge ud, at man har indgået et samarbejde under navnet Mission Innovation, der forpligter deltagerne til at fordoble deres statslige investeringer i forskning og udvikling af ren energi i løbet af de næste fem år. Det skriver sustainablebrands.com.
Ifølge missionens Launch Statement vil investeringerne blive målrettet for at kunne tiltrække private investorer, der er villige til at fremme kommercialiseringen af teknologierne og arbejde tæt sammen med de deltagende nationer.
De her ekstra ressourcer vil betyde en dramatisk videreudvikling af de teknologier, der skal definere vores fremtidige energimiks, som er rent, pålidelig og til at betale, sagde USAs præsident, Barack Obama, ved annonceringen af Mission Innovation.
Mangemilliardærer på banen
På den private front skortede det heller ikke på store navne, da en stribe af verdens rigeste mænd indtog en af konferencehallerne i Le Bourget, hvor COP21 bliver afholdt, for at lancere et andet, men ikke mindre ambitiøst initiativ.
Med mr. Microsoft, Bill Gates, officielt verdens rigeste person med en formue på omkring $80 mia., i spidsen, lancerede en gruppe velhavere den såkaldte Breakthrough Energy Coalition. Udover Gates består koalitionen indtil videre af 26 andre investorer fra 10 lande. Blandt de mest prominente er Virgin-bagmanden Richard Branson, Facebookstifter Mark Zuckerburg, grundlæggeren af Amazon, Jeff Bezos, og manden bag Kinas største onlinehandelsplads, Alibaba, Jack Ma. Alle fem mangemilliardærer i dollars og med betydelig indflydelse verden over.
Med den ballast vil koalitionen, på samme måde som Mission Innovation, arbejde for en kommercialisering af idéerne og teknologierne bag vedvarende energi, således at processen bliver accelereret, samtidig med at den giver overskud.
Læs også: Tysk forsikringsgigant trækker kulstikket
Verden skal være CO2-neutral i 2050. Dette KAN og SKAL opnås ved at regeringer, erhvervsliv og andre arbejder sammen om at skabe en energirevolution. Det vil Breakthrough Energy Coalition hjælpe med. Det næste årti vil åbne for store muligheder i at investere i virksomheder og teknologi, der sigter mod at tackle klimaforandringer, siger Richard Branson på koalitionens hjemmeside.
Se Bill Gates fortælle mere om investeringer i ren energi i videoen nedenfor.
-AK
Strategi & ledelse

Første grafiske bureau certificeret efter FN’s verdensmål
Design- og kommunikationsvirksomheden Phoenix Design Aid er som den første af sin slags nogensinde blevet certificeret efter FN’s verdensmål. Det er norske DNV GL, som arbejder for at beskytte liv, ejendom og miljø, der står bag.
Klima, miljø og energi

Californien vinker farvel til diesellastbilen
Fra 2024 skal fabrikanter af lastbiler og varevogne i Californien begynde omstillingen væk fra diesel og over til elektriske nuludledningskøretøjer. Reglen er den første af sin slags i verden, og EU bør gå i samme retning, mener NGO’en Transport & Environment.
Strategi & ledelse

Flere C25-virksomheder tager verdensmålene til sig
Kun én af virksomhederne i det toneangivende C25-indeks nævner ikke specifikke verdensmål i deres rapportering, mens 16 af dem anvender delmål og knap halvdelen væsentlighedsvurderer deres indsats. Det viser friske tal fra Carve Consulting.
Klima, miljø og energi

Nyt forskningscenter skal mindske skibsfartens CO2-udslip
Med 400 mio. kr. i ryggen fra A.P. Møller Fonden skal Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping sætte skub i udviklingen af energiformer og teknologier, der effektivt kan formindske CO2-udslippet fra skibsfarten.
Strategi & ledelse

Nye anbefalinger for god selskabsledelse sendt i høring
Et sæt reviderede Anbefalinger for god Selskabsledelse er netop blevet sendt i høring af Komitéen for god Selskabsledelse. Anbefalingerne fokuserer bl.a. på den enkelte virksomheds ansvar for samfundet med begreber som bæredygtighed og purpose i spil.
Strategi & ledelse

19 topchefer underskriver diversitetsløfte
Nordiske topfolk fra virksomheder som Mærsk, Coloplast, Vestas, Microsoft og KPMG har skrevet under på et CEO-løfte, der skal løfte niveauet for ligestilling, diversitet og inklusion i dansk erhvervsliv. ”Det er need to have nu”, lyder det fra kvinden bag, Tine Willumsen fra The Diversity Council.