08.12.2015  |  Klima, miljø og energi

Rigmænd og lande på vej med penge til ren energi

To annonceringer i løbet af COP21 vil sende milliarder i retning af vedvarende energi i de kommende år. Både nogle af verdens rigeste mænd og nationalstater, herunder Danmark, er med på vognen.

Det er nogle af klodens mest indflydelsesrige og ikke mindst velhavende mennesker, der i løbet af den sidste uges tid har brugt klimatopmødet i Paris, COP21, til at annoncere to ambitiøse initiativer, der hver især vil betyde massive investeringer i forskning og udvikling af vedvarende energikilder på verdensplan.

Læs også: Billioner på vej væk fra kulinvesteringer

På den politiske front melde en sammenslutning af over 20 nationer, heriblandt Danmark, Sverige, USA, Kina, Tyskland og England, i sidste uge ud, at man har indgået et samarbejde under navnet Mission Innovation, der forpligter deltagerne til at fordoble deres statslige investeringer i forskning og udvikling af ren energi i løbet af de næste fem år. Det skriver sustainablebrands.com.

Ifølge missionens ’Launch Statement’ vil investeringerne blive målrettet for at kunne tiltrække private investorer, der er villige til at fremme kommercialiseringen af teknologierne og arbejde tæt sammen med de deltagende nationer.

”De her ekstra ressourcer vil betyde en dramatisk videreudvikling af de teknologier, der skal definere vores fremtidige energimiks, som er rent, pålidelig og til at betale,” sagde USA’s præsident, Barack Obama, ved annonceringen af Mission Innovation.

Mangemilliardærer på banen
På den private front skortede det heller ikke på store navne, da en stribe af verdens rigeste mænd indtog en af konferencehallerne i Le Bourget, hvor COP21 bliver afholdt, for at lancere et andet, men ikke mindre ambitiøst initiativ.

Med mr. Microsoft, Bill Gates, officielt verdens rigeste person med en formue på omkring $80 mia., i spidsen, lancerede en gruppe velhavere den såkaldte Breakthrough Energy Coalition. Udover Gates består koalitionen indtil videre af 26 andre investorer fra 10 lande. Blandt de mest prominente er Virgin-bagmanden Richard Branson, Facebookstifter Mark Zuckerburg, grundlæggeren af Amazon, Jeff Bezos, og manden bag Kinas største onlinehandelsplads, Alibaba, Jack Ma. Alle fem mangemilliardærer i dollars og med betydelig indflydelse verden over.

Med den ballast vil koalitionen, på samme måde som Mission Innovation, arbejde for en kommercialisering af idéerne og teknologierne bag vedvarende energi, således at processen bliver accelereret, samtidig med at den giver overskud.

Læs også: Tysk forsikringsgigant trækker kulstikket

”Verden skal være CO2-neutral i 2050. Dette KAN og SKAL opnås ved at regeringer, erhvervsliv og andre arbejder sammen om at skabe en energirevolution. Det vil Breakthrough Energy Coalition hjælpe med. Det næste årti vil åbne for store muligheder i at investere i virksomheder og teknologi, der sigter mod at tackle klimaforandringer,” siger Richard Branson på koalitionens hjemmeside.

Se Bill Gates fortælle mere om investeringer i ren energi i videoen nedenfor.

-AK

Mere fra Anders

Anders Kampmann

Kommunikationsrådgiver/journalist

Uddannelse: cand.comm, Roskilde Universitet 2010, speciale om CSR. Tidligere job: kommunikationsmedarbejder, Erhvervsstyrelsen, kommunikationskonsulent, Københavns Kommune, forskningsmedarbejder og kommunikationsrådgiver inkl. CSR-konsulent, Samfundscentret. Fokusområder: Adskillige aspekter omkring bæredygtighed i forhold til klima, transport, supply chain, produkti…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere