28.09.2017  |  Samfund

Robert Mærsk Uggla: Vi skal drive nyttige virksomheder

Indhold fra partner Hvad er dette?

I en sjælden offentlig optræden på DI Topmødet 2017 løftede CEO i A.P. Møller Holding A/S, Robert Mærsk Uggla, lidt af sløret for hele baggrunden for selskabets nye milliardstore Afrika-fond.

A.P. Møller – Mærsk befinder sig i disse år i en gigantisk transformation med frasalg og nye projekter. Og på DI Topmødet 2017 fik gæsterne et sjældent indblik i tankerne bag transformationen.

Det skete, da Robert Mærsk Uggla, CEO for A.P. Møller Holding A/S, trådte op scenen.

- Det meste af vores tid er de senere år gået med at strukturere vores eksisterende portefølje af virksomheder. Men når vi kigger et par år ud i fremtiden, så vil de ting, vi gør, ikke kun være centreret om den eksisterende portefølje, men også om nye aktiviteter, sagde han.

Kæmpe Afrika-fond

A.P. Møller Holding er allerede i gang. I august lancerede selskabet en ny kapitalfond, der har fokus på at investere i infrastrukturprojekter i Afrika. Og med en ikke ubetydelig pengesum i ryggen. Fonden er dannet sammen med PKA, Pension Danmark og Lægernes Pension og kan på længere sigt nå op på 7 mia. kr.

Men hvorfor egentlig Afrika? For at forklare det, rundede Robert Mærsk Uggla hele selskabets historie. For selv om afkast og overskud har været med til at sikre virksomhedens overlevelse og udvikling igennem årene, så har hele grundlaget for Mærsks aktiviteter altid været et andet: At skabe nyttige virksomheder.

- Vi har altid været drevet af meget mere end målet om et finansielt afkast. Etableringen af Maersk Oil var i sin tid næret af ønsket om, at olien ikke kom på udenlandske hænder, sagde han.

Robert Mærsk Uggla mindede også salen i Operaen om, at nogle af de samme bevæggrunde lå bag investeringen i Danske Bank sin tid.

- Det har altid handlet om, at vi skal drive nyttige virksomhed, som han sagde.

Store flygtningestrømme

Netop de samfundsnyttige tanker ligger også bag den nye Afrika-fond. Det store kontinent er nemlig kommet på radaren de senere år på grund af de store flygtningestrømme. Ikke mindst hos Mærsk, hvor det har været endnu mere nærværende, fordi kaptajner på selskabets skibe har samlet mere end 5.000 flygtninge op i Middelhavet.

- Nogle kaptajner har forwardet billeder af kvinder og deres små børn – og det har også ramt os. Det er blevet til en del af diskussionen om, hvor vi skal investere, sagde han.

 - For vi skal alle bekymre os om, hvad der sker i Afrika. Kun tre procent af verdenshandlen foregår i dag i Afrika, men 16 procent af verdens befolkning bor på kontinentet, sagde han og pegede samtidig på befolkningstilvæksten.

- Min hypotese er: Med mindre den afrikanske befolkning finder job lokalt, så vil nogle af dem flytte - og de vil flytte op til os.

Netop derfor er behovet for investeringer stort – og vil have et nyttigt potentiale.

- Vil vi være succesfulde? Det må vi se. At investere i Afrika ikke uden risiko. Men vi har set lovende eksempler, sagde han og henviste til A.P. Terminals investering på 200 mio dollar i havne i Nigeria:

- Det har skabt 32.000 arbejdspladser og sænket CO2-niveauet.

Robert Mærsk Uggla slog dog også fast, at det ikke kun handler om filantropi. Det handler for alle investeringer om at skabe bæredygtig forretninger, det kan levere på både de finansielle og samfundsmæssige mål.

Se hele talen fra DI Topmødet 2017 her

Mere fra Dansk Industri

Dansk Industri

www.di.dk

  • di@di.dk
  • 3377 3377
  • H. C. Andersens Boulevard 18, 1787 København V

DI arbejder for at sikre de bedst mulige rammer for virksomhedernes CSR-arbejde på såvel dansk, europæisk og globalt plan.DI's indsats spænder bredt, da CSR-arbejdet ofte baseres på globale principper såsom FN’s konventioner og OECD retningslinjer og udmønter sig i såvel EU som national lovgivning.CSR adresserer globale udfordringer, hvorfor de fleste virksomheder refererer til globale princip…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere