28.09.2017 | Samfund
Robert Mærsk Uggla: Vi skal drive nyttige virksomheder
Indhold fra partner Hvad er dette?
I en sjælden offentlig optræden på DI Topmødet 2017 løftede CEO i A.P. Møller Holding A/S, Robert Mærsk Uggla, lidt af sløret for hele baggrunden for selskabets nye milliardstore Afrika-fond.
A.P. Møller – Mærsk befinder sig i disse år i en gigantisk transformation med frasalg og nye projekter. Og på DI Topmødet 2017 fik gæsterne et sjældent indblik i tankerne bag transformationen.
Det skete, da Robert Mærsk Uggla, CEO for A.P. Møller Holding A/S, trådte op scenen.
- Det meste af vores tid er de senere år gået med at strukturere vores eksisterende portefølje af virksomheder. Men når vi kigger et par år ud i fremtiden, så vil de ting, vi gør, ikke kun være centreret om den eksisterende portefølje, men også om nye aktiviteter, sagde han.
Kæmpe Afrika-fond
A.P. Møller Holding er allerede i gang. I august lancerede selskabet en ny kapitalfond, der har fokus på at investere i infrastrukturprojekter i Afrika. Og med en ikke ubetydelig pengesum i ryggen. Fonden er dannet sammen med PKA, Pension Danmark og Lægernes Pension og kan på længere sigt nå op på 7 mia. kr.
Men hvorfor egentlig Afrika? For at forklare det, rundede Robert Mærsk Uggla hele selskabets historie. For selv om afkast og overskud har været med til at sikre virksomhedens overlevelse og udvikling igennem årene, så har hele grundlaget for Mærsks aktiviteter altid været et andet: At skabe nyttige virksomheder.
- Vi har altid været drevet af meget mere end målet om et finansielt afkast. Etableringen af Maersk Oil var i sin tid næret af ønsket om, at olien ikke kom på udenlandske hænder, sagde han.
Robert Mærsk Uggla mindede også salen i Operaen om, at nogle af de samme bevæggrunde lå bag investeringen i Danske Bank sin tid.
- Det har altid handlet om, at vi skal drive nyttige virksomhed, som han sagde.
Store flygtningestrømme
Netop de samfundsnyttige tanker ligger også bag den nye Afrika-fond. Det store kontinent er nemlig kommet på radaren de senere år på grund af de store flygtningestrømme. Ikke mindst hos Mærsk, hvor det har været endnu mere nærværende, fordi kaptajner på selskabets skibe har samlet mere end 5.000 flygtninge op i Middelhavet.
- Nogle kaptajner har forwardet billeder af kvinder og deres små børn – og det har også ramt os. Det er blevet til en del af diskussionen om, hvor vi skal investere, sagde han.
- For vi skal alle bekymre os om, hvad der sker i Afrika. Kun tre procent af verdenshandlen foregår i dag i Afrika, men 16 procent af verdens befolkning bor på kontinentet, sagde han og pegede samtidig på befolkningstilvæksten.
- Min hypotese er: Med mindre den afrikanske befolkning finder job lokalt, så vil nogle af dem flytte - og de vil flytte op til os.
Netop derfor er behovet for investeringer stort – og vil have et nyttigt potentiale.
- Vil vi være succesfulde? Det må vi se. At investere i Afrika ikke uden risiko. Men vi har set lovende eksempler, sagde han og henviste til A.P. Terminals investering på 200 mio dollar i havne i Nigeria:
- Det har skabt 32.000 arbejdspladser og sænket CO2-niveauet.
Robert Mærsk Uggla slog dog også fast, at det ikke kun handler om filantropi. Det handler for alle investeringer om at skabe bæredygtig forretninger, det kan levere på både de finansielle og samfundsmæssige mål.
Se hele talen fra DI Topmødet 2017 her.
Klima, miljø og energi
160.000 agenter for grøn omstilling
Servicebranchen skruer op for den grønne omstilling og vil samtidig inspirere andre til at gøre det samme. Et aktuelt initiativ er rådgivningsforløbet Klimaklar Servicevirksomhed, som har fokus på CO2-reduktion og udarbejdelse af klimaregnskaber
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Countdown - 1 år tilbage til at få whistleblower ordningen på plads
Om præcist et år skal alle virksomheder med mere end 50 ansatte have en whistleblowerordning. Hvis din virksomhed ikke er klar endnu, er der her hjælp og gode råd fra Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed i DI.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
Startskuddet er gået for projekt ”Klimaklar Servicevirksomhed”
Dansk Industris gratis medlemstilbud ”Klimaklar Servicevirksomhed” er skudt i gang. Over de kommende måneder vil ca. 40 servicevirksomheder gennemgå et rådgivningsforløb med workshops, individuel sparring og undervisning.
Indhold fra partner
Supply chain
Bæredygtighedsrapportering: Et paradigmeskifte, der stiller store krav til dansk erhvervsliv
I DI tager vi positivt imod de nye CSRD-rapporteringkrav og de fordele, det giver med EU-harmoniering på området. Men – for der er et men: Det EU lægger op til bliver enormt omfattende for virksomhederne.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

TitiBo går foran: Seks børneinstitutioner får klimaregnskaber
TitiBo-gruppens børneinstitutioner har – med vejledning fra DI Service’ rådgivningsforløb Klimaklar Servicevirksomhed – udarbejdet klimaregnskaber, der giver overblik over CO2-udledningerne og åbner for tiltag, der kan reducere dem
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Virksomhederne vil gerne klimaomstille sig – men mangler viden og redskaber
For første gang viser en undersøgelse, hvor langt de danske produktionsvirksomheder er med den grønne omstilling. Virksomhederne vil gerne tage mere ansvar for at blive klimavenlige, men godt halvdelen af virksomhederne mangler lige nu både redskaber og viden for at omstille sig.
Indhold fra partner