19.04.2016 | Medarbejder
Robotter på vej mod adskillige brancher
Automatiseringsbølgen vil skylle ind over en lang række industrier de næste år. Undersøgelse fra Deloitte viser, at mere end hver fjerde forventer at sige farvel til arbejdsopgaver som følge af ny teknologi.
Robotter (og/eller software og lign.) vil over de kommende år gøre deres indtog i flere og flere brancher i Danmark, forventer de ansatte selv ifølge undersøgelse fra Deloitte. Foto: Flickr/Steve Parkinson
Bankansatte, forsikringsagenter, ejendomsadministratorer, fabriksarbejdere og rengøringspersonale. Det er bare en udsnit af de potentielle jobtitler, der gemmer sig i de mange brancher, som i større eller mindre grad forventer, at den nye teknologi vil overtage deres arbejde inden for de næste fem år.
Læs også: Minister: vi skal støtte robotudvikling i Danmark
En undersøgelse foretaget af meningsmålingsinstituttet Epinion for Deloitte har afdækket danske medarbejderes tanker om fremtiden, når det kommer til automatisering, robotteknologi og muligheden (eller risikoen om man vil) for at deres stilling vil blive helt eller delvist erstattet af ikke-menneskelig kræfter.
I gennemsnit forventer hver fjerde adspurgte, at de må sige farvel til arbejdsopgaver pga. de teknologiske landvindinger inden for det næste halve årti. Størst er automatiseringsbølgen i den finansielle sektor, hvor 38 procent allerede har sagt farvel til manuelle arbejdsarbejdsopgaver, mens 60 procent forventer, at det vil ske i den nærmeste fremtid.
”Lige nu ser vi en massiv bølge af automatisering på de danske arbejdspladser, hvor teknologi overtager en lang række opgaver, der tidligere blev løst af mennesker. Det gælder både på fabriksgulvet, hvor meget af arbejdet allerede løses af robotter, og på kontorerne, hvor administrationen overtages af avanceret software”, siger partner i Deloitte, Dorthe Keilberg, der er ekspert i effektivisering.
Breder sig til alle brancher
I produktionsindustrien er robotter efterhånden ikke nogen nyhed længere, mens de administrative robotter først ved at gøre deres indtog nu, hvilket Dorthe Keilberg tilskriver de seneste års accelererede udvikling på området.
”I dag er flere store virksomheder i gang med pilotprojekter, hvor administrative robotter overtager manuelt kontorarbejde. Resultaterne indtil nu har været ekstremt lovende. Det er helt tydeligt, at teknologien kan bidrage til at spare mange penge, som så i stedet kan bruges til at forbedre kundeservice og kvalitet”, siger hun.
Undersøgelsen viser endvidere, at robotudsigterne for alvor er ved at sprede sig til brancher, der ellers for bare få år siden ikke så de store muligheder/trusler i automatiseringstendensen. Knap hver tredje medarbejder inden for handel, transport og industri forventer således dele af deres arbejde bliver automatiseret inden for de næste fem år, mens det gælder for 37 procent af de danskere, der arbejder med medier og kommunikation. Og det billede vil givetvis kun blive tydeligere fremover, mener Deloitte.
Læs også: 15 trends der vil påvirke verdens erhvervsliv
”Selv i landbruget og fiskeriet siger mere end hver femte, at de forventer at sige farvel til opgaver på grund af it og teknologi. I byggebranchen er det hver sjette, og i den offentlige sektor er det mere end hver fjerde. Tallene viser, at automatiseringsbølgen i den grad er ved at forandre vores arbejdsmarked. Alle brancher bliver berørt”, slutter Dorthe Keilberg.
-AK
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.