04.11.2015  |  Klima, miljø og energi

Ros til Indiens klimaplan afløst af kritik

Da Indien afleverede sine klimaambitioner til FN for en måneds tid siden var der lovord fra flere sider. Nu er rosen imidlertid forstummet.

Det skortede ikke på de positive tillægsord, da Indien den 1. oktober i år indgav sine klimamål til FN i form af den INDC (Intended Nationally Determined Contribution), alle verdens lande opfordres til at formulere frem mod det store klimatopmøde, COP21, i Paris til december.

Læs også: Verdens første CO2-neutrale lufthavn ligger i Indien

Verdensnaturfonden WWF kaldte planen ambitiøs og spændende, og også Greenpeace var positiv og beskrev målene som ”skridt i den rigtige retning”, skriver Politiken. Men sidenhen har eksempelvis NGO’en Climate Action Tracker (CAT) analyseret Indiens INDC nærmere og giver den karakteren ”Medium”.

Begrundelsen går bl.a. på, at ambitionsniveauet har rykket sig for lidt siden landets løfter i forbindelse med COP15 i København i 2009. Her fremsatte man et mål om at reducere udledningsintensiteten i forhold til BNP med 20-25 procent i 2020 sammenlignet med 2005, og selvom det går den rette vej – intensiteten faldt med 12 procent fra 2005 til 2010, hvilket UNEP (United Nations Environment Programme) anerkendte i sin Emission Gap Report 2014 – så er CAT altså ikke imponerede.

I dag hedder målet 33-35 procent i 2030, stadig med 2005 som sammenligningsgrundlag. Herudover trækker det også gevaldigt ned, at Indien fortsat investerer massivt i kul og nye miner for at følge med det hastigt voksende energiforbrug.

Mere skov
Et andet af Indiens mål handler om at forbedre landets kapacitet til at lagre drivhusgasser i såkaldte carbon sinks, hvilket rent praktisk betyder, at man vil øge mængden af skov. I sin INDC fremhæver Indien, at skovdækket i landet faktisk er øget – fra 23,4 procent i 2005 til 24 procent i 2013 – og at det langsigtede mål (uden specifikt årstal) hedder 33 procent.

Men selvom der er afsat 6 mia. USD (omkring 40 mia. kr.) til planerne, så er der alligevel problemer med ambitionen. Midlerne er således ikke blevet anvendt, fordi det indiske Skovministerium selv har påpeget, at der ganske simpelt ikke er tilstrækkelig plads.

”Man har haft målet om 33 procent skov i over 20 år. Problemet er, at der slet ikke er jord nok til det. Man kan måske opfylde 30-40 procent af det, hvis regeringen lever op til en lov fra 2006, som giver lokalbefolkningen rettigheder over skoven”, siger chef for den internationale NGO Rights and Resources Initiative, Arvind Khare, til Politiken.

Læs også: Verdens lunge skal også med til COP21

30 procent af Indiens befolkning på i dag godt 1,2 mia. lever i dag i fattigdom. Frem mod 2030 ventes den samlede befolkning at runde 1,5 mia., hvoraf 40 procent kommer til at bo i byerne mod under 1/3 i dag. Og da både landets BNP og ikke mindst energiforbrug i samme periode ventes at blive næsten firdoblet, så stiller det enorme krav til nationens infrastruktur og forsyningsapparat.

-AK

Mere fra Anders

Anders Kampmann

Kommunikationsrådgiver/journalist

Uddannelse: cand.comm, Roskilde Universitet 2010, speciale om CSR. Tidligere job: kommunikationsmedarbejder, Erhvervsstyrelsen, kommunikationskonsulent, Københavns Kommune, forskningsmedarbejder og kommunikationsrådgiver inkl. CSR-konsulent, Samfundscentret. Fokusområder: Adskillige aspekter omkring bæredygtighed i forhold til klima, transport, supply chain, produkti…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere