Ros til Indiens klimaplan afløst af kritik

Da Indien afleverede sine klimaambitioner til FN for en måneds tid siden var der lovord fra flere sider. Nu er rosen imidlertid forstummet.

24 procent af Indien er dækket af skov. Som en del af landets klimamål, skal dette tal på længere sigt hæves til 33 procent. Foto: Flickr/Sachin Jadhav.

04.11.2015

CSR.dk

Det skortede ikke på de positive tillægsord, da Indien den 1. oktober i år indgav sine klimamål til FN i form af den INDC (Intended Nationally Determined Contribution), alle verdens lande opfordres til at formulere frem mod det store klimatopmøde, COP21, i Paris til december.

Læs også: Verdens første CO2-neutrale lufthavn ligger i Indien

Verdensnaturfonden WWF kaldte planen ambitiøs og spændende, og også Greenpeace var positiv og beskrev målene som ”skridt i den rigtige retning”, skriver Politiken. Men sidenhen har eksempelvis NGO’en Climate Action Tracker (CAT) analyseret Indiens INDC nærmere og giver den karakteren ”Medium”.

Begrundelsen går bl.a. på, at ambitionsniveauet har rykket sig for lidt siden landets løfter i forbindelse med COP15 i København i 2009. Her fremsatte man et mål om at reducere udledningsintensiteten i forhold til BNP med 20-25 procent i 2020 sammenlignet med 2005, og selvom det går den rette vej – intensiteten faldt med 12 procent fra 2005 til 2010, hvilket UNEP (United Nations Environment Programme) anerkendte i sin Emission Gap Report 2014 – så er CAT altså ikke imponerede.

I dag hedder målet 33-35 procent i 2030, stadig med 2005 som sammenligningsgrundlag. Herudover trækker det også gevaldigt ned, at Indien fortsat investerer massivt i kul og nye miner for at følge med det hastigt voksende energiforbrug.

Mere skov
Et andet af Indiens mål handler om at forbedre landets kapacitet til at lagre drivhusgasser i såkaldte carbon sinks, hvilket rent praktisk betyder, at man vil øge mængden af skov. I sin INDC fremhæver Indien, at skovdækket i landet faktisk er øget – fra 23,4 procent i 2005 til 24 procent i 2013 – og at det langsigtede mål (uden specifikt årstal) hedder 33 procent.

Men selvom der er afsat 6 mia. USD (omkring 40 mia. kr.) til planerne, så er der alligevel problemer med ambitionen. Midlerne er således ikke blevet anvendt, fordi det indiske Skovministerium selv har påpeget, at der ganske simpelt ikke er tilstrækkelig plads.

”Man har haft målet om 33 procent skov i over 20 år. Problemet er, at der slet ikke er jord nok til det. Man kan måske opfylde 30-40 procent af det, hvis regeringen lever op til en lov fra 2006, som giver lokalbefolkningen rettigheder over skoven”, siger chef for den internationale NGO Rights and Resources Initiative, Arvind Khare, til Politiken.

Læs også: Verdens lunge skal også med til COP21

30 procent af Indiens befolkning på i dag godt 1,2 mia. lever i dag i fattigdom. Frem mod 2030 ventes den samlede befolkning at runde 1,5 mia., hvoraf 40 procent kommer til at bo i byerne mod under 1/3 i dag. Og da både landets BNP og ikke mindst energiforbrug i samme periode ventes at blive næsten firdoblet, så stiller det enorme krav til nationens infrastruktur og forsyningsapparat.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V