Sådan kan du bruge SDG’erne til rapportering

Efteråret er højsæson for CSR-rapportering. Ikke for udgivelserne, men det hårde arbejde der ligger forud. I år er en af udfordringerne, hvordan man skriver om SDG’erne. CSR.dk har kigget lidt på de hidtidige erfaringer.

SDG'erne venter på at komme med i CSR-rapporteringen. .

11.10.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed (SDG’erne) har netop fejret sin 1-års fødselsdag. Der kan ikke være tvivl om, at målene er blevet godt modtaget, og udmøntningen af dem er under udvikling i både nationalstater, virksomheder og organisationer i hele verden.

Nogle af de spørgsmål, virksomheder arbejder med, er, hvordan de får dem ind i rapporteringen om samfundsansvar? Skal der være tabeller, der sammenligner indsats med SDG’er? Skal hvert af de 17 mål kobles til emnerne i rapporten? Skal vi lave det hele om og glemme alt om GRI og Global Compact osv?

Værktøjer på vej
I SDG-ernes livscyklus befinder verden sig stadig på kravlestadiet, så endnu er de fælles standarder for kommunikation og rapportering ikke fuldt udviklet.

For indeværende har Global Reporting Initiative (GRI) sat sig forholdsvist tungt på den del af arbejdet med SDG’erne. Det til dato bedste bud på en guide til at rapportere på SDG’erne er kortlægningen af hvordan GRI-rammeværktøjet for rapportering  matcher SDG’erne. Den kan man finde i SDG Compass, som er det autoritative værktøj til at forstå SDG’erne i en virksomhedskontekst, udviklet et af GRI, the UN Global Compact and the World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). Dansk Industri og Verdens Bedste Nyheder lancerer 7. november 2016 en udgave af kompasset på dansk.

Projektet “Sustainable Development Goals Target 12.6 Tracker”, hvor virksomheder fra hele verden (næsten 10.000 stk) har lagt deres CSR-rapporter ind. Navnet på projektet henviser til SDG mål 12.6, som handler om at fremme virksomheders rapportering om samfundsansvar globalt. Det projekt og databasen ligger også i GRI-regi.

Samtidig er FN’s Global Compact i gang med at udforske, hvordan den fremskridtsrapport, som medlemmer skal sende ind hvert år, kan komme på linje med SDG’erne. Samme øvelser er i gang i organisationen bag FN’s principper for ansvarlige investeringer – et program man kunne kalde Global Compact for finanssektoren. Her er målet at sørge for at investorer kan rapportere om hvordan deres investeringer bidrager til opfyldelsen af SDG’erne.

Erstatter ikke andre værktøjer
Et af de rygter, som verserer i øjeblikket, er, at nogle virksomheder overvejer, om SDG’erne (dog) ikke kan erstatte andre rammeværktøjer fra f.eks. FN. Hertil sig  fageksperterne dog nej, SDG’erne erstatter ikke noget, de komplementerer.

Som Birgitte Mogensen, formand for CSR-udvalget i FSR – danske revisorer, siger, så begynder vi at se en slags to-deling i virksomhedernes strategier og rapporter, med mere strategiske og SDG-relaterede indsatser i et lag og klassiske CSR-emner i et andet. På samme måder anskuer Birgitte Kofod Olsen fra Carve Consulting det i sit indspark på CSR.dk om sammenhængen mellem SDG’erne og UN Global Compact.

”…SDG’erne repræsenterer et lag i CSR-indsatsen, som mange har savnet, nemlig de tematisk afgrænsede overordnede målsætninger, som kan inspirere til forretningsudvikling og styre indsatsen derhen, hvor den enkelte virksomhed kan levere størst effekt…,” skriver hun.

I samme tekst forklarer hun også, at Global Compact for sin del hjælper med til at ”… sikre, at vi opfylder lovkrav og omverdenens forventninger til vores samfundsansvar…” og bruger ”…UN Guiding Principles (UNGP) til at sætte rammerne for identifikation af risici, udførelse af due diligence, vedtagelse af politikker, stakeholderinddragelse og god kommunikation samt etablering af klageadgang.”

Fire forskellige modeller 

Find inspiration og links til rapporter fra nogle SDG-rapporteringsforløbere herunder. 

DANSK SUPERMARKED

I detailgigantens CSR-rapport for 2015, udgør SDG’erne indholdet i den materiality-matrix, som guider Dansk Supermarkeds ansvarlighedsarbejde. De 17 SDG’er er vurderet ud fra Dansk Supermarkeds mulighed for at påvirke udviklingen inden for emnet, og hvilken betydning området har for Dansk Supermarkeds forretning og omdømme.

Det overblik er efterfølgende oversat til tre hovedoverskrifter, som virksomhedens CSR-indsats nu og fremover er samlet under: ”Lige adgang til job og karriere”, ”Sundhed og trivsel” og ”Ansvarligt forbrug og produktion”.

Efterfølgende begyndte virksomheden at udrulle og udvikle aktiviteter under de tre hovedoverskrifter. På samme måde er man i gang med at integrere KPI’er i styringsredskaber, der allerede bruges i hele organisationen, så de kommer til at indgå i det man kalder ”business reviews” på lige fod med eksisterende forretningsmål.

EGETÆPPER

Den danske tæppefabrikant har som store dele af den globale tæppebranche længe arbejdet meget og ambitiøst med CSR.

Rapporten fra 2015 byder på resultaterne af en analyse egetæpper har foretaget, som forbinder virksomhedens mange og detaljerede målsætninger med de 17 SDG’er.

De konkluderer, at ”Når FN bliver enige om 17 nye verdensmål, der skal være med til at sikre vores fælles fremtid, er det selvfølgelig vigtigt, at virksomhederne rundt om i verden vil være med til at løfte deres del af opgaven. Derfor glæder vi os over, at vi aktivt bidrager til halvdelen af målene med vores CSR-initiativer.”

Et af egetæppers mange targets og sammenhængen med SDG’er ses neden for. Alle targets præsenteres på samme måde i rapporten.

IKEA

“We will work with the SDGs to assess our approach and progress towards creating a positive impact for people and the planet. See the table on page 89 for examples of the different ways we are already contributing, based on our People & Planet Positive strategy”.

Sådan beskriver IKEA deres tilgang til SDG’erne i bæredygtighedsrapporten for 2015. Det lyder måske som en lidt fluffy hensigtserklæring, men den omtalte tabel er et gedigent stykke analyse, som viser at IKEA har mulighed for at påvirke, og allerede har aktiviteter som kan rettes mod, opfyldelsen af hvert enkelt af de 17 mål.

NOVOZYMES

Biotech-virksomheden har antaget noget nær heltestatus i SDG-kredse, med en strategi fra 2015 som er inspireret af de 17 bæredygtighedsmål.

I sin integrerede årsrapport for 2015 er SDG’erne ikke eksplicit forbundet med Novozymes langsigtede mål, men SDG’erne ses tydeligt i de langsigtede bæredygtighedsmål: at nå seks milliarder mennesker med biologiske løsninger, at uddanne 1 million mennesker omkring bioteknologiens potentiale, at skabe/indgå i fem globale partnerskaber, at levere 10 transformative opfindelser, at spare 100 millioner tons CO2 og at sørge for at deres medarbejdere kan udvikle sig. Det hele skal gøres inden 2020.

For hvert mål rapporteres om udfordringerne, performance 2015 og næste skridt. Rapporten beskriver på en side desuden rationalet for at benytte SDG’erne som ledesnor for Novozymes forretningsstrategi.

Det handler om, at virksomheden skal vide, “whether we’re succeeding in helping the world become more sustainable, while also ensuring our company’s continued growth.”

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

22.03.2024DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

New Report: Displacement is going to increase by more than 6.8 million people in the coming two years

20.03.2024CSR.dk

Klimaskovfonden sætter valideringsprojekt i gang

19.03.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Toyota Material Handling Europe følger EU's ESRS forud for sin tid i ny bæredygtighedsrapport

18.03.2024Creative ZOO

Sponseret

Få ESG på niveau med årsrapporten

18.03.2024Substantia ApS

Sponseret

En stærk ESG-position kan styrke virksomheders økonomiske performance

18.03.2024Substantia ApS

Sponseret

Den sociale værdiskabelse er det centrale for bæredygtighed i Bavarian Nordic

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus