Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten

Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.

29.03.2023

CSR.dk

The Intergovernmental Panel on Climate Change's (IPCC) udgav 20. Marts i år et overblik over hovedresultaterne i de tre rapporter IPCC har udgivet over det seneste år. Med denne fjerde rapport sætter IPCC punktum for sine udgivelser i denne omgang, og der vil nu gå en årrække før man igen får en samlet status fra verdens førende klimaforskere.

Hovedbudskaberne er ikke blevet bedre af at blive samlet i én rapport. Det står stadig klart, at verden på ingen måde har kurs mod Paris-aftalens mål om at holde den globale opvarmning under 2 grader og helst under 1,5. Hvis alle de nuværende målsætninger blev opfyldt ville resultatet være en opvarmning på 2,8 grader, hvilket ville gøre det umuligt at leve på mange områder, pga. stærkt øget risiko for oversvømmelser og mangel på mad og vand. Hele 3,3 milliarder menneskers levebrød vurderes at være truet i det scenarie.

Der er dog stadig en krog at hænge sit håb på, nemlig at metoder til at reducere udledningen af drivhusgasser i et omfang, der kan holde opvarmningen under 1,5, er tilgængelige nu og her. De bliver bare ikke brugt i tilstrækkeligt omfang eller hastighed.

Rapporten peger desuden på, at den aktør, der hurtigst kan ændre på dette billede, er virksomhederne. På den baggrund, peger det britiske medie Edie.com på fem måder, virksomheder kan og nok også bør handle på IPCC-rapportens konklusioner:

Genbesøg dekarboniseringsmål – de skal nok gøres mere ambitiøse, så virksomheden bliver CO2-neutral tidligere og i både scope 1, 2 og 3. En opgørelse fra Net-Zero Tracker viser at et fåtal af virksomheder har scope 3 med i deres dekarboniseringsmålsætninger. 

Begynd at planlægge efter klimatilpasning og skader – indsatsen for at reducere udledninger er udbredt i virksomheder, men kendte planer for hvordan en virksomhed tilpasser sig et ændret klima er få. Der findes dog et globalt netværk for store virksomheder, der vil samarbejde med byer og regeringer om at opbygge modstandsevne overfor klimaet. https://www.edie.net/news/9/600-business-giants-form-new-network-on-climate-resilience-and-adaptation/

Send jeres investeringer i grøn retning hurtigere – hvor IPCC spår at der er brug for mindst seks gange så store investeringer i at reducere udledninger inden 2030, set i forhold til hvad der er planlagt i dag. De peger også på, at investeringer bør drives af forskningsbaseret viden kombineret med lokal indsigt snarere end hvad der er politisk populære løsninger. Edie.com peger på, at ud over at skifte retningen på sine investeringer vil virksomheder skulle offentliggør langt flere oplysninger om sin klimaindsats til investorer, så deres beslutningsgrundlag for at investere bliver bedre.

Bak tydeligt op om store ambitioner i den nationale klimapolitik – en af IPCC’s hovedanbefalinger er at lande og regeringer skal øge deres klimaindsats massivt, og som modvægt til de ret tunge interesser, der historisk har modarbejdet højere klimakrav og -indsatser, kan og bør andre virksomheder bruge deres taletid på det modsatte. Edie.com peger på, at det med fordel kan ske i form af fælles udmeldinger og alliancer for ligesindede virksomheder. Der findes allerede i dag en investordrevet standard for ansvarlig klimalobbyisme, som har til formål at forhindre virksomheder i at ”forsinke, udvande og blokere” indsatser, der bakkes op af klimaforskning.

Vent ikke på næste rapport – næste gang IPCC udgiver de store overbliksrapporter forventes at være i 2030. Det gør i store træk denne rapport til sidste advarsel, og indholdet af den vil sandsynligvis udgøre grundlaget for alle klimaforhandlinger og -indsatser i de kommende syv år.

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online