Sådan beregner du CO2- udledningen i din virksomhed

Fra 2024 og frem stilles der krav fra EU om blandt andet klimarapportering til gradvist flere og flere virksomheder. Det er derfor afgørende, at virksomheder forholder sig til, hvordan de i nærmeste fremtid skal tilgå opgaven med at beregne deres CO₂-udledning – også selvom de endnu ikke direkte er pålagt kravet.

Foto: Verarca

27.09.2024

Sponseret

Verarca

Mange danske virksomheder står over for stigende krav til klimarapportering. Selvom kravene fra Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i skrivende stund kun gælder de største virksomheder, påvirkes mindre virksomheder også. 

”Er man underleverandør til en stor virksomhed, så kan man indirekte blive mødt af enkelte krav til ESG-rapportering. Leverer man f.eks. bolte og møtrikker til vindmølleindustriens store aktører, der er underlagt de nye EU-krav, så skal de også kunne redegøre for CO₂-udledningen for disse indkøb. Derfor rammes mange mindre virksomheder også indirekte," forklarer Mikkel Harms, der er CCO hos Nordic Green Solutions.

Det er derfor afgørende for små- og mellemstore virksomheder at være forberedt på at imødekomme de kommende krav til ESG-rapportering. Både af lovmæssige årsager, men især også for at forblive konkurrencedygtige. 

Hos den danske virksomhed Verarca tilbyder de deres kunder automatisk CO₂-beregning. 

”I Verarca er vi glade for at kunne hjælpe vores kunder med at beregne deres CO₂-udledninger, så de i stedet kan koncentrere sig om at drive deres forretning,” fortæller Søren Orluf, der er CEO i Verarca og tilføjer, ”Vi har vi udviklet en software, der fungerer som en integration til økonomisystemet. Med vores software integreret i din virksomhed bogfører du blot indkøb i dit regnskabsprogram, og så beregnervores AI automatisk og præcist CO₂-aftrykket. På den måde opnår man et pålideligt og hurtigt resultat, så kunden kan få et overblik over deres CO₂-regnskab i løbet af få minutter”.  

Hvordan beregner man CO₂-forbrug?

Der er flere måder at beregne CO₂-forbruget i en virksomhed. For mange kan det være både tidskrævende og komplekst at udregne en virksomheds CO₂-forbrug manuelt, fordi hele værdikæden skal leve op til lovkravet. Helt overordnet er det første, man bør gøre at kortlægge virksomhedens samlede CO₂-udledning. 

Et af de mest benyttede måder at beregne en virksomheds CO₂-udledning er at tage udgangspunkt i rammeværktøjet Greenhouse Gas Protocol (GHG Protocol), som er internationalt anerkendt til formålet. Ved hjælp af Drivhusgasprotokollen kan man inddele virksomhedens CO₂-udledninger i tre kategorier, scope 1, 2 og 3. 

De forskellige scopes fortæller noget om, hvor i værdikæden CO₂-udledningen finder sted. I scope 1 og 2 samles virksomhedens data om eget forbrug og egne aktiviteter. Scope 3 dækker over CO₂-udledninger fra virksomhedens værdikæde, som typisk kræver data fra blandt andet underleverandører og andre eksterne. Dette inkluderer både data som f.eks. forbrug og indkøb. 

Når alle data er indsamlet og kategoriseret, kan man beregne virksomhedens CO₂-udledning. Dette kan enten gøres på egen hånd eller ved hjælp af digitale værktøjer. 

Stor risiko for fejl

”En af de store udfordringer ved manuelt at beregne CO₂-udledningen er, at der kan være en relativt stor fejlmargin, forklarer Jens Thomsen, der er Sustainability Manager i Nordic Green Solutions. ”Ofte ender man med et godt Excel-ark, som kun bliver taget i brug en enkelt gang om året, eller når kunder og auditor efterspørger data. Dette kan resultere i, at værdifulde data ikke bliver brugt i det omfang, som organisationen reelt har behov for. Vi skal bevæge os væk fra "just in time"-princippet og aktivt udnytte de data, vi indsamler, løbende. På den måde kan vi sikre, at vores virksomhed træffer datadrevne beslutninger baseret på opdateret og relevant information”. 

Hos Verarca har de et stort fokus på aktivt at hjælpe deres kunder med at bevæge sig væk fra det førnævnte ”just in time”-princip. ”Som Jens Thomsen pointerer, så er det vigtigt, at virksomheder kan bruge data til at være proaktive,” tilføjer Søren Orluf. ”Med en automatisk CO₂-beregning hos Verarca skal man som kunde ikke bekymre sig om at indsamle og indtaste data – de skal blot anvende den data, de allerede har.  

Forventningen er, at der i fremtiden bliver større efterspørgsel på leverandører, der kan redegøre for deres CO₂-beregning. “Når virksomheder fremover, grundet lovgivning og interne krav, skal dokumentere deres bæredygtighedsindsats, er det afgørende, at de har styr på hele værdikædens datagrundlag, og at de kan fremvise pålidelig dokumentation i henhold til de aktiviteter, der finder sted i værdikæden. Der stilles derfor store, lovmæssige krav til CO₂ -beregningen, som kan komme mindre leverandører, der har styr på det, til gode,” fortæller Mikkel Harms.  

Automatiseret CO₂-beregning

I takt med den stigende efterspørgsel dukker der flere og flere virksomheder op, der tilbyder en automatiseret beregning af CO₂-udledning. Automatiserede løsninger reducerer fejlkilder, og skaber derfor typisk et mere troværdigt, nøjagtigt og verificerbart datagrundlag.

”Ved at benytte automatiserede løsninger kan man både spare tid og reducere risikoen for fejl, fordi proceduren forholder sig ensartet år efter år. For at sikre både højst effektivitet og kvalitet vil jeg anbefale at undersøge mulighederne for at automatisere sin ESG-rapportering,” fortæller Mikkel Harms. ”På grund af den komplekse lovgivning på området kan det også være en tryghed for mange virksomheder at vælge en automatiseret løsning, der garanterer fuld overensstemmelse med den gældende klimalovgivning”.

”Med Verarcas automatiske CO₂-beregning i sin virksomhed får man ikke blot overblik over sin CO₂-udledning i fuld overensstemmelse med den gældende klimalovgivning – man sparer også typisk flere hundrede timers manuelt arbejde,” fortæller Søren Orluf. 

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Fremtidens rapportering

Kampen for at blive klar til at leve op til nye rapporteringskrav på bæredygtighed peaker i mange virksomheder. Få gode råd til arbejdet i dette tema. 

05.11.2024Verarca

Sponseret

Eksempel - sådan kan et CO2-regnskab se ud

28.10.2024Verarca

Sponseret

Dansk software læser fakturalinjer og beregner automatisk virksomheders CO2-udledning

28.10.2024Verarca

Sponseret

Ny software letter implementeringen af CSRD-krav for virksomheder

15.10.2024Verarca

Sponseret

Konsulenthus bruger dansk software til CO2-rapportering

30.09.2024Verarca

Sponseret

Krav til klimaregnskab: 2024, 2025 og 2026

27.09.2024Verarca

Sponseret

Sådan beregner du CO2- udledningen i din virksomhed