Salg af Fairtrade-mærkede plejeprodukter er seksdoblet på 2,5 år
De danske forbrugere er begyndt at rykke på sig, når det kommer til indkøb af bæredygtige produkter til hverdagen. Fairtrade-mærkede kropsplejeprodukter har seksdoblet salgstallet efter blot 2,5 år på det danske marked.
I løbet af de sidste 25 år har mærket Fairtrade haft stor succes med at guide danskernes indkøbsvaner i en mere bæredygtig retning. Det gælder særligt når valget falder på varer, som produceres på sydligere breddegrader, såsom bananer, kaffe, kakao og chokolade.
Læs også: Klimabevidste forbrugere vil inddrages i virksomheders bæredygtige indsats
Gennem årene er flere produktgrupper, som Fairtrade-certificerede blomster, bomuld, guld og sølv kommet til. Og senest er flere kropsplejeprodukter begyndt at bære Fairtrade-mærket.
Producenterne fra tyske Fair Squared er et af de selskaber, der har fulgt udviklingen tæt og har haft succes med at udvikle ansvarlige, Fairtrade-certificerede kropsplejeprodukter, herunder for eksempel shampoo og sæbe, deodoranter og cremer.
Udover Fairtrade-mærket bærer de fleste produkter fra Fair Squared certificeringer, der indikerer, at de også er veganske, økologiske eller halal. Det har især gjort dem populære blandt de tyske forbrugere.
”Vores kunder vil gerne gøre en forskel og er villige til at betale en lille smule mere, så de ved, at produktet er fremstillet af ansvarlige, bæredygtige og alternative materialer, og at råvareproducenterne bag får mere for deres varer. De tyske forbrugere er langt fremme på området, men meget tyder på, at også de danske forbrugere begynder at flytte sig”, siger Stephan Stavridis, administrerende direktør i Fair Squared.
Dikteret af stærke markedskræfter
Fair Squareds produkter, der i Danmark distribueres af importvirksomheden Organic Beauty Supply, har været tilgængelige på det danske marked siden 2017 og har efter kun 2,5 år seksdoblet salgstallet halvvejs inde i 2019, som er det klart bedste år indtil nu.
Men selvom salget af Fairtrade-mærkede produkter er stigende, er der mange forskellige bæredygtighedsagendaer på spil i dag, hvilket gør kampen om både hyldeplads og forbrugernes gunst sværere, vurderer Stephan Stavridis:
”Det er meget stærke markedskræfter, der dikterer, hvilke produkter, der er på markedet i dag, og det kan derfor være svært at få flere certificerede plejeprodukter på hylderne. Forbrugerne kan påvirke udviklingen gennem deres indkøb og deres ønsker til varesortimentet i detailhandlen", siger han og tilføjer:
Læs også: Den danske forbruger anno 2019 handler mere bæredygtigt
”Markedet er i høj grad præget af det store fokus, der har været på ansvarlighed og miljø i de seneste år. Det har betydet, at der er væsentligt mindre kemi i produkterne, at producenterne får mere ud af deres arbejde, og at der tænkes meget mere i bæredygtig og genanvendelig emballage. Det er alle eksempler på, at forbrugeren har magten til at påvirke udviklingen i en positiv retning”.
- SMF