Sexuddannelse med virksomheder i FN-byen
Nye måder at undervise unge i udviklingslande i seksuel adfærd var blandt programpunkterne, da UNDP, Udenrigsministeriet og DI holdt workshops med virksomheder om forretningsmuligheder i FN’s 17 verdensmål.
Klik her for at afspille video om, hvad FN kan tilbyde virksomhder, der vil arbejde med udviklingsmålene.
Mens vi i Danmark kan se frem til, at ældre mennesker udgør en større del af vores befolkning, ser det i verden som helhed helt omvendt ud.
For første gang i historien er mere end 40 procent af verdens befolkning yngre end 25. Samtidig er der væsentlige udfordringer med mange af de unges viden om sex, seksuelt overførte sygdomme og prævention. Blandt andet er det kun hver tredje (34 pct.) af verdens unge, der har præcis viden om, hvordan man undgår HIV-smitte, og i udviklingslande bliver hver femte pige gravid, før de fylder 18.
Det forsøger FN på verdensplan – og som en del af FN’s 17 verdensmål - at gøre noget ved. Derfor var emnet under behandling ved en workshop i FN-byen 21. juni, hvor en række virksomheder var inviteret til at udvikle nye løsninger i samarbejde med FN.
- For at opfylde FN’s verdensmål er det helt afgørende, at virksomhederne kommer på banen med nye løsninger. Vi skal ramme et ”sweet spot”, hvor virksomhederne får nye og voksende markeder ud af at skabe løsninger, der kommer os alle - men selvfølgelig især verdens fattigste og mest marginaliserede - til gode, siger Benjamin Kumpf, Project Manager, UNDP Innovation Facility.
Læs også: FN-mål kan give verden og virksomheder gevinst
Bedre seksuel undervisning
I workshoppen om seksualoplysning deltog blandt andre Caroline Sutherland, projektleder i det digitale designbureau Yoke. Virksomheden har ikke erfaring med at udvikle løsninger til udviklingslande, men deltog fordi det kunne være en spændende mulighed.
- Workshoppen gav ikke afklaring på, hvad vi konkret kunne bidrage med, men den gav helt sikkert inspiration. Og hvis vi skal tages i betragtning til opgaver, der kan give unge mere viden på området, skal vi selv i tænkeboks for at afklare, hvad vi kunne bidrage med, siger Caroline Sutherland.
Hun påpeger, at det på mange måder er en svær opgave at løse. Blandt andet fordi der er så mange måder at gribe sagen an på.
- På workshoppen blev der blandt andet talt om, at det mange steder er et kontroversielt felt, som kan være følsomt at kommunikere om. Dernæst skal man overveje, om der skal kommunikeres til de unge selv, til deres lærere, til deres forældre eller til politikere. Og hvordan. Det er svære spørgsmål, der kræver stort kendskab til lokale forhold, siger Caroline Sutherland.
Læs også: DI arbejder med FN's udviklingsmål
Hvem skal formulere løsningen?
Hun mener, at samarbejde om udvikling af nye løsninger er nødvendig.
- Vi kan godt selv tænke over, hvad vi ville kunne bidrage med af nye løsninger. Og FN eller andre opdragsgivere kan formulere en bunden opgave, som vi måske kan løse. Men hvis vi skal udtænke nye og innovative løsninger, kræver det, at vi kombinerer vores og opdragsgivernes viden, siger Caroline Sutherland.
Hun håber personligt, at Yoke kan komme i gang med at lave løsninger på området.
- Det kunne være meget spændende at være med til at løse nogle af verdens største problemer, og det ville helt sikkert give et ekstra løft til arbejdsglæden, hvis det kunne lykkes, siger Caroline Sutherland.
Læs også: Udviklingsfond vil fordoble sine investeringer
Globalt forretningspotentiale
Konferencen med workshops i FN-byen er en af flere konferencer, der er arrangeret af FN, Udenrigsministeriet og Dansk Industri. Direktør i Dansk Industri Thomas Bustrup var blandt talerne på konferencen, og han pointerede, at løsningen på de 17 verdensmål ikke blot vil være til gavn for hele verden, men i særdeleshed også udgør en stor forretningsmulighed for danske virksomheder, der arbejder målrettet med at løse globale udfordringer.
- Verdensmålene er ekstremt ambitiøse og kan på mange måder sammenlignes med Kennedys mål om at lande på månen. Det satte gang i massiv innovation, som verden og virksomheder har nydt gavn af lige siden. Det samme vil blive tilfældet med den bæredygtige innovation, der skal til for at løfte verdensmålene, siger Thomas Bustrup.
Læs også: Danske virksomheder spiller vigtig rolle i at nå FN’s mål for bæredygtighed
Fakta om sex og unge på verdensplan:
Mere end 40 % af verdens befolkning er yngre end 25 år.
Mere end halvdelen af nye tilfælde af HIV rammer unge.
På verdensplan har kun 34 % af unge præcis viden om, hvordan man undgår HIV-smitte .
Hvert år føder flere end 15 mio. piger mellem 15 og 19 år et eller flere børn. I udviklingslande bliver hver femte pige gravide før, de fylder 18.
En væsentlig del af de unge mødres graviditeter er resultatet af voldtægter eller tidligt ægteskab.
Graviditet og fødsel er den væsentligste årsag til dødsfald blandt piger mellem 15 og 19 år i udviklingslande.
Kilde: UNFPA