24.08.2016 | Klima, miljø og energi
Skrappere miljøkrav til biler undervejs i Kina
Frem mod 2020 vil reglerne for udledninger og brændstoføkonomi for privatbiler i Kina blive skærpet i retning af et vestligt niveau. Det vil gå hårdest ud over landets egne producenter.
Trafikken i Beijing skal blive grønnere i takt med at nye miljøkrav bliver indfaset i det store land. Foto: Flickr/World Bank
Den kinesiske tolerance for forurenende køretøjer lakker mod enden. I løbet af de næste fire år vil landets regering således udrulle en ny og mere striks lovgivning omkring de tilladte udledninger og minimumskrav til brændstoføkonomi for privatbiler, der skal bringe den store nations mange millioner biler op på samme miljømæssige standard som i den vestlige verden, skriver Financial Times.
Læs også: Så er Kinas bil-ædende bus på gaden
Ifølge en rapport fra den kinesiske tænketank Innovation Centre for Energy and Transportation er hovedformålet med de nye regelsæt er dels at reducere den massive luftforurening, der plager en lang række storbyer i Kina, og dels at give den teknologiske udvikling hos landets egne bilproducenter et skub fremad.
Alligevel spår flere analytikere at det netop er Kinas hjemlige fabrikanter, der vil blive ramt hårdest af de kommende regler, der skal være komplet indfasede i 2020.
”De indenlandske mærker bliver påvirket disproportionalt fordi internationale producenter allerede skal håndtere lignende krav om udledninger og brændstofforbrug på andre markeder”, siger analytiker hos finansrådgivningsfirmaet Macquarie, Jane Lewis.
Krav til brændstoføkonomi sværest for lokale mærker
Hun peger derfor på, at udenlandske mærker som VW, hvis navn i Kina ikke har lidt nævneværdig overlast på baggrund af den store dieselskandale, står stærkere end de fleste af deres lokale konkurrenter. Andre internationale aktører, såsom Jaguar Land Rover, vil muligvis have sværere ved at opfylde de kommende krav, men vil stadig være de kinesiske producenter på en række parametre.
Af samme årsag er man fra centralt hold i Beijing også begyndt at sætte navn på de bilproducenter hvis flåder ikke er effektive nok. Ifølge en rapport fra det kinesiske ministerium for IT, levede 22 mærker – herunder joint ventures involverende Volvo og Mercedes-Benz – ikke op til deres krav omkring brændstoføkonomi for passagerbiler i 2015. Faktisk nåede rapporten frem til, at brændstoføkonomien blandt landets producenter faldt med 0,9 procent sidste år sammenlignet med en international stigning på 3,1 procent.
Elbiler på vej
De kommende regler påbyder at nye biler i Kina skal kunne køre 100 km på fem liter brændstof i 2020 (sidste år hed gennemsnittet lige over syv liter), og for at imødekomme dette krav er flere af de udenlandske mærker allerede begyndt at importere flere el- og hybridbiler til markedet, ligesom andre, eksempelvis Toyota, har starter opførelsen af fabrikker, der skal kunne producere hybrider i landet.
Den taktik vil imidlertid ikke være gangbar for de hjemlige producenter, fordi de vil skulle sælge et urealistisk højt antal elbiler for at kunne leve op til de strengere krav, påpeger ekspert.
”Lige nu ser det ikke ud til, at der er en eneste kinesisk bilproducent, der kan leve op til målene med mindre de kan allokere 20 til 25 procent af deres salg til new energy-køretøjer. Og det er der ikke nogen, der er klar til i 2020”, siger analytiker hos konsulentbureauet Automotive Insight, Yale Zhang, til Financial Times.
Endelig peger observatører på, at de nye krav vil være en ”stor udfordring for industriens indtjeningsgrad”, fordi de ekstra omkostninger for at leve op til alene et forbedret brændstofforbrug vil koste de udenlandske producenter op mod 7.000 yuan renmenbi (godt 6.900 kr.) per solgt bil frem mod 2020, mens regningen for Kinas egne brands, hvis flåder i stigende grad består af ineffektive SUV’er, kan blive over det dobbelte.
Læs også: Globalt initiativ skal fremme brugen af miljøvenlige brændstoffer
Ifølge Financial Times giver Jaguar Land Rover udtryk for, at de er sikre på, at de nok skal kunne overholde alle deres globale udledningsmål, herunder de kinesiske. Fujian Benz Automotive, et joint venture med Mercedes-Benz’ moderselskab Daimler, siger at de ”fortsat arbejder for at optimere vores køretøjers energiforbrug”, mens hverken Volvo eller den kinesiske storproducent BAIC har svaret på avisens henvendelser.
-AK
Strategi & ledelse

Sponsorat fører til nyt fokus i Rockwool
Som regel gør sponsorater en forskel for modtageren og føles godt for afsenderen. Men nogle gange skaber de også forandring hos den der giver.
Klima, miljø og energi

Sidste udkald for at Danmark kan nå sit klimamål for 2025
Kun en hurtig, ekstra indsats for at nedbringe klimaaftrykket fra transport, landbrug og energisektoren kan sikre, at vi når klimalovens 2025-mål. Den nuværende politik mangler dermed 2,4 mio. tons reduktioner, viser en ny analyse fra den grønne tænketank CONCITO.
Klima, miljø og energi

NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem
I år tester NorthSide en digital løsning, der kan være med til at reducere fremtidens affaldsmængder og CO2-udledning. De titusindvis af kaffekopper, der er i brug på festivalen, bliver ikke kun vasket og genbrugt, men også sporet digitalt, så miljø- og CO2-gevinster kan optimeres og dokumenteres.
Strategi & ledelse

If siger farvel til kunder med dårlig ESG-rating
Forsikringsselskabet If vælger nu at sige farvel til kunder, som ikke kan efterleve principperne for bæredygtig adfærd i FN's Global Compact. Samtidig viser en opgørelse, at langt størstedelen af Ifs erhvervskunder performer rigtig godt inden for ESG.
Medarbejder

Undersøgelse: Bureaubiz’ læsere mangler kompetenceløft indenfor ESG hos bureauer
Hos onlinemediet Bureaubiz’ bureauarbejdende læsere oplever en tredjedel, at de mangler vigtige kompetencer for at kunne rådgive kunder om ESG og bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Jysk er nu GRS-certificeret som virksomhed
Jysk har gennem flere år solgt GRS-certificerede produkter med genanvendte materialer, og med en GRS-certificering som virksomhed sætter boligkæden nu øget fokus på arbejdet.