15.08.2019  |  Klima, miljø og energi

SMÅT BRÆNDBART SORTERES UD AF KOMMUNERNE

Indhold fra partner Hvad er dette?

Danmark genanvender mere og mere husholdningsaffald. Nye tal viser, at hos over halvdelen af kommunerne sorteres der så meget på genbrugspladserne, at mindre end 15 procent af affaldet bliver til energi. Flere nye metoder er en del af forklaringen.

Mængden af affald, der bliver sorteret til genanvendelse, er på seks år vokset med 11 procentpoint – fra 37% i 2011 til 48% i 2016. Det viser de mest opdaterede tal fra Miljøstyrelsen.

Borgerne sorterer i stor stil i de nye beholdere til madaffald, plastik, pap og metal, men også på genbrugspladserne bliver der sorteret affald som aldrig før.

Det skyldes kommunerne og affaldsselskabernes målrettede indsats for, at mindre og mindre affald havner i containeren til småt brændbart på genbrugspladserne.

En ny kortlægning fra Dansk Affaldsforening – interesseorganisation for kommuner og affaldsselskaber – viser nogle af de mange metoder og tiltag, genbrugspladserne bruger for at nudge borgerne til at sortere mere og bedre. Nogle har bemandet containeren til småt brændbart, gjort indkastet mindre så det er sværere at smide store genstande ud, placeret containeren længst væk på genbrugspladsen eller sågar sat lås på. Andre kommuner har ”afskaffet” småt og stort brændbart og ændret navnet på fraktionen. Enkelte kommuner har sågar indført bonusordninger og resultatløn til genbrugsvejlederne.

NYE METODER GIVER FLOTTE RESULTATER

Resultaterne er positive. Tal fra JHN Processor viser, at i 46 ud af 71 kommuner sorterer borgere og virksomheder så meget på genbrugspladserne, at mindre end 15 procent bliver til ny energi i form af el og fjernvarme.

- Genbrugspladserne er en central brik for kommuner og affaldsselskabers samarbejde med borgere og virksomheder. Ikke kun fordi, der håndteres store mængder affald, men også fordi det er på genbrugspladserne, man har den tætte og konstruktive dialog om affald, sortering og cirkulær økonomi. Lige nu er der en spændende udvikling i gang, hvor kommuner og affaldsselskaber afprøver nye metoder og tilgange, siger Mikkel Brandrup, konstitueret direktør i Dansk Affaldsforening.

De 364 kommunale genbrugspladser udgør en vidtforgrenet infrastruktur. De mest velbesøgte har mere end over 400.000 årlige besøgende og er dermed i samme liga som større turistattraktioner som Moesgaard i Aarhus, Christiansborg og Glyptoteket i København. I gennemsnit modtager en genbrugsplads 8.616 tons affald om året, men de største pladser modtager ca. 40.000 tons.

Selvom borgerne sorterer mere og mere, er der fortsat et stort behov for de kommunale affaldsenergianlæg, der producerer el og varme. Det skyldes, at befolkningen vokser, og at den økonomiske vækst resulterer i mere affald fra borgere og virksomheder – hvoraf en del ikke kan eller bør genanvendes af hensyn til miljøet.

Mere fra Dansk Affaldsforening

Dansk Affaldsforening

www.danskaffaldsforening.dk

Dansk Affaldsforenings mission er at skabe værdi for medlemmerne ved at arbejde for bedre, enklere og mere miljø-, klima- og ressourcerigtig affaldshåndtering, så vi får optimeret den samfundsmæssige udnyttelse af ressourcerne i affaldet.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere