Som ansvarlig politiker handler jeg

Den 25. februar bragte Jyllands-Posten et debatindlæg af Connie Hedegaard. I debatindlægget forholder hun sig til argumenter mod klimaindsatsen. Argumenter fra dem, der hævder, at klimaforandringerne ikke er menneskeskabte. Læs det fulde indlæg herunder.

26.02.2008

CSR.dk

DEBATTEN om den globale opvarmning har fået en helt særlig plads i nærværende dagblad, som excellerer i at fremmane billeder af, at der hersker voldsom tvivl om, hvorvidt klimaforandringerne er menneskeskabte, ja, om de overhovedet eksisterer. Som følge heraf bliver der også sat spørgsmålstegn ved de politiske beslutninger, der bliver truffet i kølvandet på den globale opvarmning.

Som klima- og energiminister er jeg politiker, ikke videnskabsmand. Derfor må jeg besinde mig på de input, jeg får fra videnskaben. Her er FN's klimapanel sat i verden for at give politikere og andre interesserede en objektiv vurdering af klimaforandringer. Men hvorfor stole på dem, synes holdningen blandt flere af Jyllands-Postens debattører at være.

Lad mig slå fast: FN's klimapanel er ikke en tilfældig skare fritidsforskere på en politisk mission, men en dybt seriøs stor og international gruppe af forskere, størstedelen fra universitetsverdenen, udvalgt efter deres forskningsmæssige meritter, som tilskriver dem en solid tyngde i den videnskabelige verden.

Disse forskere udgiver med fire til syv års mellemrum en såkaldt hovedrapport, som gennemgår den relevante videnskabelige, tekniske og samfundsøkonomiske forskning, der har været på klimaområdet i den forløbne periode.

Resultatet er dybt seriøst videnskabeligt arbejde, som er nødvendigt for, at den enorme mængde af videnskabelige data bliver tilgængelige for os politikere. Seriøse, som forskerne er, tager de naturligvis al forskning med ind i billedet - også det, der kommer fra forskere, der er skeptiske over for, at klimaforandringer skulle være menneskeskabte. Klimapanelet skal per definition være neutralt og hæve sig i helikopterperspektiv.

Således er for eksempel Henrik Svensmarks teorier om solen også medtaget. Og ja, siger FN's klimapanel , det er korrekt, at solens aktivitet har haft betydning for klimaforandringerne siden industrialiseringen. Den spiller blot en ganske lille rolle i forhold til, hvad vores industrialiserede verdens udledning af drivhusgasser betyder.

På samme måde med påstanden om, at temperaturen ikke er steget de sidste 10 år: I 1998 var temperaturen exceptionelt højere end årene umiddelbart før og efter. Enhver, der ser på temperaturkurven de sidste 25 år, vil se, at tendensen er klart opadgående. Historien svarer til, at man sammenligner den varmeste dag i januar med den koldeste nat i august og så konkluderer, at temperaturen ikke stiger fra januar til august.

- At den globale opvarmning er i gang. Temperaturen stiger, sne og is smelter, havniveauet stiger globalt.

-At koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren ligger langt højere end på noget andet tidspunkt de seneste 650.000 år.

-At der er over 90 pct. sandsynlighed for, at størstedelen af temperaturstigningerne siden midten af det 20. århundrede skyldes menneskeskabte drivhusgasudledninger.

-At det haster med at få ændret kursen. Flere vidtrækkende konsekvenser af klimaforandringerne tager rigtigt fart ved en temperaturstigning på to grader celsius. Skal det afværges, skal de globale udledninger toppe inden 2015-20.

Man kan ikke være 100 pct. sikker på noget i denne verden. Derfor er det til syvende og sidst en politisk afvejning, hvorvidt man skal reagere på denne viden. Jeg vil ikke som konservativ politiker spille hasard med fremtidige generationers adgang til rent vand, frisk luft, mangfoldig natur og jord at dyrke og bo på. Derfor kan jeg ikke bare krydse fingrene og håbe det bedste. Jeg må handle, fordi risikoen, hvis vi ikke handler i tide, er så stor. Ikke for mig, ikke for læseren. Men for dem, der kommer efter os. I sidste ende er det et valg, hver eneste af os må tage: Vil vi ignorere advarslerne og håbe, at det nok går - eller vil vi følge rådene fra klimapanelet. Råd, der siger: I må handle og jo længere, I tøver, des værre og dyrere bliver det.

Og lad os så til sidst stille os selv spørgsmålet: Hvad nu, hvis klimaforandringerne ikke er reelle og menneskeskabte? Hvad nu, hvis forskerne om 20, 30 eller 40 år måtte indse, at de havde taget fejl, at alarmen blev afblæst. Ja, hvad så? Hvad ville være det værste, der ville være sket i vores samfund?

Jo, vi ville stå med et samfund, der er bygget på renere teknologier. Et samfund, der udnyttede energien og ressourcerne langt bedre end i dag. Vi ville have renere luft, og vi ville være langt mindre afhængige af leverancer af fossile brændstoffer, som vi ellers risikerede at skulle indkøbe hos ustabile regimer.

I betragtning af, at vi om 40 år ikke er 6,5, men omkring 9 milliarder mennesker på kloden, synes jeg egentlig ikke, at valget er så svært.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

30.12.2024CSR.dk

Ingen vil tilsyneladende have mere biomasse i Aarhus - Udover Ørsted

23.12.2024CSR.dk

Benhårde prioriteringer kan være nødvendige for fremtidens klimatilpasning

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams

Dansk Industri
Webinar
Webinar: ESG i Værdikæder - Kom i gang med værdikædeoptegning

Dette webinar stiller skarpt på, hvordan virksomheder kan kortlægge deres værdikæde med et praktisk print-ud værktøj. Få overblik over leverandører, produktion og kunder, og få indsigt i, hvordan du kan arbejde med bæredygtighed i din virksomhed.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams