Esbjerg tager skridt mod grøn milepæl: CO2-terminal skal gøre Danmark til CCS-knudepunkt

Med opstarten af etableringen af en ny CO2-terminal i Østhavnen positionerer Esbjerg sig som centrum for Europas grønne fremtid. Projektet skal ikke blot gavne klimaet, men også skabe arbejdspladser og sikre dansk konkurrencekraft i en ny klimateknologisk æra.

Foto: Arkivfoto

08.05.2025

CSR.dk

Med første spadestik mandag er byggeriet af Danmarks første CO2-terminal officielt sat i gang på Esbjerg Havn. Terminalen bliver det fysiske udgangspunkt for Greensand-projektet, som har ambitioner om at etablere den første fuldt operationelle værdikæde i EU for fangst, transport og lagring af CO2.

Projektet bakkes op af både offentlige og private aktører, herunder Ineos Energy, Harbour Energy og Nordsøfonden. Terminalen skal midlertidigt opbevare flydende CO2 i seks store ståltanke, som senere sejles ud og pumpes ned i Nordsøens udtjente oliefelter. 

Ved fuld skala kan projektet skabe op mod 9.000 danske arbejdspladser og udløse et økonomisk potentiale på 50 milliarder kroner, hvis Danmark sikrer sig blot fem procent af det europæiske marked for CCS.

"Det er en afgørende milepæl for Greensand og et vigtigt signal til hele Europa. Vi er godt på vej mod at realisere de klimamål, der ellers kan virke uopnåelige," udtalte Mads Gade, administrerende direktør for Ineos Energy Europa, til JydskeVestkysten i forbindelse med ceremonien. 

Projektet har også støtte fra både transportminister Thomas Danielsen og Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen, som deltog i markeringen.

Grønt pust midt i global modvind

Terminalbyggeriet i Esbjerg skal ikke alene levere klimamæssige gevinster, men også genstarte troen på, at grøn omstilling og økonomisk vækst kan gå hånd i hånd. I en tid hvor investeringer i vindenergi er faldet markant i både USA og Europa, fremstår CO2-lagring som et nyt vækstområde med stort strategisk potentiale.

Dennis Jul Pedersen, havnedirektør i Esbjerg, forklarer overfor JydskeVestkysten CCS’s mulige langsigtede betydning: 

"Esbjerg Havn er allerede et grønt kraftcenter, men med denne terminal bliver vi også et europæisk omdrejningspunkt for CCS. Det her kan skabe tusindvis af arbejdspladser og sikre nye investeringer i milliardklassen," sagde han ved begivenheden.

Også i Bruxelles ser man CO2-lagring som nøgleteknologi. Europa-Kommissionen vurderer, at der skal lagres 250 millioner tons CO₂ årligt i 2040, hvis EU skal leve op til Paris-aftalens klimamål. Den nye terminal i Esbjerg bliver dermed ikke kun en lokal investering, men en brik i en større europæisk strategi for grøn fremdrift.

Esbjergs nye rolle som CO2-knudepunkt falder desuden sammen med EU’s bebudede stop for import af russisk gas inden udgangen af 2027. Med udfasningen skal den europæiske energiforsyning elektrificeres og suppleres af teknologier som CCS for at sikre forsyningssikkerhed og klimamål i fællesskab. 

- lhs

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

14.05.2025CSR.dk

Investorer fastholder interessen for bæredygtige investeringer trods politisk modvind

13.05.2025CSR.dk

Diversitet bliver nøglen til at tiltrække næste generation af medarbejdere

13.05.2025CSR.dk

Randers Tegl skruer ned for CO2 og op for konkurrenceevnen

12.05.2025CSR.dk

Digitalisering som løftestang for bæredygtighed og ESG

09.05.2025CSR.dk

Nu skal ecodesign og produktdata på SMV’ernes dagsorden

09.05.2025CSR.dk

Madspild stiger i Danmark trods EU-mål om reduktion

08.05.2025CSR.dk

Mål uden midler: Københavns Kommunes nye klimamål

08.05.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service Danmark offentliggør årsrapport for 2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Kolding

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

14.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kolding

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR EU-aftalen om et udvidet producentansvar for tekstiler

I februar 2025 blev der indgået en foreløbig aftale mellem Rådets formandskab og repræsentanterne for Europa-Parlamentet om, at medlemsstaterne skal indføre et obligatorisk udvidet producentansvar for tekstiler. I marts blev den foreløbige aftale godkendt af Rådet og Parlamentet, men inden den formelt kan vedtages, skal den igennem en juridisk gennemlæsning.

Dato

14.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V / Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

15.05.2025

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Cabi
Webinar
Hvordan gearer du din virksomhed til en mangfoldig medarbejdergruppe?

Mangel på arbejdskraft kalder på, at du som leder både er i stand til at ansætte og fastholde ledige fra kanten af arbejdsmarkedet, så virksomheden fortsat har nok arbejdskraft. Dette webinar giver dig viden og værktøjer til, hvordan du kan skabe de helt rette rammer, så alle medarbejdere, også dem med særlige behov, kan bidrage og trives.

Dato

15.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

PwC Danmark
Webinar
Mastering the New PPWR

—Unlocking Opportunities in Sustainable Packaging

Dato

15.05.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

15.05.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn